ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσω της μελέτης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου ως θεματικό πάρκο, διατηρώντας σε τμήμα αυτού ως κυρίαρχη τη χρήση της αθλητικής ιππασίας και αναπτύσσοντας στο υπόλοιπο τμήμα αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει η διατήρηση της αθλητικής ιππασίας ως βασική χρήση του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, «η μεταβολή του χωρικού προορισμού του ακινήτου, μη περιοριζόμενη σε μερική προσθήκη χρήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί επενδυτικά το ακίνητο δεν εναρμονίζεται με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, το οποίο, επιδιώκει την οικονομική ανάπτυξη των μεταολυμπιακών χρήσεων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και, πάντως, δεν επιτρέπει να αναιρείται πλήρως η χωρική ταυτότητα που έχει αποδοθεί σε κάθε Ολυμπιακό συγκρότημα».
Αναφέρει επίσης πως το δημόσιο κατέληξε στην «ανάγκη διατήρησης της αθλητικής ιππασίας εντός του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, από την άλλη πλευρά, όμως, μεταβάλλει ουσιωδώς τη χωρική ταυτότητα του ακινήτου (από ιππικό σε αθλητικό κέντρο), ενώ δεν τεκμηριώνει επαρκώς την επιλεγείσα λύση της “κυρίαρχης χρήσης” της αθλητικής ιππασίας εντός ενός τμήματος του συγκροτήματος».
Η απόφαση του ΣτΕ & οι κινήσεις Μελισσανίδη
Σύμφωνα με την απορριπτική απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, «η πρόβλεψη της “κυρίαρχης χρήση” της αθλητικής ιππασίας, η οποία μάλιστα δεν καλύπτεται από τις παραδοχές της μελέτης του ΕΣΧΑΔΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει ασαφές περιεχόμενο, διότι δεν προκύπτει αμέσως και εκ των προτέρων σε ποια έκταση και ένταση είναι επιτρεπτές οι λοιπές χρήσεις στο εν λόγω τμήμα του ακινήτου ούτε προκύπτει με ποιον ακριβώς τρόπο διασφαλίζεται η αθλητική ιππασία ως “κυρίαρχη χρήση”».
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζουν πως όλα τα σενάρια αξιοποίησης του ακινήτου είναι στο τραπέζι, καθώς η απόρριψη του ΕΣΧΑΔΑ δε συνεπάγεται απαραίτητα και ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ ο επενδυτής έχει λάβει γνώση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του.
Προς το παρόν εξετάζονται τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων η πιθανή αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης.
Η έκταση του ακινήτου φτάνει τα 1.000 στρέμματα, αλλά προς αξιοποίηση είναι τα 590 στρέμματα.
Από το ΤΑΙΠΕΔ προτείνεται αξιοποίηση με χρήσεις γης θεματικού πάρκου-αναψυχής, που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε έκταση 426 στρεμμάτων.
Τη μοναδική προσφορά για το ακίνητο κατέθεσε πριν από ένα χρόνο η Aplekton Holdings, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Η εταιρεία προσέφερε τίμημα 6,5 εκατ. και ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 180.000 ευρώ.
Από το 2005 η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση ορισμένων ολυμπιακών συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο (όχι, όμως, και ο Ιππόδρομος), ανατέθηκε στην «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η αξιοποίηση ενός από τα πιο εμβληματικά ακίνητα συναντά προσχώματα, αφού το ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει ακόμα μία προσπάθεια εκμίσθωσης του ακινήτου, το 2014.
Τότε, τρεις εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και η Dimand, αλλά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.
Διαβάστε επίσης:
AEK: Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής που θα δημιουργηθεί το AEK Sportcity στα Σπάτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει