Δυο μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα της «Golden Visa» φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την «θεραπεία» των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο υφιστάμενο πλαίσιο και την αναζωπύρωση της κτηματαγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο μετά την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις εξετάζεται να γίνουν σε δυο μέτωπα: πρώτον στα κατώτερα όρια της επένδυσης και δεύτερον στον τρόπο που θα τεκμηριώνεται η αξία των ακινήτων που έχει επενδύσει ο αλλοδαπός και αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής.

Συγκριμένα, όσον αφορά στην αξία του ακινήτου οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αρκεί η απόδειξη ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ όπως ορίζει σήμερα ο νόμος, αλλά, θα προηγείται έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπερτιμολογήσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και να αυξηθεί η διαφάνεια στις συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο φέρεται να σχεδιάζει να παρέμβει και στα όρια της ελάχιστης επένδυσης που θα πρέπει να υλοποιήσει ο υποψήφιος για την απόκτηση «golden visa». Πρόκειται για μια κίνηση που εξετάζεται να υλοποιηθεί αφότου παρέλθουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστούν διαφορετικές αξίες επένδυσης για την Αττική και την επαρχία. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση του ορίου επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή/και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Παράγοντες της κτηματαγοράς σχολιάζοντας τα παραπάνω θεωρούν πως εφ’ όσον προχωρήσουν θα είναι βελτιώσουν το πλαίσιο και θα βοηθήσουν να δοθεί νέα ώθηση στο πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο «πάγωσε» απότομα μετά το ξέσπασμα του Covid-19. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο χορηγήθηκαν μόλις 368 άδειες διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους έναντι 3.428 το 2019! Μάλιστα, αρκετές από αυτές αφορούσαν αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά και ολοκληρώθηκαν φέτος.

Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας εκτιμά πως οι παραπάνω αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πως «θα βοηθήσουν να μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις ακινήτων και στη δράση κυκλωμάτων που δυσφημίζουν τη χώρα μας και ουσιαστικά στρεβλώνουν την εγχώρια κτηματαγορά και τις αξίες των ακινήτων».

«Η χώρα μας», όπως λέει, «χρειάζεται επενδύσεις σ΄ όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην κτηματαγορά που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και ελεγκτικούς μηχανισμούς». Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου στην Ακαδημία Πλάτωνος αντικειμενικής αξίας 45.000 ευρώ, το οποίο πουλήθηκε σε Κινέζο έναντι 270.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013, άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης παρέχεται σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις κυοφορούμενες αλλαγές στα όρια, υπογραμμίζει πως θα συμβάλουν στην αναζωπύρωση της κτηματαγοράς σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς όπως λέει, μέχρι σήμερα το 80% των επενδυτών που απέκτησαν Golden Visa έχουν επενδύσει σε ακίνητα στο Ν. Αττικής. Η αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς σε πολλές Περιφέρειες στη χώρα μας, σημειώνει κλείνοντας, «θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση