Στη χαρτογράφηση επιπλέον εκτάσεων, τουριστικών και ολυμπιακών ακινήτων, προχωρά η ΕΤΑΔ, στο δρόμο προς τη δημιουργία ενός υπολογίσιμου χαρτοφυλακίου, αντίστοιχου με αυτό μίας ιδιωτικής εταιρείας ακίνητων, ο οποίος, πάντως, αποδεικνύεται μακρύς.

Έχοντας αναθέσει ήδη στην ΕΥ την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος 500 περιουσιακών στοιχείων (πιλοτικά σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει η αποτίμηση άλλων 500 ακινήτων), σε συνεργασία κοινή ομάδα που αποτελείται από στελέχη του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, η εταιρεία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας βγάζει στον αέρα διαγωνισμό για την εκτίμηση επιπλέον 2.770 ακινήτων. Χωρίς να απαιτείται η διενέργεια αυτοψίας, ο εκτιμητής θα αναλάβει να «ξεσκαρτάρει» 138 τουριστικά ακίνητα, που περιλαμβάνουν τουριστικά περίπτερα, πρώην Ξενία, κάμπινγκ, μαρίνες, αιγιαλούς, ιαματικές πηγές, 5 ολυμπιακά ακίνητα, που περιλαμβάνουν στάδια, εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων, 450 μισθωμένα ακίνητα, 1058 ακίνητα εντός σχεδίου (62% ή 660 οικόπεδα, 25% ή 265 οικόπεδα με κτίσμα και 13% ή 131 οριζόντιες ιδιοκτησίες) και τέλος, 1.119 ακίνητα εκτός σχεδίου, δηλαδή παλαιούς αιγιαλούς, αγροτικά και βοσκότοπου, παραθαλάσσιες και παρόχθιες εκτάσεις.

1

Πρόκειται για ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 195 χιλ. ευρώ και θα βαρύνει τις χρήσεις του 2023 και 2024, ενώ οι προσφορές θα γίνονται δεκτές έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος της ΕΥ

Προς το παρόν, με βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου της ΕΥ, επιπλέον ομάδες ακινήτων θα διατεθούν στους εκτιμητές προκειμένου να εξετασθεί το σύνολο του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε αναλάβει και παλιότερα να συνδράμει στο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ, με την τότε μελέτη να είχε καταλήξει στη δυνάμει εμπορική αξιοποίηση 17.000 ακινήτων.

Τα νεότερα στοιχεία θέλουν 2.600 ήδη εκτιμημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ να έχουν αξία 1,06 δισ. ευρώ. Πυλώνας στρατηγικής του δημοσίου είναι ο νόμος που έχει ψηφιστεί στις αρχές του χρόνου από τη Βουλή και παρέχει δικαίωμα εξαγοράς επί των κατεχόμενων ακινήτων, κάτι που η ΕΤΑΔ αναμένει ότι «θα αποφέρει αλλά και γιατί θα βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και θα μειώσει το διοικητικό κόστος μακροπρόθεσμα». Την ίδια ώρα, η ΕΤΑΔ δρομολόγησε το πρόγραμμα εξυγίανσης για μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, θα περάσουν σε δικαιούχους που θα μπορέσουν να τα ξαναβάλουν στην παραγωγή. Σημειωτέον ότι υπολογίζεται πως έχει καταπατηθεί ποσοστό 92% των δημόσιων ακινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου είχε πρόσφατα παραδεχτεί, εξάλλου, πως «η ΕΤΑΔ είναι ίσως το μεγαλύτερό μας πρόβλημα και η μεγαλύτερη ευκαιρία μας, ταυτόχρονα», γεγονός που αποδεικνύεται πως από το πρόγραμμα καταμέτρησης των πρώτων 500 ακινήτων που έτρεξε η ΕΤΑΔ και αξιολογήθηκαν, τα 350 δεν έχουν τίτλους, έχουν ξεκαθαριστεί τα εννέα από αυτά και τα υπόλοιπα βρίσκονταν τουλάχιστον πριν το καλοκαίρι σε φάση διερεύνησης. Η ΕΤΑΔ βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας ενός πενταετούς στρατηγικού πλάνου κι ενός τριετούς επιχειρησιακού πλάνου και παράλληλα βολιδοσκοπεί από ποια ακίνητα θα «απαλλαγεί».

Για το 2023 – 2024, στις προτεραιότητες της ΕΤΑΔ είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τη μίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης (για την ώρα ανήκει στις επιχειρησιακές μονάδες της ΕΤΑΔ) και την παραχώρηση ή μίσθωση του TAEKWONDO στο Φάληρο, ενώ αγκάθι παραμένει η υπόθεσης Μανταντωνάκη και την παραχώρηση του Grand Resort Lagonisi, που έχει οδηγήσει σε διεκδικήσεις 700 εκατ. ευρώ από την πλευρά του ξενοδόχου.