• Real Estate

    Χρυσάφι τα ακίνητα 1,15 δισ. του ΟΤΕ – Μοιράζουν μέρισμα 30 εκατομμυρίων

    Χαράλαμπος Μαζαράκης

    Χαράλαμπος Μαζαράκης,


    Μέρισμα ύψους 30,67 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διανείμει η ΟΤΕ Ακίνητα από τα κέρδη του 2023, μία χρονιά κατά την οποία αυξήθηκαν τα έσοδα της εταιρείας.

    Η θυγατρική του ΟΤΕ, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει περιέλθει η ακίνητη περιουσία του ομίλου και η διαχείριση των ακινήτων, παρουσίασε πέρσι έσοδα αυξημένα κατά 5,8%, τόσο από την εκμίσθωση κτιρίων, όσο και από την παροχή υπηρεσιών. Η αύξηση των εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων οφείλεται στην αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, καθώς και στην περεταίρω μίσθωση των ανακαινισμένων πτερύγων του Διοικητικού Μεγάρου, όπου φιλοξενούνται πλέον όλες οι διοικητικές υπηρεσίες.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν αύξηση 18,2% που συμπεριλαμβάνουν 11 νέα μισθωτήρια συμβόλαια συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ., σηματοδοτώντας το άνοιγμα του ΟΤΕ στο real estate. Κατά τα λοιπά, τα έσοδα από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων της OTE Estate ανήλθαν σε 57,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,7%.

    Αυξημένα EBITDA, μειωμένα καθαρά κέρδη

    Το χαρτοφυλάκιο του ΟΤΕ αποδεικνύεται «χρυσοτόκο», βάσει της αξίας του. Από το σύνολο των περίπου 2.300 ιδιοκτησιών, 200 από αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της, ενώ η συνολική αξία έφτασε το 2023 τα 1,148 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 8,2%. Να σημειωθεί εδώ ότι το EBITDA της εταιρείας αυξήθηκε κατά 11% στα 40,7 εκατ. ευρώ, αλλά τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 25%, στα 88 εκατομμύρια.

    Το μεγαλύτερο έργο που έτρεξε το 2023 η OTE Estate ήταν η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου στην Κηφισίας, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης κατά WELL και LEED. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. το οποίο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι η ανακαίνιση θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης.

    Στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2024 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του. Μέρος του κτιρίου θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο μουσείο τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, επιφάνειας 5.000 τ.μ. Οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων, ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ. Συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης και τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους τρία ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 36 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 67 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και επτά πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

    Όπως είπε στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου Μουσείου του ΟΤΕ ο chief officer Χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση 60 κτιρίων, συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, logistics, call centers, το Telekom IT hub και το νέο Κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Telekom στη Θεσσαλονίκη.

    Διαβάστε επίσης

    Όμιλος ΟΤΕ: Το μουσείο τηλεπικοινωνιών μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας

    ΟΤΕ: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. η αξία της ακίνητης περιουσίας

    Με χαρτοφυλάκιο 918 εκατ. παίζει στη σκακιέρα του real estate ο ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