ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απαγορευτικές για μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών έχουν καταστεί οι περιοχές, στις οποίες έχει αναπτυχθεί η βραχυχρόνια, τύπου Airbnb, με τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίζουν «ακραία» φαινόμενα αύξησης των μισθωμάτων έως και 50%. Η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν ανεγείρονται νέες κατοικίες. Έγινε ιδιαίτερα αισθητή το περασμένο Φθινόπωρο κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, αλλά το βιώνει πλέον και κάθε πολίτης που αναζητεί να νοικιάσει κατοικία για την οικογένειά του και δεν είναι σε θέση να πάει π.χ. στα βόρεια προάστια όπου γενικά οι τιμές παραμένουν σταθερές, καθώς δεν υπάρχουν μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Τα παραπάνω συνθέτουν ουσιαστικά μια εικόνα αγοράς που είναι διχασμένη. Δεν παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων γενικά στο μέσο όρο της χώρας, αλλά είναι εντοπισμένη. Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estate, Θέμη Μπάκα, η αύξηση των μισθωμάτων γενικά κινείται στην περιοχή του 8 με 10%, ωστόσο, σε περιοχές που έχουν σημαντικό αριθμό ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια είναι μεγαλύτερη και ποικίλει ανάλογα με το ακίνητο, την θέση του και τα χαρακτηριστικά του.
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία δημοσιοποιεί περιοδικά τα μοναδικά επίσημα στοιχεία της αγοράς του realestate, ακόμα και για το 10μηνο του 2018 αναφέρει μείωση των μισθωμάτων για κατοικίες κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα 3,7%. Με βάση τα ίδια στοιχεία τα ενοίκια στη χώρα μας μειώθηκαν το 2017, 2,2%, το 2016, 2,6%, το 2015, 4,4%, το 2014, 7,7% και το 2013, 6,8%.
Το κέντρο της Αθήνας
Το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα οι περιοχές όπως Κουκάκι – Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, Πλάκα και Θησείο, μαζί με τα νότια προάστια συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Αττική από τους ξένους επισκέπτες με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των μισθωμάτων. Αυτό στη συνέχεια αντανακλάται και στα ενοίκια στις όμορες περιοχές, στις οποίες επίσης υπάρχει δυσκολία να βρει κανείς κατοικία προς μίσθωση ειδικά σε αυτές κοντά σε σταθμό του μετρό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος π.χ. έχει μπει η Κυψέλη, στην οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε φθάσει να γίνονται αγοραπωλησίες με 400 ευρώ το τ.μ. (η κατώτερη τιμή που σημειώθηκε) και έχει ανακτήσει με αποτέλεσμα σήμερα να επανέρχεται ακόμα και στα 800 ευρώ ανά τ.μ. (τιμή προ κρίσης) σημάδι ότι τον δρόμο της ανόδου πιθανότατα θα πάρουν και τα μισθώματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Νέος Κόσμος για διαμέρισμα 76 τμ, 2ουορόφου, με 2 υπνοδωμάτια κατασκευής του 1970 και ανακαινισμένο το 2018, ενεργειακή κλάση +Α , επιπλωμένο, με θέα ακρόπολη ζητείται νοίκι 1.200 ευρώ το μήνα δηλαδή 16 ευρώ/ τμ.
Τα στοιχεία της E Real Estate για τις τιμές ενοικίασης πριν και μετά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι αποκαλυπτικά. Στο Κολωνάκι, πριν το 2016 η τιμή ανά τ.μ. για μακροχρόνια μίσθωση ήταν 5 με 7 ευρώ. Σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 9 με 15 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Στο Κουκάκι – Μακρυγιάννη ζητούνται μισθώματα έως και 35 ευρώ το τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους σύνορα με Νέα Φιλοθέη για τα νεόδμητα η τιμή έχει φθάσει τα 13 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως. Στο Γκάζι οι τιμές ήταν στα 4 ευρώ ανά τ.μ. και έχουν φθάσει για τα σπίτια άνω των 15 ετών τα 5 με 7 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και για τα έως 15 ετών 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ.
Στην περιοχή του Νέου Κόσμου οι τιμές έως το 2016 ήταν 4 έως 4,5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και τώρα για τα άνω των 15 ετών 5 με 7 ευρώ ανά τ.μ. και για τα έως 15 ετών 6 με 11 ευρώ. Στο Παγκράτι προ των βραχυχρόνιων μισθώσεων οι τιμές ήταν επίσης 4 με 4,5 ευρώ ανά τ.μ. και σήμερα για τα σπίτια άνω των 15 ετών 5 έως 7 ευρώ και για τα μέχρι 15 ετών 6 με 9 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Στη Νέα Σμύρνη οι τιμές έχουν διαμορφωθεί για τα άνω των 15 ετών 4 με 6 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και για τα έως 15 ετών 6 με 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ προηγουμένως ήταν στα 4 έως 5 ευρώ ανά τ.μ.
Ομοίως στη Γλυφάδα (κέντρο) από 6 έως 7 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως σήμερα τα μισθώματα για τα άνω των 15 ετών σπίτια είναι 5 με 9 ευρώ ανά τ.μ. και για τα έως 15 ετών 7 με 12 ευρώ ανά τ.μ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη: Το φαινόμενο Airbnb, οι νέες ανάγκες και οι επενδυτικές ευκαιρίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Airbnb και Χρυσή Βίζα εκτόξευσαν τις τιμές στην αγορά ακινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας