• Real Estate

    Ελληνικό: Τον Ιανουάριο οι τελικές υπογραφές της Lamda με τη Brooklane για τον πύργο στη Βουλιαγμένης

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Το πρώτο deal που υπογράφει η Lamda Development το 2024, και συγκεκριμένα, εντός Ιανουαρίου, γίνεται το οριστικό συμβόλαιο με τη Brooklane, με αντικείμενο την ανάπτυξη πύργου μεικτών χρήσεων.

    H οριστική συμφωνία, που αφορά στην πώληση του οικοπέδου στο βόρειο τμήμα του Ελληνικού, έρχεται δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας – πλαισίου της αμερικανικής επενδυτικής με τη Lamda Development. Αφού πέσουν οι υπογραφές, ακολουθεί η σύσταση οχήματος ειδικού σκοπού,στο οποίο η Brooklane θα κατέχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου και η Lamda το υπόλοιπο 30%. Η εταιρεία θα αγοράσει το οικόπεδο από την Ελληνικό, έναντι τιμήματος, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

    Αλλαγές, βέβαια, έχουν σημειωθεί στο σχεδιασμό του ουρανοξύστη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καταλάμβαναν χώροι γραφείων α’ κατηγορίας, οι οποίοι μάλιστα θα πιστοποιούνταν κατά τα πρότυπα LEED και WELL.

    Κατά τα λοιπά, τις χρήσεις του πύργου θα συμπλήρωναν ξενοδοχείο, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καταστήματα και χώρους εστίασης. Πλέον, οι χρήσεις έχουν αλλάξει άρδην και περιλαμβάνουν επώνυμα διαμερίσματα και ξενοδοχείο, με την παραχωρησιούχο να επιχειρεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κατοικίες στα νότια προάστια. Συγκεκριμένα, στον πύργο θα δημιουργηθούν έως 50 διαμερίσματα και περισσότερα από 100 δωμάτια ξενοδοχείου, τα οποία θα λειτουργήσουν υπό την επωνυμία διεθνούς operator, χώρις μέχρι ώρας να υπάρχει συμφωνία.

    Ο πύργος ανήκει στο σύμπλεγμα του επιχειρηματικού πάρκου, όπου θα κατασκευαστεί το mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης και τα γραφεία. Ολόκληρο το commercial hub έχει σχεδιαστεί από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, που συνεργάζεται με το ελληνικό γραφείο A&M Architects του Μιχάλη Μαυρολέων.

    Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, ο προϋπολογισμός έφτανε τα 200 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους. Το ύψος του πύργου θα προσεγγίσει τα 150 μέτρα, ενώ η συνολική επιφάνεια υπολογίζεται σε περίπου 60.000 τ.μ.. Συγκαταλέγεται στα έργα της πρώτης φάσης της ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου – δηλαδή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2027 – ωστόσο, εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

    Πού θα αναπτυχθούν γραφεία

    Αναφορικά με την ανάπτυξη γραφείων, η Lamda ετοιμάζεται να λανσάρει στο επενδυτικό κοινό νέο project, ύστερα από τη ματαίωση των σχεδίων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς για τη μεταφορά της έδρας τους στο Ελληνικό. Η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν οικόπεδα έως 200.000 τ.μ., προσδοκώντας έσοδα έως και 400 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, η Lamda αξιολογεί συνεπενδυτές για την πώληση ποσοστού (κατά πάσα πιθανότητα πλειοψηφικού) του SPV που θα δημιουργηθεί.

    Αλλαγές δεν αποκλείονται ούτε σε αυτή την περίπτωση, καθώς μελετάται η προσθήκη οικιστικών χρήσεων στον πύργο γραφείων που επρόκειτο να αποκτήσει η Eurobank. Όπως είχε διευκρινίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, στο κάδρο είναι η προσθήκη περίπου 15 ορόφων με διαμερίσματα, στο επάνω τμήμα του κτιρίου, «καθώς έχουμε γίνει αποδέκτες μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος, από ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν διαμέρισμα σε κάποιον από τους ουρανοξύστες του Ελληνικού».



    ΣΧΟΛΙΑ