ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αλλαγή του κλίματος για τις επενδυτικές ακινήτων ποντάρουν οι διοικήσεις των εταιρειών, που βρίσκονται σε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν το νέο θεσμικό πλαίσιο να παίρνει το δρόμο της κύρωσης ως νομοσχέδιο έως τα τέλη του 2024, αφού εκκρεμούν οι τελικές εγκρίσεις από το υπουργείο.
Οι αλλαγές που προωθούν οι ΑΕΕΑΠ επιδιώκεται να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα των μετοχών τους, οι οποίες διαπραγματεύονται με διψήφιο discount τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, αλλά και σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής, όπως διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας τις εταιρείες διαχείρισης αλλά και ανάπτυξης ακινήτων που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία τριετία.
Τελευταία μπήκε στο Χ.Α. η Noval Property και έγινε η 9η ελληνική ΑΕΕΑΠ που εισήχθη σε οργανωμένη αγορά, κλείνοντας τον κύκλο των υποχρεωτικών από τη νομοθεσία εισαγωγών. Ακολουθώντας την «παράδοση» των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, η μετοχή της Noval έκλεισε χωρίς μεταβολή την πρώτη εβδομάδα στο ταμπλό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες ακινήτων που μπήκαν στο Χρηματιστήριο από το 2022 μέχρι σήμερα,
- η Dimand – η οποία δε συγκαταλέγεται στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, επομένως η εισαγωγή δεν ήταν υποχρεωτική – έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 41,2% σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής (14,3 ευρώ),
- η Trade Estates εισήχθη με τιμή 1,92 ευρώ στις 10 Νοεμβρίου 2023 και έκλεισε με πτώση 10,4% και
- η Orilina έκλεισε με πτώση 2%, αφού είχε εισαχθεί με τιμή 0,95 ευρώ ανά μετοχή στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ
- η Μπλε Κέδρος είναι η μοναδική που έκλεισε με άνοδο 66,5%, αφού η τιμή εισαγωγής ήταν 2,03 ευρώ στις 14 Ιουνίου 2022.
Με πτώση σε σύγκριση με την εσωτερική τους αξία διαπραγματεύονται, όμως, σχεδόν όλες οι εταιρείες ακινήτων, με εξαίρεση τη Μπλε Κέδρος και την Prodea που διαπραγματεύονται με premium περί το 30% σε σύγκριση με την εσωτερική αξία των μετοχών τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της European Public Real Estate Association, οι δύο εταιρείες ακινήτων με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η Premia Properties και η BriQ Properties, διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 30%.
Εικόνα που, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι διοικούντες τις ΑΕΕΑΠ, αδικεί τις προοπτικές και το έργο των επενδυτικών ακινήτων, οι οποίες σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά REITS έχουν χαμηλό δανεισμό και επιτυγχάνουν κλειδωμένες αποδόσεις (yields) και υψηλή διάρκεια συμβάσεων μισθώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 η αξία των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους αυξήθηκε κατά 8,5% και έφτασε τα 4,8 δισ. ευρώ.
Τι θα αλλάξει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όπως αναφέραμε, συμβάλλοντας στην «ορατότητα» των ΑΕΕΑΠ από τα ραντάρ των μεγάλων και θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να βοηθήσει το θεσμό και γίνουμε ανταγωνιστική αγορά, ώστε μικροί μέτοχοι και θεσμικοί να επενδύουν στο real estate με τους ίδιους όρους».
Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι η αλλαγή της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, που φορολογούνται και επί του υπολοίπου των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και βάσει ενός συντελεστή που δε θα επηρεάζεται από τη διακύμανση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
F1 Καναδά: Ο χορός της βροχής!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο Toiny ο Γιώργος Οικονόμου
- Δύο νεότευκτα για την Sun Enterprises του Σταύρου Γ. Λιβανού
- Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και αέριο από ΗΠΑ για να αποφύγετε τους δασμούς
- Δημοσκόπηση Interview: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και νέα υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ – Οι γνώμες για την υποψηφιότητα Τασούλα