Σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο, λόγω της πανδημίας, τα μισθώματα για τους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά, αλλά και των επενδύσεων θεσμικών επενδυτών στη συγκεκριμένη κατηγορία του real estate, αυξάνονται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό.
Βάσει της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης της Cushman & Wakefield Proprius (πρώτο τρίμηνο 2021) ο μέσος όρος της τιμής μίσθωσης γραφείων ανά τ.μ. ανά μήνα, διαμορφώθηκε στα 18 ευρώ έναντι 15,42 ευρώ πριν ένα χρόνο, με τη μέση απόδοση πάντως να παραμένει σταθερή, 6,9%.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της CWproprius, Νίκη Σύμπουρα, «η άνοδος των τιμών για τα γραφεία πρώτης κατηγορίας που παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο οφείλεται κυρίως στον περιορισμένο αριθμό σύγχρονων γραφειακών χώρων στην ελληνική αγορά και στο γεγονός ότι πλέον έχουν τοποθετηθεί θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για το έσοδο των ακινήτων στα οποία έχουν επενδύσει και ταυτόχρονα διαθέτουν το περιθώριο του χρόνου προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χρήστης.»
Οι νέες μισθώσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι μετεγκαταστάσεις, κάτι λογικό αφού τον τελευταίο ένα χρόνο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η εκτίμηση είναι ότι στο σύνολο του έτους θα γίνουν μισθώσεις που θα αφορούν περί τα 75.000 τ.μ. όσες και πέρσι. Η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί στο 2οεξάμηνο, εφόσον προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ ως συνέπεια των χαρακτηριστικών της κινητικότητας αυξάνεται το αδιάθετο απόθεμα σε γραφεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Η CWproprius εκτιμά ότι το μεγαλύτερο διαθέσιμο απόθεμα σε γραφειακούς χώρους βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, 165.000 τ.μ., όπως και τα περισσότερα υπό κατασκευή τ.μ. σε γραφειακούς χώρους (τα 119.977 τ.μ. από τα συνολικά 146.877 τ.μ.). Οι τιμές μίσθωσης στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι κατά μέσο όρο 23 ευρώ το τ.μ. ανά μήνα, όταν πέρσι στην αντίστοιχη αναφορά της συμβουλευτικής εταιρείας ήταν 22 ευρώ, ανά τ.μ. ανά μήνα και η μέση απόδοση 6%.
Η τιμή ανά τ.μ. ανά μήνα στην Βόρειο Περιοχή της Αθήνας (Λεωφόρος Κηφισίας, Αττική Οδός και Μεσογείων) φέτος το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται σε 22 ευρώ (από 18,5 ευρώ πέρσι) αυξημένη σχεδόν κατά 19%. Στις περιοχές αυτές υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα γραφειακών χώρων 128.000 τ.μ., ενώ οι αποδόσεις κινούνται στην περιοχή του 6,45%.
Η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έχει το μικρότερο απόθεμα (12.500 τ.μ. έχοντας βεβαίως τους λιγότερους γραφειακούς χώρους, 60.000 τ.μ., όταν το κέντρο έχει 1.750.000 τ.μ. και στους οδικούς άξονες της Κηφησίας και της Μεσογείων είναι 1.850.000 τ.μ.) με τις τιμές να διαμορφώνονται σε 15 ευρώ/τ.μ./μήνα σημειώνοντας επίσης αύξηση σε σχέση με πέρσι που ήταν 13 ευρώ/τ.μ./μήνα.
Αύξηση των μηναίων μισθωμάτων παρατηρείται και στις Λεωφόρους Συγγρού και Βουλιαγμένης, από 16,5 ευρώ/τ.μ./μήνα σε 18 ευρώ, όπως και στον Πειραιά από 15,5 ευρώ/τ.μ./μήνα σε 17 ευρώ/τ.μ./μήνα.
Υπό κατασκευή βρίσκονται σήμερα σύγχρονοι γραφειακοί χώροι 146.877 τ.μ. ωστόσο μαζί με τους υπό σχεδιασμό, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτοί στο Ελληνικό, φθάνουν τα 260.000 τ.μ.
Στο ερώτημα που τίθεται στην αγορά για το αν θα φθάσουμε τελικά να έχουμε πλεόνασμα που δεν θα μπορεί να θα μπορεί να απορροφηθεί η απάντηση είναι «ότι σήμερα αυτό κανείς δεν δύναται να το απαντήσει». Προφανώς εξαρτάται από το πως θα πάει συνολικά η οικονομία της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: