ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όσο ζει, έξωση από το σπίτι του δεν θα γίνει»…
Οι μεγάλες φιλίες διατηρούνται, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φουρτούνες κι αν ρίξουν τα καράβια έξω, όσοι πλειστηριασμοί κι αν έρθουν για να καταστρέψουν περιουσίες και τις ζωές των ανθρώπων.
Και ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο Νέστορας των τραπεζιτών της χώρας, ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε την Alpha Bank, μπορεί να έχει αποχωρήσει από το τιμόνι της, όμως η οδηγία που έχει αφήσει είναι σαφής: Ο Μπάμπης Βωβός δεν θα βγει από το σπίτι του, παρ’ ότι αυτό δεν του ανήκει πλέον, αφού έχει περάσει εδώ και μερικά χρόνια στην τράπεζα.
Κι είναι δραματικό, ο άνθρωπος που έκτισε τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα κτήρια της Αθήνας -ανεξαρτήτως αισθητικής- που το όνομά του επιστέφει αυτάρεσκα τις κορυφές τους, καθώς λογχίζουν τον ουρανό κι ο χρόνος που κυλάει αδιάκοπα καθρεφτίζεται στις γυάλινες προσόψεις τους, να έχει μείνει χωρίς δική του στέγη.
Η μονοκατοικία των 650 τετραγωνικών, ένα από τα παλιά, ωραία σπίτια του Παλαιού Ψυχικού, μπορεί να είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank το 2017, με τιμή εκκίνησης τα 2,56 εκατ. ευρώ, όμως η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Βέβαια ο γνωστός επιχειρηματίας έχει συμφωνήσει να κατοικεί στο συγκεκριμένο ακίνητο έναντι κάποιου μηναίου τιμήματος.
Ακόμη κι αυτό, ωστόσο, μπορεί σήμερα να είναι το λιγότερο, μπροστά στη σύλληψη και κράτηση του 87χρονου, πλέον, κατασκευαστή για χρέη, που δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει.
Όμως όπως λένε πηγές κοντά στον επιχειρηματία είναι θέμα μερικών ωρών να αφεθεί ελεύθερος.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι έως αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο σπίτι του.
Η μεγάλη περιουσία του Βωβού
Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, αφού και το 2012 ο Μπάμπης Βωβός είχε συλληφθεί για χρέη προς το ΙΚΑ, ύψους 1.010.000 ευρώ, μόνο που τότε μια εγγύηση είχε έρθει ως σωτηρία για να αφεθεί ελεύθερος.
Άλλωστε, στο ενδιάμεσο έχει απολεσθεί το σύνολο της περιουσίας που δημιούργησε, αλλά δεν κατόρθωσε να κρατήσει μέχρι τέλους ο Βωβός. Ένας αυτοδημιούργητος και άξιος, χωρίς αμφιβολία, άνθρωπος, επαρχιωτόπουλο, που ήρθε να κατακτήσει την Αθήνα και το πέτυχε και με το παραπάνω, κάνοντας όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν, θετικά ή αρνητικά, αδιάφορο.
Η Βωβούπολη, όπως σκωπτικά λεγόταν παλαιότερα ένα μεγάλο μέρος της Κηφισίας, μπορεί για κάποιους να ήταν -και να είναι- μία προκλητικά υπερφίαλη έκρηξη ματαιοδοξίας, για άλλους όμως και προφανώς για τον ίδιο υπήρξε η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του.
Όπως Αμερική
Οι γυάλινοι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης «προσγειωμένοι» στην Αττική και στα ελληνικά μέτρα -για την ακρίβεια στο ύψος- και η επίδραση της αρχιτεκτονικής του Trump Tower, αλλά και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ως άκρως επιτυχημένου κατασκευαστή, που πρώτος αυτός έβαλε το όνομά του στα κτήρια, υπήρξαν η πηγή έμπνευσης και του Έλληνα Μπάμπη Βωβού.
Τι κι αν το αίθριο κλίμα στο λεκανοπέδιο ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Νέας Υόρκης, αλλά «επιστρέφει» την εξωτερική θερμοκρασία, έτσι που η διαβίωση στα γυάλινα κτήρια να είναι αδιανόητη χωρίς τον ενεργοβόρο κλιματισμό. Τι κι αν η Αμερική έχει τα δικά της πετρέλαια και δεν τα αγοράζει πανάκριβα, όπως η Ελλάδα…Για τον Μπάμπη Βωβό, η Αμερική έδινε το σύνθημα κι εκείνος, ως παρασύνθημα, μπορούσε να παραβλέψει τις όποιες «αδυναμίες».
Έλληνες, Aμερικανοί και Iταλοί αρχιτέκτονες επιστρατεύθηκαν, αλλά το γενικό πρόσταγμα και το όραμα, βεβαίως, το είχε ο ίδιος. Έτσι, το 1978 ύψωσε τον πρώτο ουρανοξύστη στα Βόρεια Προάστια, το «Atrina Center», για να ακολουθήσουν τα εμπορικά συγκροτήματα «Agora» το 1987, το «Polis» το 1995, «Monumental Plaza» το 1999.
