• Real Estate

    Εκτός χαρτοφυλακίου της Άκτωρ Παραχωρήσεις η μαρίνα Αλίμου

    Ιωάννα Δρέττα

    Ιωάννα Δρέττα, CEO της Reds


    Στη Reds μεταβίβασε η Άκτωρ Παραχωρήσεις τη μαρίνα Αλίμου, τη σύμβαση παραχώρησης της οποίας είχε υπογράψει η θυγατρική του Ελλάκτωρα με την ΕΤΑΔ στο τέλος του 2021.

    Πρόσφατα ελήφθη η απόφαση της πώλησης του 100% της θυγατρικής που ελέγχει τη μαρίνα Αλίμου και 17,8 εκατ. ομολογιών της ίδιας εταιρείας στη Reds, έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως διευκρινίζουν πηγές της Ελλάκτωρ στο mononews, «ουσιαστικά η ενδοομιλική συναλλαγή είχε ως στόχο τη μεταβίβαση της μαρίνας Αλίμου στην εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπλασης και ανάπτυξης ακινήτων και η οποία εξαρχής είχε αναλάβει το έργο αυτό.

    Εξ’ αντικειμένου λοιπόν το έργο της μαρίνας Αλίμου ανήκει στον κλάδο της Reds, η οποία άλλωστε είχε οριστεί και ως κατασκευάστρια εταιρεία στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό από τη μία απλοποιεί τη δομή για την υλοποίηση του έργου μεταξύ εμπλεκομένων αλλά και στρατηγικά έρχεται να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στο χώρο της ανάπλασης/ανάπτυξης ακινήτων».

    Εντός του Ιουνίου, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας Αλίμου από τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού, με την εταιρεία να βρίσκεται πλέον στη φάση έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

    Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου για την ανάπλαση της μεγαλύτερης μαρίνας της Μεσογείου ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια, εξαιτίας και του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κτιριακή ανάπτυξη περίπου 18.500 τ.μ. θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές που έχουν στόχο να την αναβαθμίσουν σε προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Ο εμπλουτισμός του χερσαίου τμήματος της μαρίνας περιλαμβάνει νέες εμπορικές χρήσεις, καταστήματα, ξενοδοχείο και πύργο διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας.

    Να σημειωθεί εδώ πως ο όγκος των κτιρίων θα είναι διασπάσιμος και τα κτίρια ισόγεια, δηλαδή ύψους έως 4,5 μέτρα, ενώ όπου υπάρξει και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα. Με δεδομένο μάλιστα πως η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη Μαρίνα, όποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της λεωφόρου θα μπορεί να βλέπει τη θάλασσα σχεδόν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, όπως συμβαίνει και σήμερα.

    Τα τουριστικά projects της Reds αξίας 400 εκατ.

    Η διοίκηση της Reds έχει ήδη βάλει πλώρη για τη μετατροπή της σε εταιρεία τουριστικών αναπτύξεων, δεδομένου ότι πρόσφατα ηγήθηκε του σχήματος στο οποίο περνά μέσω 25ετους μίσθωσης το ξενοδοχείο Civitel στο Μαρούσι, το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Στο σχήμα συμμετέχει κατά 30% η Swot Hospitality που θα αναλάβει τη λειτουργία του ξενοδοχείου, που θα ανακαινιστεί με δαπάνες περίπου 3 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου, προτού βγει από το Χρηματιστήριο, η Reds προχώρησε στην πώληση του Smart Park στην Trade Estates έναντι 93 εκατομμυρίων, κίνηση που εξασφάλισε στην εταιρεία ρευστότητα 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου του Cambas Project στην Κάντζα, όπου σχεδιάζεται συγκρότημα μεικτών χρήσεων με κατοικίες, ξενοδοχείο και γραφεία.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ωρίμασης της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, που αποκτήθηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί προβλέπει την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου, καθώς και καζίνο, ενώ η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου



    ΣΧΟΛΙΑ