Στην αξιοποίηση εννιά ακινήτων και οικοπέδων ιδιοκτησίας του, στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και σύγχρονων γραφείων προχωράει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με την έλευση της νέας χρονιάς, έχοντας προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, πρόκειται για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία τριών ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχειακών μονάδων, την εκμίσθωση κτιρίων για επαγγελματική στέγη, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδου για υπαίθριο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας.

1

Στόχος του e-ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπλαση και αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα, νεοκλασικά κυρίως, κτίρια – φιλέτα, αλλά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Μέχρι και σήμερα η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Φορέα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας.

Όπως επισημαίνει, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων του Φορέα με στόχο την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων».

Η Διεύθυνση Στέγασης προβαίνει στη διενέργεια διαγωνισμών για τη μίσθωση ακινήτων στις περιοχές όπου είτε δεν υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Φορέα, είτε τα ιδιόκτητα που υπάρχουν δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του ταμείου.

Σε αναμονή παραμένει η έναρξη του έργου της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού (real estate) «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» με αντικείμενο τη διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμεί η Διαπιστωτική Πράξη από τον Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της «Εταιρείας Ακινήτων e-ΕΦΚΑ». Σημειώνεται ότι έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο e-ΕΦΚΑ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 517 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 200 είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες του φορέα.

Τα υπόλοιπα όμως μπορούν, δυνητικά, να αποτελέσουν αντικείμενο αξιοποίησης, είτε πώλησης είτε μακροχρόνιας ενοικίασης σε ιδιώτες. Ήδη εκτιμάται ότι περίπου 60 ακίνητα έχουν αξιολογηθεί ως εμπορικά αξιοποιήσιμα, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Ποια είναι τα ακίνητα προς αξιοποίηση

Η διάρκεια των συμβάσεων εκμίσθωσης ακινήτων και οικοπέδων του e-ΕΦΚΑ ξεκινάει από την ημερομηνία υπογραφής της και ισχύει για χρονικό διάστημα 12 ετών.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται επενδυτικό πρόγραμμα η διάρκεια μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια με δικαίωμα παράτασης. Μάλιστα ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς και των επενδυτών, καθώς και της βούλησης της Διοίκησης του Φορέα αναμένεται οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι να προχωρήσουν και σε διαγωνισμούς άλλων κτιρίων και οικοπέδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, για τους πρώτους μήνες του 2025 η Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας έχει προγραμματίσει τη διενέργεια Δημόσιων Πλειοδοτικών Διαγωνισμών Εκμίσθωσης για την αξιοποίηση των παρακάτω ακίνητων του e-ΕΦΚΑ:

1. Στην οδό Βουλής 6, εντός του «εμπορικού τριγώνου» στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο αποτελούμενο από δύο κτήρια, συνολικής επιφάνειας 1.883,00 τμ.

Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης για την χρήση του ακινήτου ως ξενοδοχείο με ζητούμενο μίσθωμα το ποσό 16.900 ευρώ το μήνα.

Το κτίριο έχει περιμετρικό τοιχίο από λιθοδομή, υποστυλώματα μεταλλικά κυκλικής διατομής και ξύλινα δάπεδα. Αμφότερα τα κτίρια από πλευράς συντήρησης είναι σε κακή κατάσταση, παραμένουν κενά επί σειρά ετών και εγκαταλελειμμένα.

2. Στην οδό Σταδίου 28, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διατηρητέο 5όροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.854,00 τ.μ. Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση πενταώροφου ακινήτου, που σήμερα διαθέτει χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου (πρώην Αστορ) ακόμη και ως τουριστικό κατάλυμα ή ξενοδοχειακή μονάδα.

Σημειώνεται ότι ο κινηματογράφος θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα ζητηθεί στον πλειοδοτικό διαγωνισμό θα ανέρχεται στα 36.300 ευρώ.

3. Στην οδό Σταδίου 58, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διατηρητέο 3όροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.336,52 τμ. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης για τη χρήση του ακινήτου ως ξενοδοχείου με ζητούμενο μίσθωμα το ποσό 20.500 ευρώ.

Το ακίνητο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αθηναίων του Νομού Αττικής, με την ανέγερση του να χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Η πρόταση αξιοποίησης με εκτίμηση της μισθωτικής αξίας θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την μακροχρόνια παραχώρηση από πλευράς ΕΦΚΑ της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου με σκοπό την λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου για τον σκοπό αυτό από τον μισθωτή.

4. Στην οδό Σταδίου 41, στο κέντρο της Αθήνας. Πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για το διατηρητέο 6όροφο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 8.453,08 τ.μ. Το μηναίο μίσθωμα που ζητηθεί ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

Επιχειρηματίες του κέντρου εκτιμούν ότι το ακίνητο μπορεί να λειτουργήσει ξανά είτε ως γραφειακοί χώροι, είτε ως εμπορικό κέντρο (όπως ακριβώς λειτουργούσε επί χρόνια), είτε και με σύνθετη χρήση και των δυο.

Για πολλά χρόνια στο κτίριο της οδού Σταδίου 41 στεγαζόταν το πολυκατάστημα «Fokas».

5. Στην οδό Κολοκοτρώνη 4, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διατηρητέο 5όροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 4.213,73 τμ., το κτίριο γραφείων «ΜΕΓΑΡΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.». Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης για χρήση ως ξενοδοχειακή μονάδα με ζητούμενο μίσθωμα το ποσό 45.000 ευρώ το μήνα.

6. Στην οδό Κριεζώτου 8-10 στο κέντρο Αθήνας. Πρόκειται για οικόπεδο, επιφάνειας 490,35 τ.μ. και αναμένεται να διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης για χρήση ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Η μίσθωση θα ανέρχεται σε 26.600 ευρώ το μήνα.

7. Στην οδό Καρόλου 25 στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για οικόπεδο, επιφάνειας 608,26 τ.μ. και αναμένεται να διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης για χρήση ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Η μίσθωση θα ανέρχεται σε με ζητούμενο μίσθωμα το ποσό 4.100 ευρώ.

8. Στην ακτή Μιαούλη 17-19 στον Πειραιά. Πρόκειται για 7όροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 4.188,28 τ.μ. και ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης για κάθε επιτρεπόμενη χρήση. Το ποσό που θα ζητηθεί το μήνα για τη μίσθωση του ακινήτου αναμένεται να οριστεί από την έκθεσης μισθωτικής αξίας που διενεργείται από το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

9. Στην οδό Μητροπόλεως 34-36 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για γραφείο στο 7όροφο κτηρίου, επιφάνειας 66,56 τμ. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης με ζητούμενο μίσθωμα 630 ευρώ το μήνα.

Για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 517 ακίνητα. Τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου.

Τέλος, από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειοψηφία ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 75,8%, το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους στον e-ΕΦΚΑ, η μεγάλη διαφορά στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων ανάμεσα στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ οφείλεται στην ύπαρξη συγκροτημένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2016 για τους π. ΦΚΑ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οπότε και καταργήθηκε με τον Ν. 4430/2016.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στην Intralot, γιατί οι εφοπλιστές αγοράζουν Αττικής, o ύποπτος διαγωνισμός για τις φυλακές, η παραίτηση του τραπεζίτη, το bitcoin στα 5 εκατ. δολάρια, το κάλεσμα της Κλέλιας και γιατί δάκρυσε ο Ρέμος

Εντυπωσιακά κίνητρα για startups με το νέο νόμο: Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να ηγηθεί στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

Το χρυσό νόμισμα ενός δολοφόνου και πόσο πωλείται