ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Από το τρίτο τρίμηνο ξεκινούν να πέφτουν οι υπογραφές για τις πωλήσεις των βιλών και των διαμερισμάτων στο high end τμήμα της ανάπλασης του Ελληνικού, αυτό του παράκτιου μετώπου.
Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με τα στελέχη της Lamda Development, μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουν οριστεί οι αντικειμενικές αξίες για το Ελληνικό, διαδικασία που θα απελευθερώσει τη διαδικασία των πωλήσεων. Σύμφωνα με την Ελένη Βρεττού, επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων της εισηγμένης, το γ’ τρίμηνο αναμένεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών – δεύτερο ορόσημο μετά τις αντικειμενικές αξίες – και τον Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Το σχέδιο της Lamda θέλει τα συμβόλαια αγοραπωλησίας για τις βίλες να πέφτουν στο τραπέζι με τους αγοραστές το γ’ τρίμηνο και τα συμβόλαια για τα διαμερίσματα του Riviera Tower το δ’ τρίμηνο. Θυμίζουμε πως τα οικόπεδα των βιλών είναι sold out και εξασφαλίζουν έσοδα 190 εκατ., ενώ από τον πρώτο ουρανοξύστη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου αναμένονται έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το 75% των διαμερισμάτων.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το Vouliagmenis Mall, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές που ξεπερνά το 80% της εκμισθώσιμης επιφάνειας και εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί Heads of Terms για το 65% των χώρων προς ενοικίαση.
Στο 160% του προϋπολογισμού οι συμφωνίες
Οι τιμές των κατοικιών και η πολιτική που θα ακολουθήσει η Lamda είναι και το κλειδί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Αν δούμε το κατασκευαστικό κόστος να αυξάνεται, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις τιμές στα προς πώληση προϊόντα, έτσι ώστε παράλληλα να αυξηθεί και το περιθώριο κέρδους του project», σημείωσε ο CFO, Χάρης Γκορίτσας.
Έδωσε για παράδειγμα, την τιμολογιακή πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η παραχωρησιούχος για τα μέσης τιμής οικιστικά έργα, όπου αναπτύσσονται κατοικίες 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. «Μπορούμε να αυξήσουμε την τιμή κατά 1.000 ευρώ, π.χ. Από 6.000 στις 7.000 ανά τ.μ., που θα εξακολουθεί να είναι καλή τιμή για το Ελληνικό. Αυτή η τακτική μπορεί να αποφέρει έσοδα έως 1 δισ. ευρώ παραπάνω», είπε, μιλώντας για την περίπτωση που επανέλθουμε στην ομαλότητα και το ενεργειακό κόστος δεν απορροφήσει τις ενδεχόμενες αυξήσεις.
Εξάλλου, η χρηματοδότηση του Ελληνικού είναι εξασφαλισμένη με 2,5 δισ. ευρώ από τη Lamda, μέσω της ΑΜΚ, του πρώτου ομολόγου και του δανεισμού των 1,1 δισ., καθώς και από την πορεία των έργω. Μέχρι σήμερα έχουν υπολογιστεί συμφωνίες 800 εκατομμυρίων, ποσό που υπερβαίνει κατά 160% τον αρχικό σχεδιασμό.
Αποεπένδυση από τη Σερβία – Την κατάλληλη ώρα περιμένει η IΡΟ των malls
Την ίδια ώρα, η Lamda σχεδιάζει την αποεπένδυσή της από assets όπως είναι τα περίπου 3.000 στρέμματα στη Σερβία, προκειμένου να εστιάσει στο Ελληνικό και να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Σύμφωνα με τον κ. Γκορίτσα, «έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το μέτωπο, έχουμε υπογράψει MoU με επενδυτική εταιρεία που θα αποκτήσει τμήμα αυτών των οικοπέδων, deal που θα ανακοινωθεί εντός του 2022».
Τα στελέχη της Lamda μίλησαν επίσης για την επερχόμενο εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, την οποία ο Οδυσσέας Αθανασίου είχε τοποθετήσει το 2023. Η κ. Βρεττού, όμως, αναφέρθηκε στην IPO ως «στρατηγική προτεραιότητα», τονίζοντας δε ότι «δε θα πατήσουν το κουμπί», αν οι αγορές δεν το επιτρέψουν, ώστε να αποτιμηθεί σωστά το χαρτοφυλάκιο των malls του ομίλου Λάτση.
Διαβάστε επίσης:
Lamda: «Μικραίνει» η δόμηση στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού