Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Deal 300 εκατ. της Prodea με τον Γιάννη Παπαλέκα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός και ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός και ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας

Επένδυση μεγαλύτερη των 300 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιεί η Prodeaεξαγοράζοντας το ποσοστό που διατηρεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας στη Mediterranean Hospitality Venture.

Η ΑΕΕΑΠ εξαγόρασε το 55% του επιχειρηματία στην εταιρεία ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων, συμφωνία που επιτεύχθηκε βάσει της ακαθάριστης αξίας ακινήτων της MHV, η οποία φτάνει τα 560 εκατ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, όταν δηλαδή οι δύο πλευρές λάβουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου, η Prodea θα κατέχει το 80% της MHV και το υπόλοιπο 20% θα εξακολουθεί να ανήκει στη Flowpulse

Πρόκειται για fund τα κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεται ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής της Invel που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Prodea. 

Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Η έγκριση αυτή αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, με τις δύο πλευρές να προσδοκούν ότι θα ληφθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία, που έγινε γνωστή χθες, υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η MHV ενέκρινε την άντληση βραχυπρόθεσμου δανείου από τη Yoda, συμφερόντων Παπαλέκα, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Η MHV αποκτά, ανασκευάζει, διαχειρίζεται και αναπτύσσει προνομιακά ακίνητα σε αποκλειστικές τοποθεσίες στον ξενοδοχειακό, οικιστικό και εμπορικό τομέα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει το ξενοδοχείο Landmark στη Λευκωσία, το οποίο αποτελεί το πρώην Χίλτον και έχει συμφωνηθεί να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Autograph Collection της Marriott, όταν ανακαινιστεί.

Επίσης, η MHV κατέχει το Parklane στη Λεμεσό, το 50% του Aphrodite Hills Resort στην Πάφο, το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι και αναπτύσσει δύο πύργους (έναν οικιστικό κι έναν πύργο γραφείων, επίσης στο ακίνητο του Landmark).

Επίσης δραστηριοποιείται επίσης σε δραστηριότητες λιανικού εμπορίου μέσω του Nammos Limassol στο ξενοδοχείο Parklane, όπου φιλοξενούνται καταστήματα των Dior, Loro Piana, Loewe και Off-White.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εγκριθεί η συναλλαγή και η Prodea ελέγχει την MHV, θα στοχεύσει να επεκταθεί στην ελληνική και την ιταλική αγορά.

Θυμίζουμε πως στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ ανήκει το υπό ανακαίνιση Bellevue Cortina d’Ampezzo στο κέντρο του ομώνυμου χιονοδρομικού θέρετρου, το οποίο απέκτησε έναντι 49 εκατ. και ανακατασκευάζει έναντι 25 εκατομμυρίων.

Επίσης συμφωνία υπάρχει και για την απόκτηση του τετράστερου Porto Parosτο οποίο αποτελεί επένδυση 100 εκατ. ευρώ, καθώς θα μετατραπεί σε πολυτελή προορισμό που θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.

Επόμενο βήμα της επένδυσης είναι τα ξενοδοχεία που ανήκουν στην Prodea να περάσουν στην MHV, καθώς αποτελεί εταιρεία εξειδικευμένη σε τουριστικά projects.

Κεφαλαιοποίηση 386 εκατ. ευρώ για την εισηγμένη στην Κύπρο

Η MHV εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου στις 17 Οκτωβρίου, στην αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών, με τιμή εισαγωγής 3,17 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 386,8 εκατ. ευρώ, ίση με την καθαρή αξία ενεργητικού, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί στα 16,7 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων της μειώθηκαν σε 23,8 εκατ. από 34,4 εκατομμύρια το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, ενώ έγραψε ζημιές 10,8 εκατ. την ίδια περίοδο.

Σημειωτέον ότι το Νοέμβριο του 2022 η MHV πούλησε το 50% του Aphrodite Hills Resort, πεντάστερο θέρετρο με γήπεδο γκολφ, στον κυπριακό όμιλο Atlantica της οικογένειας Νικολαΐδη.

Επίσης, οι δανειακές της υποχρεώσεις έφταναν τα 79 εκατομμύρια στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Διαβάστε επίσης

Domotel: Η οικογένεια Αλεξόπουλου εισέρχεται στη διαχείριση ξενοδοχείων

Ομόνοια: Ποιοι επενδύουν γύρω από την πλατεία – Το Μινιόν και τα νέα ξενοδοχεία

Prodea: Απέκτησε το 55% των μετοχών της Mediterranean Hospitality