Τουλάχιστον δύο IPOs εταιρειών ακινήτων περιμένει το επενδυτικό κοινό το 2024, μέσω των οποίων προσδοκάται να αντληθούν κεφάλαια περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την εισαγωγή της Orilina Properties, που πρόλαβε στο νήμα την τυπική προθεσμία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – έληγε στις 14 Δεκεμβρίου -, ενώ η ΑΕΕΑΠ θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στις 11 του μήνα.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η ΙΡΟ, η μοναδική ΑΕΕΑΠ εκτός ταμπλό θα είναι η Noval Property, η οποία αναμένεται να χτυπήσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρόλο που έχει εξασφαλίσει παράταση εισαγωγής έως τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου χρόνου. Η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να εισαχθεί στο Χ.Α. το 2023, ωστόσο τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, που σήμανε αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η Noval, συμφερόντων της Viohalco, η οποία ελέγχει την επενδυτική ακινήτων κατά περίπου 81%, έχει ήδη αποφασίσει την εισαγωγή του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών στην κύρια αγορά. Προκειμένου να επιτευχθεί η επαρκής διασπορά που απαιτείται στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου για την εισαγωγή, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 89,6 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.

Σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν 10,5 εκατομμύρια του ομολογιακού δανείου που θα καλύψει η EBRD, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων της ΑΕΕΑΠ. Ως εκ τούτου, οι ομολογίες του δανείου δε θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά. Παρόλο που η Noval είναι η δεύτερη σε μεγαλύτερη επενδυτική ακινήτων μετά την Prodea, δε θα προκαλέσει εντύπωση η τιμή εισαγωγής να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της λογιστικής αξίας, που ανέρχεται σε 3,60 ευρώ, δεδομένου ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύεται με discount, εξαιρουμένης της Prodea.

Τα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. που θα αντλήσει η Noval θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο προβλέπει έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ την προσεχή τετραετία. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η ανέγερση και ανακαίνιση συγκροτημάτων γραφείων στα βόρεια προάστια, η κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων στο Μετς (ξεκινά εντός του 2024) και η μετατροπή του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς σε ακίνητο μεικτών χρήσεων, μία επένδυση που έχει χαρακτηριστεί στρατηγική.

Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της έχει αξία 516 εκατομμυρίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 54% στα 23,2 εκατ. ευρώ και τα έσοδά της έφτασαν τα 13,8 εκατομμύρια.

Περίπου 150 εκατ. θα ζητήσει η Lamda

Κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει η Lamda Development κατά την εισαγωγή της θυγατρικής που ελέγχει τα εμπορικά κέντρα. Η ΙΡΟ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2020, ωστόσο η έλευση της πανδημίας καθυστέρησε τα σχέδια της διοίκησης, που θα βγει στις αγορές το πρώτο επτάμηνο του 2024. Στόχος της Lamda Malls είναι να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανάπτυξης των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό (απαιτούνται συνολικά 600 εκατομμύρια), των Riviera Galleria και Vouliagmenis Mall, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, όπως έχει διευκρινίσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου. Πρελούδιο της ΙΡΟ είναι η δημιουργία μία εταιρικής οντότητα, στην ομπρέλα της οποίας θα ενταχθούν οι θυγατρικές που ελέγχουν κάθε ένα από τα τέσσερα συν δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα της Lamda, αλλά και οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται.

Σήμερα και μετά την εξαγορά του Designer Outlet στα Σπάτα, η αξία του χαρτοφυλακίου έχει σπάσει το φράγμα των 1 δισ. και θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028, όταν θα έχουν εγκαινιαστεί τα δύο malls στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου. Σε επίπεδο καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή, μετά την αφαίρεση των δανείων) το 2024 θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ.