ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες επενδύσεις στην Ομόνοια θα προγραμματίσει η Dimand, αφού έχει προχωρήσει στην αγορά δύο ακινήτων στην περιοχή, όπως είπε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη φετινή Prodexpo ο επικεφαλής της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Η αρχή γίνεται από το Μινιόν «ένα τοπόσημο και κομμάτι της ιστορίας της πόλης», το οποίο όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος παρακολουθούσε η Dimand από το 2006. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή της όψης του κτιρίου, αφού έχει ολοκληρωθεί μεγάλο κομμάτι μελετών, ενώ τώρα αρχίζει η επαφή με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες του πρώην πολυκαταστήματος ως ένα έργο μεικτών χρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Dimand ανέπτυξε και το Moxy, ξενοδοχείο πόλης που πλέον ανήκει στην Prodea. «Με το Μινιόν, το Moxy και άλλα δύο κτίρια που αγοράσαμε στην περιοχή, θελήσαμε να ενταχθούμε στην προσπάθεια αστικής ανάπλασης που συζητείται και ξεκινά από την αναβάθμιση της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλαμβάνει το Πολυτεχνείο, την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, την πλατεία Κοτζιά και τη συνένωση με την Αιόλου και την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Δεν κοιτούσαμε μόνο το Μινιόν, κοιτούσαμε συν τω χρόνω όλη αυτήν την πορεία».
Στο ραντάρ της Dimand είναι μεν το Ελληνικό – δεδομένου ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την παραχωρησιούχο –, χωρίς η εταιρεία να έχει καταλήξει ότι θα επενδύσει στο έργο ανάπλασης των 8 δισ., όπως τουλάχιστον επισήμανε ο κ. Ανδριόπουλος. «Έργα όπως το Ελληνικό είναι τάξης μεγέθους 20 έως 30 χρόνων. Το Ελληνικό θέλει υπομονή, θα ξεκινήσει άμεσα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα συναντήσει μεγάλες προκλήσεις τους επόμενους 24 μήνες. Είναι ατυχία να ξεκινά μέσα σε αυτή τη συγκυρία με τεράστια κατασκευαστικά κόστη κι επιτόκια, έχει να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη ύφεση, θα επηρεαστεί ένα τμήμα του επομένως από τη ζήτηση από το εξωτερικό». Ερωτηθείς αν η Dimand θα συμμετάσχει στο έργο, απάντησε πως «μιλάμε με τη Lamda από το 2018, μόλις εξαντληθούμε από τη συζήτηση θα δούμε αν θα έχουμε συμφωνήσει κάτι».
Το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό το επόμενο «ποδοσφαιρικό» project
Εμπλοκή αναμένεται να έχει η Dimand στην ανάπτυξη του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. «Είμαστε μέρος της προσπάθειας, μαζί με το δήμο ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2020 και τώρα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το νέο γήπεδο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, που σημειωτέον έχει βάλει την υπογραφή της τόσο στο Γ. Καραϊσκάκης, όσο και στο ΟΠΑΠ Αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας. «Όπως όλα τα έργα έχει πολλές παραμέτρους και αστερίσκους. Ο Βοτανικός θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα από το γήπεδο της ΑΕΚ, η πενταετία είναι ένας εφικτός ορίζοντας, ωστόσο θα είναι το πιο πολυπαραγοντικό γήπεδο που έχει γίνει ποτέ».
Αναφορικά με τα έργα ανάπτυξης γραφείων, κατά τον κ. Ανδριόπουλο υπάρχει ακόμη περιθώριο στην εγχώρια αγορά. «Στην Ελλάδα κατέβηκαν τα μολύβια από το 2007 έως το 2018, η ελληνική αγορά προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό. Δεν έχουμε ζήτηση από το εξωτερικό, οι συναλλαγές με μεγάλες πολυεθνικές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, η αγορά δεν έχει ακόμα επιλεγεί ως στρατηγική τοποθέτηση άλλων εταιρειών. Οι χώροι εργασίας όμως έχουν ζήτηση γιατί δεν υπάρχουν νέοι, για τα επόμενα 2 – 4 χρόνια θα τρέχει με έναν καλό ρυθμό αύξησης».
Μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να φέρει εις πέρας τα έργα που έχει αναλάβει η Dimand, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως «δε λειτουργούμε με εμμονές, αυτό που έχουμε μάθει και κάνουμε είναι η προσαρμοστικότητα. Η ομάδα του πλοίου της Dimand έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, κοιτάμε τη φουρτούνα, τι μπορεί να έρθει από αυτή την αναστάτωση στο μέλλον. Δεν έχουμε μειώσει το ρυθμό μας, θα γίνουμε μεν πιο επιλεκτικοί τους επόμενους 18 μήνες, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια και δε φοβόμαστε να αφήσουμε τη μηχανή ενεργή. Το σημαντικό είναι ότι η μητρική εταιρεία είναι αδάνειστη, έχουμε αποπληρώσει το σύνολο του δανεισμού χάρη στον οποίο εκπονήσαμε τα έργα και πλέον δανειζόμαστε σε επίπεδο έργου».
Δεν παρέλειψε, πάντως να τονίσει πως «όποιος παριστάνει τον αδιάφορο στην αύξηση του κόστους χρήματος, θα το πληρώσει διπλά». Στην προκειμένη, η Dimand έχει 20 έργα σε εξέλιξη, επομένως η αύξηση του κόστους χρήματος αθροιστικά είναι μεγάλο ποσό, αν και ανά ανάπτυξη «το κόστος δανεισμού δεν αλλάζει την τύχη του έργου. Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους κατά 40% πέρσι ήταν μεγαλύτερη πρόκληση».
Στα άμεσα παραδιδόμενα έργα, εκτός από την ωρίμανση του Μινιόν, η Dimand ολοκληρώνει σε 30 ημέρες το Kaizen Campus, το συγκρότημα γραφείων που θα φιλοξενήσει τα γραφεία της Kaizen Gaming στο Μαρούσι. Κατά τα λοιπά, η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη του Πύργου Πειραιά, ώστε να μισθωθεί κατά 100%, μιας και μέχρι το επόμενο παρόμοιο «πράσινο» project, θα αποτελεί το «πιο πιστοποιημένο» κτίριο στην Ελλάδα. Στο pipeline της Dimand ανήκουν και έργα στη Θεσσαλονίκη, την αγορά της οποίας παρακολουθεί η διοίκηση από το 2015 και έχει κάνει απόβαση μέσω των κτιρίων της παλιάς ζυθοποιίας Φιξ και της βιομηχανίας ξυλείας Βάλκαν Έξπορτ, στη δεύτερη περίπτωση λίγο πριν εκπλειστηριαστεί. «Έχουμε επενδύσει σε δύο μεγάλα ακίνητα στη δυτική πύλη της πόλης και πρόσφατα αγοράσαμε τη Βάλκαν Έξπορτ. Θα υλοποιήσουμε εκεί το μεγαλύτερο logistics park στη βόρεια Ελλάδα, περιαστικού τύπου, εστιάζοντας σε αποθήκες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Διαβάστε επίσης:
Κατοικίες στον Πειραιά: Το στοίχημα της Dimand
Πύργος Πειραιά: Σε τεχνολογικό – ναυτιλιακό κέντρο μετατρέπει η Dimand τον κοιμώμενο γίγαντα
Dimand: Στη φάση της κατασκευής περνά το Μινιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση