ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνον ένας στους πέντε έχει κάνει τον αναγκαίο έλεγχο για να αποφύγει την ταλαιπωρία στο μέλλον, ενώ να σημειωθεί ότι τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι περίπου 1.300.000.
Ο έλεγχος μπορεί να γίνει online, όπως και οι διορθώσεις μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Βάσει στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) περίπου 100.000 ιδιοκτήτες έχουν ελέγξει την ιδιοκτησία τους on line και το 80% των αιτήσεων διόρθωσης έχουν υποβληθεί ψηφιακά.
Το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να δώσει παράταση στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων του δήμου της Αθήνας, αφήνει πάντως άτυπα περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να παραλαμβάνονται εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος.
Πρακτικά τα κτηματολογικά γραφεία δέχονται εκπρόθεσμες δηλώσεις σε μια περιοχή μέχρι να ξεκινήσει εκεί η λειτουργία του κτηματολογίου. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις έχει ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι θα καθιερωθούν πρόστιμα, κάτι όμως που δεν προβλέπεται να γίνει εντός του 2020.
Αναφορικά επίσης με τον Δήμο Αθηναίων η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης την 1η Οκτωβρίου – 12 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας – σημαίνει ότι κτηματολόγιο σε λειτουργία (με κτηματολογικό γραφείο που θα υποκαταστήσει το υποθηκοφυλακείο) θα έχει το 100% του Δήμου (και το 95% του Νομού Αττικής) στο τέλος του 2022. Οι ιδιοκτήτες ακινήτου που στο μεταξύ θα χρειασθεί να κάνουν κάποια δικαιοπραξία, αρχικά θα πρέπει να πάνε στο κτηματολογικό γραφείο της Αθήνας ή να υποβάλλουν σχετική αίτηση ψηφιακά προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου και στη συνέχεια να απευθυνθούν στο οικείο υποθηκοφυλακείο.
Σε όλη τη χώρα τα εκτιμώμενα δικαιώματα ακίνητης περιουσίας είναι 39,1 εκατ. Για το 33% αυτών λειτουργεί κτηματολόγιο, για το 59% βρίσκεται σε εξέλιξη κτηματογράφηση (με το μέσο ποσοστό στη συλλογή δηλώσεων να κινείται στο 65%) για το 6,8% επίκειται η ανάθεση της κτηματογράφησης και για το 1,2% η ανάθεσή τους θα γίνει όταν λήξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Μια άλλη ημερομηνία ορόσημο είναι επίσης το τέλος του έτους. Από το νέο έτος οριστικοποιούνται οι εγγραφές στο κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν αρχικά κατά την περίοδο 2003 – 2016. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης το αμέλησε όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει χάνει το δικαίωμά του και δύναται να διεκδικήσει το ακίνητό του μόνον δικαστικά.
Η εκτίμηση είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές. Τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα είναι μεν περί τα 150.000, η πλειοψηφία αυτών όμως (80 με 90%) ανήκουν στο δημόσιο που σε πολλές περιοχές δεν έχει κάνει δήλωση των ακινήτων του ή σε κάποιους (λίγους) ιδιοκτήτες που συνειδητά δεν επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν