ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς ακόμα να έχει οργανωθεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα, το νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καλείται να διεκπεραιώσει τη κτηματογράφηση για τα μισά περίπου εκτιμώμενα δικαιώματα επί ακινήτων των πολιτών, εντός 3 ετών, όταν για τα άλλα μισά το «παλεύει» 23 χρόνια.
Το Κτηματολόγιο, μνημονιακή υποχρέωση και ένα από τα προαπαιτούμενα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θεωρείται μείζονος σημασίας έργο για τις επενδύσεις στο real estate, μια αγορά με δυνατότητες ανάπτυξης σήμερα εξαιτίας της μείωσης των τιμών των ακινήτων και της ανόδου του τουρισμού. Ωστόσο, οι εμπλοκές στην ολοκλήρωσή του δεν έχουν τέλος.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, που δυσκολεύει το νομικό έλεγχο της κτηματογράφησης και δημιουργεί καθυστερήσεις, είναι η μαζική παραίτηση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους (από δικηγόροι με έμμισθη εντολή σε υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης). Ο νόμος βάσει του οποίου οργανώνεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ψηφίστηκε στις αρχές του έτους προβλέπει 12 δικηγόρους με έμμισθη εντολή (το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα να παρίσταται και σε άλλα δικαστήρια) αντί των 73 συνολικά που είχε η προηγούμενη εταιρεία του κτηματολογίου (ΕΚΧΑ). Από τους 51 λοιπόν που θα έπρεπε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 21 δήλωσαν παραίτηση, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για προσλήψεις άλλων δικηγόρων, διαδικασία που και αυτή θέλει τον χρόνο της… Να σημειωθεί ότι εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκκρεμεί η πρόσληψη μηχανικών για τις ανάγκες της επίβλεψης των συμβάσεων κτηματογράφησης (πιθανότατα να προσληφθούν οι πρώτοι τον επόμενο μήνα).
Από το 1995 που ξεκίνησε το έργο του Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί Κτηματολόγιο για 400 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε σύνολο 5.778, ή για το περίπου 29% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων (περίπου 10.670.000 δικαιώματα επί ακινήτων σε σύνολο 37.100.000). Δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για 17.400.000 δικαιώματα (4.171 ΟΤΑ) δηλαδή για το 47% του συνόλου (που αφορά στο 67,4% της συνολικής έκτασης που καταλαμβάνουν τα δικαιώματα). Για το υπόλοιπο των δικαιωμάτων η διαδικασία βρίσκεται σε διάφορα στάδια.
Για το 47% των δικαιωμάτων έχουν γίνει διαγωνισμοί για 32 συμβάσεις, από τις οποίες οι 27 έχουν υπογραφεί. Για τις 5 έχουν γίνει προσφυγές και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα τελεσφορήσουν. Όμως, ούτε οι 27 συμβάσεις οι οποίες έχουν αναδόχους έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης, συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης, γιατί, μεταξύ άλλων, ο νέος φορέας δεν έχει κανονισμό προμηθειών και δεν είναι δυνατόν να συνάψει τις μισθώσεις χώρων που είναι αναγκαίες.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και η… λάθος ημερομηνία
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με το ίδιο και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μεταξύ άλλων και για το θέμα του Κτηματολογίου. Η έκθεση αυτή λέει ξεκάθαρα, περιγράφοντας την εμπλοκή που δημιουργεί η παραίτηση των δικηγόρων και συνυπολογίζοντας τη μέχρι τώρα εμπειρία, ότι το Κτηματολόγιο δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2025 – 2030. Σε ερώτησή μας προς αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ για την εκτίμηση αυτή και πως συνάδει με την υποχρέωση της χώρας βάσει του Μνημονίου να έχει Κτηματολόγιο το 2020, η απάντηση ήταν πως η Παγκόσμια Τράπεζα έγραψε την εκτίμηση αυτή κατά λάθος και ότι μετά από λίγες ώρες την διόρθωσε, βάζοντας τη σωστή ημερομηνία!
Το αρμόδιο υπουργείο επιμένει ότι το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 και θα μείνουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες θα έχουν και αυτές κλείσει έως το 2022.
Πώς θα επιταχυνθεί η κτηματογράφηση
Το θέμα του Κτηματολογίου θα συζητήσει με τους θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να λάβει για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης είναι η σύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο και ως πρώτο πρακτικό μέτρο θα είναι ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν από το TAXIS ότι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν το ακίνητό τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, στις περιοχές που θα ξεκινήσει, ώστε να μην δίνονται παρατάσεις στη συλλογή των δηλώσεων.