Στο ασφαλές… «καταφύγιο» των δημόσιων υπαλλήλων και των ενστόλων στρέφονται όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αναζητούν φερέγγυους και αξιόπιστους μισθωτές για να πορευθούν μετά το σοκ της πανδημίας.

Η αβεβαιότητα για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας οδηγεί σε σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις, οι οποίες ενέχουν μικρό ρίσκο, ακόμη και εάν οι ιδιοκτήτες χρειαστεί να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Χαρακτηριστική όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ισογείου διαμερίσματος περίπου 35 τμ. στον Ν. Κόσμο, ο οποίος ζητά μηνιαίο μίσθωμα 250 ευρώ.

Ενώ πολλοί επιθυμούσαν να προβούν σε ενοικίαση του συγκεκριμένου ακινήτου, χωρίς κάποια διαπραγμάτευση για τυχόν μείωση του ζητούμενου μισθώματος, αποδεχόμενοι και την 12μηνη διάρκεια, ο ιδιοκτήτη αρνιόταν να προχωρήσει στην εκμίσθωση αναφέροντας διάφορες δικαιολογίες. Μετά το 25ο ραντεβού, προέκυψε ενδιαφέρον για ενοικίαση του διαμερίσματος από πυροσβέστη.

Αμέσως ο ιδιοκτήτης πλησίασε τον ενδιαφερόμενο και του πρότεινε μείωση 50ευρώ/μήνα, ενώ παράλληλα αποδέχονταν να υπογράψει μισθωτήριο 3 ετών αντί για 12μηνών που ανέφερε στους άλλους υποψήφιους ενοικιαστές. Ωστόσο, ούτε έτσι πείσθηκε ο πυροσβέστης και εν δυνάμει ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο, απογοητεύοντας τον ιδιοκτήτη.

Στον αντίποδα, «κόκκινο πανί» για τους ιδιοκτήτες φαίνεται πως αποτελούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Το μειωμένο μίσθωμα που δικαιούνται αλλά και η αβεβαιότητα εάν θα διατηρήσουν την εργασία τους και μετά την λήξη της πανδημίας κάνει τους ιδιοκτήτες εξαιρετικά επιφυλακτικούς, αφού φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί.

Ανανέωση σύμβασης μόνο με αύξηση

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν αύξηση των μισθωμάτων ακόμη και 35% με 40% σε σχέση με την αρχική μίσθωση, προκειμένου να αποδεχθούν ανανέωση του συμβολαίου που έληξε στη διάρκεια της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρει περίπτωση εργαζόμενης που διαμένει με την αδερφή της, η οποία εργάζεται σε επιχείρηση μέσω τηλεργασίας καταβάλλοντας το 60% του ενοικίου. Το μισθωτήριο συμβόλαιο έληξε εντός του 2020 και έως και σήμερα διανύουν την σιωπηρή παράταση.

Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στο Γαλάτσι, δεν ανανέωνε μέχρι και σήμερα το μισθωτήριο συμβόλαιο με στόχο την εξάντληση των 12 μηνών, ενώ πριν λίγες ημέρες ενημέρωσε τις μισθώτριες ότι αν επιθυμούν να ανανεώσουν την μισθωτική σύμβαση θα πρέπει να αυξηθεί το μίσθιο κατά 15% τουλάχιστον.

Παρόμοιες ενέργειες από μέρος των ιδιοκτητών επισημαίνει ο κ. Μπάκας καταγράφηκαν και από δηλώσεις διαφόρων εκπροσώπων εμπορικών συλλόγων της χώρας μας αλλά και από τον Πανελλήνιο σύλλογο προστασίας ενοικιαστών.

Κίνητρα και μέτρα προστασίας

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates υπογραμμίζει πως η χώρα μας χρειάζεται να νομοθετήσει κίνητρα και μέτρα προστασίας τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών μισθώσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη, αλλά και την νομοθέτηση τουλάχιστον 12μηνης παράτασης όλων των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματικής στέγης και κατοικιών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αυτών με αναπροσαρμογή του μισθίου με βάση τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη:

Σε τροχιά ανάπτυξης ο κλάδος των logistics-Οι μεγάλοι επενδυτές και οι νέες τάσεις που έφερε η πανδημία

Νίκος Ταγαράς: Δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να λειτουργήσει η αγορά ακινήτων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση