ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Την πρόθεση να δώσει το παρών στο κυβερνητικό σχέδιο για την εξασφάλιση στέγασης σε νέους εξέφρασε δια στόματος του επικεφαλής της η Dimand, εφόσον το project ανταποκρίνεται στο μοντέλο λειτουργίας της εισηγμένης, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη ακινήτων.
Αυτό εξήγησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ο κ. Ανδριόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η Dimand ενδιαφέρεται πάγια για έργα υβριδικών ΣΔΙΤ, δηλαδή για projects όπου ο ανάδοχος δεν είναι κατασκευαστής και τα οποία ενέχουν εμπορικό ρίσκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον το σχέδιο για την προσβάσιμη οικονομικά στέγαση, ειδικότερα σε νέους, περιλαμβάνει και αφορά και σε ανάπτυξη και ανακατασκευή ακινήτων και δεν βγει στην αγορά ως δημόσιο κατασκευαστικό έργο, θα βρεθεί στο ραντάρ της Dimand.
«Αυτή είναι και η διάφορά μας με τον κατασκευαστικό κλάδο. Αν πρέπει εμείς να βρούμε τους ιδιώτες χρήστες και δεν είναι το δημόσιο ο εκμισθωτής, ναι, μας ενδιαφέρει. Αν, όμως το δημόσιο ψάχνει μόνο τον κατασκευαστή και στεγάσει, για παράδειγμα, φοιτητές, όχι», διευκρίνισε ερωτώμενος, προσθέτοντας πως η Dimand θέλει να έχει ρόλο σε όσα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στις αναπλάσεις δημόσιων χώρων, στα έργα νέων υποδομών και στη στέγαση, χωρίς όμως να αλλάξει DNA, αλλά αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το ρόλο του developer.
Με αυτό το κριτήριο, εξάλλου, η Dimand συμμετέχει με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης και στο ΣΔΙΤ για τη μετατροπή της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο σε Πολιτεία Καινοτομίας.
Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποιο βαθμό θα εμπλέξει το σχέδιο της κυβέρνησης την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων από ιδιώτες, ωστόσο το «μενού» των διευκολύνσεων για τις οποίες έχει μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, περιλαμβάνει και την κατοίκηση αναξιοποίητων ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων, εκτός από τις επιδοτήσεις επιτοκίων και ενοικίων.
Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που αξιοποιηθεί μέρος των 350.000 τετραγωνικών μέτρων δημόσιων κτιρίων που θα αφήσει κενά το σχέδιο μετεγκατάστασης των υπουργείων στο κυβερνητικό πάρκο της Πυρκάλ, η συμβολή των ιδιωτών – developers ή κατασκευαστών – θα κριθεί απαραίτητη.
Σε πρόσφατο άρθρο του στα Νέα, ο κ. Σκέρτσος διασαφήνισε πως «μια αποκλειστικά επιδοματικού χαρακτήρα πολιτική δεν θα λύσει το πρόβλημα των συνεχώς αυξανόμενων τιμών», καθώς «οι πολιτικές μας για φθηνότερη στέγη να είναι πιο έξυπνες και να στοχεύσουν στην αύξηση της προσφοράς περισσότερων σύγχρονων κατοικιών είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για αγορά από νεότερους ανθρώπους».
Άκης Σκέρτσος στο mononews: Με νομοθέτημα η παροχή φθηνότερης στέγης μέσω νέων έργων
Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο mononews ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκερτσος, εκτός από την παροχή κινήτρων όπως είναι τα επιδόματα επιτοκίων και μισθωμάτων, στο κάδρο είναι και η δημοπράτηση κατασκευής αλλά και ανάπτυξης νέων κτιρίων και η ανακατασκευή δημόσιων οικοδομημάτων που παραμένουν κενά, με γνώμονα πάντα το χαμηλότερο κόστος στέγασης.
Προϋπόθεση είναι το τελευταίο αυτό εγχείρημα να πάρει τη μορφή νομοθετήματος, καθώς στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ως προϊόν και στη συνέχεια τα ανάλογα έργα θα δημοπρατηθούν, έτσι ώστε να πάρουν μέρος κατασκευαστές και developers.
Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Το σχέδιο για την παροχή κινήτρων σε νέους και ζευγάρια, όπως ο φθηνός δανεισμός, αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με το υπουργείο Επικρατείας να έχει αναλάβει τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.
Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020 – όταν ακόμη δεν είχε ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση –, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό υπερφόρτωσης κόστους στέγασης (37%).
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το 1/3 των Ελλήνων που ζουν στα αστικά κέντρα δαπανά περισσότερο από το 40% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-real Estates, το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά σήμερα ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.
Διαβάστε επίσης:
Dimand: Προχωρά η επένδυση 160 εκατ. στη Softex – Στην εταιρεία όλα τα ακίνητα της χαρτοποιίας
Σκέρτσος: «Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη»