ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Δεν υποχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) παρά τις αντιδράσεις στην κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, με μεταβατική περίοδο 2 ετών, ενώ αντίθετα το μήκος του «προσώπου» ενός άρτιου οικοπέδου στον κοινόχρηστο δρόμο μένει ως έχει σήμερα στα 25 μέτρα και δεν πάει στα 45 μ., όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου.
Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, με τη διαβούλευση – συζήτηση να συνεχίζεται με έμφαση στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Η «μάχη» για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως εκτιμάται, θα συνεχιστεί ακόμα και όταν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και αυτό γιατί οι μεγαλύτερες αντιδράσεις καταγράφονται από τους βουλευτές της επαρχίας.
Όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό σε σχέση με τις άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο. Η κατάργηση των παρεκκλίσεων μηδενίζει κυρίως τις προσδοκίες που έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων, αφού αν δεν μπορούν να κτίσουν η αξία του ακινήτου τους θα μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός ο αριθμός των οικοδομικών αδειών σε ακίνητα εκτός σχεδίου με έκταση πάνω από 4 στρέμματα είναι κατά μέσο όρο 1.500 τον χρόνο και ο αριθμός των αδειών σε ακίνητα εκτός σχεδίου με έκταση κάτω από 4 στρέμματα είναι 620. Δηλαδή οι άδειες που εκδίδονται σε σχέση με τα αδόμητα ακίνητα που υπάρχουν είναι ένας πολύ μικρός αριθμός.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΝ την τελευταία διετία (από Νοέμβριο 2018 έως σήμερα), οι εκτός σχεδίου άδειες δεν υπερβαίνουν το 21% του συνόλου των οικοδομικών αδειών. Συνολικά, οι άδειες εκτός σχεδίου που έχουν εκδοθεί με βάση τις τρεις παρεκκλίσεις αρτιότητας δεν υπερβαίνουν το 14% των αδειών εκτός σχεδίου και το 5% όλων των αδειών (εντός και εκτός σχεδίου). Με την κατάργηση και των τριών παρεκκλίσεων (όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου) η πτωτική επίδραση στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα θα είναι 5% με όρους αριθμού αδειών και με όρους οικοδομικού όγκου θα είναι πολύ μικρότερη, δεδομένου ότι τα μικρά γήπεδα συνεπάγονται και μικρά κτήρια (τουλάχιστον χωρίς αυθαιρεσίες), της τάξης πχ. του 2%. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ μια τέτοια επίδραση είναι πολύ μικρότερη από τη μέση ετήσια συγκυριακή διακύμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλος, ειδικά στην Περιφέρεια.
Όπως λέγουν όσοι επιχειρηματολογούν κατά της επίμαχης ρύθμισης κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχουν πολίτες που αγόρασαν πρόσφατα τέτοια ακίνητα δίνοντας σημαντικά ποσά, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν τα επόμενα 5 – 6 χρόνια το ακίνητο (δύο χρόνια για να βγει η οικοδομική άδεια και άλλα 4 για οικοδομήσουν) και ως εκ τούτου θα υποστούν σοβαρή μείωση στην αξία της περιουσίας τους.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο και οι τράπεζες οι οποίες έχουν ως εγγύηση τέτοια ακίνητα.
Διαφοροποίηση μεταξύ του αρχικού κειμένου και αυτού που θα κατατεθεί στη Βουλή φαίνεται ότι θα υπάρξει αναφορικά με τον καθορισμό των δρόμων. Το ΥΠΕΝ είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ορίζουν ότι για να οικοδομήσεις σε εκτός σχεδίου περιοχή, θα πρέπει να έχεις «πρόσωπο» σε δρόμο, ο οποίος έχει καθοριστεί από Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.).
Με δεδομένο ότι τα Π.Δ. αυτά καθυστερούν το υπουργείο εξετάζει τρόπους για την επιτάχυνσή τους και μένει να δούμε αν θα το πετύχει στην πράξη. Ήδη η ηγεσία του ΥΠΕΝ μετρά καθυστέρηση σε δικές τις ανακοινώσεις. Είχε πει ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η προκήρυξη των πρώτων μελετών των δήμων για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και ότι έχει εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια, κάτι που δεν έγινε, ενώ τώρα αναφέρει ότι τα ΤΠΣ θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα