• Real Estate

    Dimand – Πειραιώς: Έργα αξίας €500 εκατ. για την αποκατάσταση 4 ιστορικών ακινήτων

    Ο κ. Χρήστος Μεγάλου,
Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς και ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

    Ο κ. Χρήστος Μεγάλου,
Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς και ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Στον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, εγχείρημα στο οποίο αναμένεται να συμβάλει η στρατηγική συνεργασία με τη Dimand, που ανακοίνωσε χθες και σηματοδοτεί την εκκίνηση έργων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

    Όπως διευκρίνισαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της συνεργασίας τα στελέχη της τράπεζας, στόχος της Πειραιώς είναι η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων από ανακτήσεις να μειωθεί σε 1 δισεκατομμύριο από 1,3 δισ. στα οποία διαμορφώνεται σήμερα.

    Πρόκειται για μία συνεργασία η οποία ανακοινώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις 10 μηνών και ενδέχεται να επεκταθεί, με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

    Παράδειγμα αξιοποίησης ακινήτου που «λιμνάζει» είναι η πρώην κλωστοϋφαντουργία Αιγαίου στο Λαύριο, την οποία η Πειραιώς σκοπεύει να αναπλάσει, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών για συμμετοχή στο project μεικτών χρήσεων που θα δημιουργήσει.

    Η έκταση περίπου 100 στρεμμάτων είναι ένα από τα τέσσερα ιστορικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας 127.000 τ.μ. στα οποία Dimand και Πειραιώς δίνουν δεύτερη ευκαιρία.

    Η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την πολεοδομική, εμπορική και αδειοδοτική ωρίμανση, έχει ανατεθεί από τη Strix Holdings (θυγατρική της Πειραιώς) στη Dimand, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι μειοψηφικό ποσοστό διατηρούν στο ακίνητο και άλλοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων η Intracom και η Κέκροψ (συμφερόντων των Intracom και ΓΕΚ Τέρνα).

    Όταν το ακίνητο ωριμάσει θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο η Dimand, ωστόσο δεν αναφέρθηκε αν θα εξαγοράσει το ποσοστό τρίτων ή οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αποχωρήσουν.

    Η δόμηση στην παλιά βιομηχανία δύναται να φτάσει τα 60.000 τ.μ. και στόχος είναι το ακίνητο να αποτελέσει την επέκταση του Λαυρίου, που «μεσοπρόθεσμα θα αναδειχθεί ως τόπος κατοικίας χάρη και στα μέσα σταθερής τροχιάς που πρόκειται να δημιουργηθούν», όπως είπε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

    Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τέσσερα έως έξι χρόνια.

    Η επόμενη μέρα του πολυκαταστήματος Λαμπρόπουλου

    Νέα σελίδα γράφεται και για το πρώην πολυκατάστημα του Λαμπρόπουλου στη συμβολή Αιόλου και Σταδίου, στην Ομόνοια, που σήμερα στεγάζει το Notos.

    «Έπειτα από το Μινιόν, θα επανεντάξουμε στο κέντρο της Αθήνας κι αυτό το κτίριο, το οποίο είναι ξεπερασμένο, με νέες μισθώσεις και μέσω πιστοποίησης κατά LEED Gold», διευκρίνισε ο κ. Ανδριόπουλος.

    Να σημειωθεί εδώ ότι η σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου 8.000 τ.μ. από τη Notos έχει λήξει και ο μισθωτής παραμένει στο ακίνητο βάσει ετήσιων παρατάσεων της σύμβασης, ενώ επόμενο βήμα είναι η συζήτηση με τους χρήστες για το μέλλον του καταστήματος, δεδομένου ότι όσο διαρκούν οι εργασίες ανακαίνισης θα παραμένει κλειστό.

    Η επένδυση για την αναβάθμιση του κτιρίου θα φτάσει έως και τα 25 εκατομμύρια, ενώ για την αξιοποίησή του εξετάζονται και οι χρήσεις της κατοικίας και της φιλοξενίας.

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα εξαγοράσει το κτίριο επί της Κοραή 4 που περιήλθε στην κατοχή της Dimand από την Εθνική Ασφαλιστική. Σημειωτέον ότι το υπόγειο του κτιρίου, που έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων, ήταν τόπος βασανιστηρίων της Κομαντατούρ.

    Στο κτίριο θα φιλοξενηθούν μερικοί από τους 3.500 υπαλλήλους της Πειραιώς (η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση νέας έδρας στην Αθήνα), ενώ από την πλευρά της η Dimand θα παραδώσει το Σεπτέμβριο του 2026 ένα βιοκλιματικό κτίριο, ένα έργο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι δύο πλευρές θα εργαστούν και για την αναβάθμιση της στοάς Κοραή, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας της στοάς και του κινηματογράφου Άστυ, που έχει διατηρητέα χρήση. Αναφορικά με τα οφέλη από τη μετακόμιση της Πειραιώς, στην Κοραή θα συστεγαστούν υπάλληλοι από 19 διαφορετικά κτίρια, με τα λειτουργικά έξοδα να μειώνονται κατά 50% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα.

    Τέλος, η συνεργασία προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα χρηματοδότηση της ανάπλασης της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη από την Πειραιώς, ενός ακινήτου που απέκτησε η Dimand το 2022.

    Η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων σχεδιάζει από κοινού με την Elvial την ανάπτυξη συγκροτήματος μεικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα, σε σχεδόν 33.000 τ.μ., ενώ 17.000 τετραγωνικά θα παραδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια και η ολοκλήρωσή του εκτιμάται σε τέσσερα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Notos: Τέλος εποχής για τον Λαμπρόπουλο της Αιόλου

    Ποιοι μετατρέπουν την οδό Σταδίου σε… τραπεζικό hub

    Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας: Σε τρεις αναδόχους έργο €110 εκατ. για τα νοσοκομεία



    ΣΧΟΛΙΑ