Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης που υλοποιεί ο κυπριακός όμιλος Λεπτού στον Κίσσαμο για ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες και γκόλφ.

Μετά το δήμο Πλατανιά και την Περιφέρεια Κρήτης, το πράσινο φως για την επένδυση προϋπολογισμού 303 εκατομμυρίων ευρώ άναψε το υπουργείο Πολιτισμού, υπό ορισμένους αστερίσκους, που αφορούν κυρίως σε εκσκαφικές και οικοδομικές εργασίες κοντά σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως νότια του ενετικού ναού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσσας. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αιτείται να κατατίθεται έγκαιρα σχετικό αίτημα στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για οποιαδήποτε επέμβαση πλησίον της ζώνης της παραλίας ή στον αιγιαλό, καθώς και να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του κυρίου του έργου, της Cretan Sun and Sea Developments, θυγατρική του ομίλου Leptos, που ιδρύθηκε το 1999 στα Χανιά.

1

Οι πρώτες εγκρίσεις έρχονται περίπου 10 μήνες αφότου αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το 2019.

Σύμφωνα με το master plan, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1.130 στρεμμάτων, νοτιοανατολικά του κόλπου της Κισσάμου θα αναπτυχθούν 13 γειτονιές με περίπου 830 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρμακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, ένα μικρό γκολφ (9 οπών), Golf Club, εστιατόρια, μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων, πλατείες και χώρους πρασίνου, δίκτυα πράσινων και παράκτιων διαδρομών και εγκαταστάσεις ερευνητικού & εκπαιδευτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών. Επίσης, σχεδιάζεται ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και μαρίνα που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη.

Ποιοι είναι οι Κύπριοι επενδυτές που ποντάρουν στο «κρητικό Costa Navarino»

Η επένδυση φέρεται να ποντάρει και στο real estate, καθώς η ανάπτυξη κατοικιών παρέχει τη δυνατότητα μετά από την αρχική αγορά της από τον πελάτη, να υπενοικιάζεται μαζί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ανάπτυξης, οι οποίες θα τις προσφέρουν ως ξενοδοχειακού τύπου υποδομή διαμονής. Το μοντέλο αυτό «προσελκύει ανώτερα στρώματα πελατειακού δυναμικού και πετυχαίνει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο», όπως αναφέρει η εταιρεία, η οποία αναμένει ότι το Costa Nopia θα έχει ευρεία απήχηση στην κτηματαγορά και θα αποτελέσει υπόδειγμα και για μελλοντικές επενδύσεις.

Η ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας από τους Κύπριους επενδυτές σε έκταση 390 στρεμμάτων της περιοχής είχε ήδη εγκριθεί από το 2011. Με βάση όσα αναφέρει η Leptos Group για το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 28 χρόνια, δηλαδή τέσσερις δεκαετίες μετά τα πρώτα στάδια της αδειοδότησης του Costa Nopia.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη τουριστική επένδυση του ομίλου Leptos στην Ελλάδα, παρόλο που έχει αναπτύξει καταλύματα σε Χανιά, Πάρο και Σαντορίνη, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της διαμερίσματα προς πώληση στην Αθήνα. Στην Κύπρο έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το νοσοκομείο lasίs. Μέχρι το 2021 είχε πωλήσει περισσότερες από 15.000 μονάδες κατοικιών ή κτιρίων άλλων χρήσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι το Delmar, με δύο κτίρια 27 και 17 ορόφων και 182 διαμερίσματα στη Λεμεσό, ενώ το Costa Nopia είναι εμπνευσμένο από τις Καμάρες στην Πάφο, επένδυση με 1.000 επαύλεις.

Διαβάστε επίσης

Metaxa Hospitality Group: Εκκίνηση της σεζόν με επενδύσεις 71 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχεία του Ομίλου  

Hellenic Cables – Jan de Nul υπογράφουν σύμβαση με την RWE για το Thor, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Δανία