Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Ελληνικό: Εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση του Riviera Galleria

Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

Το δρόμο για την ανάπτυξη του πρώτου πολυτελούς εμπορικού πόλου στην Ελλάδα, όπως σκοπεύει να καταστήσει η Lamda Development τη Riviera Galleria στο Ελληνικό, ανοίγει η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας για το έργο.

Οι κατασκευαστικές εργασίες, τις οποίες έχει αναλάβει η Metlen, θα ξεκινήσουν εντός του 2024, παράλληλα με την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, όπως τις διατύπωσε στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων.

Η άδεια αφορά, συγκεκριμένα, στην ανέγερση τριών διώροφων κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα και ενός ισογείου κτιρίου φορτοεκφόρτωσης με ένα υπόγειο, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, υπέργειες και υπόγειες ζεύξεις. Το μέγιστο ύψος του εμπορικού κέντρου – ενός από τα δύο, αν συνυπολογιστεί και το Ellinikon Mall στη Βουλιαγμένης – δε θα ξεπερνά τα 12,35 μέτρα, ενώ προβλέπεται η κατασκευή 966 θέσεων στάθμευσης.

Η Riviera Galleria που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma (Kengo Kuma and Associates) και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN, έχει συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 23.000 τ.μ.. Στόχος είναι να προσφέρει μια πλούσια εμπειρία αγορών, καθώς και εξαιρετικές επιλογές υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, που θα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σημειωτέον ότι η διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται σε 26 μήνες και ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια.

Η ζήτηση για τα περίπου 100 καταστήματα «μίας από τις καλύτερες premium εμπορικές αναπτύξεις της Ευρώπης» που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Lamda, έχει ήδη φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα πριν από τη θεμελίωση του Riviera Galleria. Με θέα στη θάλασσα, ο εμπορικός πόλος θα φιλοξενεί κορυφαία διεθνή brands, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium μπουτίκ, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικά δρώμενα, καλλιτεχνικές εκθέσεις και fashion festivals. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Lamda, έχει συμφωνηθεί η μίσθωση (με υπογραφή Head of Terms) για το 62% του εκμισθώσιμου εμπορικού χώρου, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 75% έως το τέλος του χρόνου.

Στο 1 δισ. οι επενδύσεις για τα εμπορικά του Ελληνικού

Η αποτίμηση του οικοπέδου ανέρχεται σε περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ (στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024). Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Riviera Galleria αλλά και του Ellinikon Mall, καθώς και των συνοδών τους έργων υποδομής, απαιτούνται κεφάλαια 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου 270 εκατομμύρια θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της παραχωρησιούχου του Ελληνικού, 575 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό και 206 εκατομμύρια από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αναβληθεί η αρχική δημόσια προσφορά που σχεδίαζε η Lamda για τη εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει αναβληθεί απ’ αόριστον. Αυτό, καθώς η εταιρεία εκτιμά ότι διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει να εισάγει τα τέσσερα εν λειτουργία και δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα με χαμηλές αποτιμήσεις. Πάντως, ο στόχος άντλησης κεφαλαίων τα οποία θα κατευθύνονταν στην κατασκευή των δύο malls του Ελληνικού είχε τεθεί στα 150 εκατομμύρια.