Ακολούθησαν και άλλα, φυσικά, όπως στο Φάληρο και στους Αμπελοκήπους, όπου το κτήριο στο κτήμα Θων είχε μείνει για χρόνια παράνομο, ύστερα από προσφυγές κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ανάλογες αντιδράσεις είχε και σε άλλες περιπτώσεις, από την άλλη όμως είχε τη χαρά να δει πολλούς μιμητές του, αφού τα καθρεφτίζοντα κτήρια έγιναν μόδα και απλώθηκαν σ’ όλη την Αττική, από προάστια όπως η Νέα Ιωνία ή η Ηλιούπολη ως το κέντρο της Αθήνας φυσικά.
Είναι κι αυτό μια απάντηση (ή εκδίκηση). Όλοι αυτοί, όμως, δεν έχουν την πινακίδα «Babis Vovos» ως σήμα κατατεθέν.
Η αρχή
Όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, χωρίς κανένα μέλλον στη μικρή του πόλη, αλλά με όνειρα για τη ζωή και το πάθος να τα κάνει πραγματικότητα, ο Μπάμπης Βωβός προοριζόταν -ή μάλλον τον προόριζαν οι γονείς του- για αγροφύλακα, χωροφύλακα, κάτι σχετικό τέλος πάντων, που θα του εξασφάλιζε σίγουρο μισθό.
Δεν τους άκουσε, έφθασε στην Αθήνα, χωρίς να έχει ούτε τα απαραίτητα, αλλά με στόχο να μπει στο Πολυτεχνείο. Ο ίδιος έλεγε σε μία συνέντευξή του πόσο δυσκολεύθηκε να εξασφαλίσει τα δίδακτρα, ζητώντας δανεικά από τα αδέρφια του, που ήδη βρίσκονταν στην πρωτεύουσα, αλλά χωρίς και αυτοί να είναι σε καλή, οικονομική κατάσταση.
Έπιασε, όμως, αμέσως δουλειά σ’ ένα τεχνικό γραφείο κι εκεί γνωρίστηκε με δύο Μυκονιάτες εργολάβους μπετόν, τους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, με τους οποίους θα συνεργαζόταν αργότερα στην ίδρυση εταιρείας, που θα του απέφερε τα πρώτα, πολύ καλά κέρδη.
Ήταν η εποχή, η δεκαετία του ’60, που όλη η Αθήνα οικοδομούνταν κι έτσι το βάπτισμα του πυρός θα ήταν απολύτως επιτυχημένο για τον νέο πολιτικό μηχανικό και επιχειρηματία, που αντιλήφθηκε αμέσως τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του real estate.
Το 1963, στο μεταξύ, θα παντρευόταν με την αγαπημένη του σύντροφο, Μαίρη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Άρη, την Νάταλι και την Άντα.
Η άνοδος της εταιρείας “Μπάμπης Βωβός”
Εργατικός, συγκεντρωτικός και απόλυτος σαν άνθρωπος, θέλοντας να ελέγχει τα πάντα, ο Μπάμπης Βωβός υπήρξε σίγουρα και ένας πολύ τολμηρός επιχειρηματίας. Οι αυτοκρατορίες δεν φτιάχνονται, άλλωστε, από τους άτολμους, αλλά από εκείνους που τολμούν, όσο κι αν αυτό ενέχει κινδύνους, ενίοτε ανυπέρβλητους.
Η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» γνώρισε, έτσι, την τεράστια άνοδο και την καταστροφική πτώση.
Είναι γεγονός, όμως, ότι πρώτος αυτός έκανε πράξη την αποκέντρωση των κτηρίων γραφείων, που ως τότε ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το Σύνταγμα και την Ομόνοια, διαβλέποντας ότι η λεωφόρος Κηφισίας, με τα μεγάλα, αδόμητα οικόπεδα, στο ύψος κυρίως του Αμαρουσίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει εναλλακτικά στο ασφυκτικά δομημένο κέντρο.
Και, παρ’ ότι τα δάνεια από τις τράπεζες ήταν μεγάλα, ο περίφημος νόμος για την μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που τον εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο, κάνοντας όλες τις δυνατές, επιχειρηματικές πιρουέτες, του επέτρεψε να κτίσει μία «νέα» πόλη, υψώνοντας κτήρια, ακόμη και εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απλώς αδύνατον.
Η δεκαετία του ’90 υπήρξε, έτσι, η πιο δραστήρια και προσοδοφόρα περίοδος για την εταιρεία του Βωβού. Την ίδια στιγμή, όμως, που καθηγητές στο Πολυτεχνείο, απ’ όπου και ο ίδιος είχε αποφοιτήσει, έδειχναν καταγγελτικά τα δημιουργήματά του ως παραδείγματα προς αποφυγήν.
Φυσικά, αυτό ουδέποτε τον πτόησε. Στο κάτω κάτω, ποιος άλλος πολιτικός μηχανικός πριν απ’ αυτόν είχε βάλει την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο, πράγμα που έγινε το 2001. Έτσι, ακόμη κι όταν ο νόμος για την μεταφορά
συντελεστή καταργήθηκε, εκείνος είχε εδραιωθεί πλέον και συνέχιζε ακάθεκτος προς την κορυφή.
Παρ’ όλα αυτά, το προφίλ του παρέμεινε πάντα πολύ χαμηλό κοινωνικά κι ήταν άγνωστος στα σαλόνια. Εν αντιθέσει με τα δύο από τα παιδιά του, τον Άρη, με τους αγώνες ταχύτητας και τις Πόρσε και την Άντα με τις εκκεντρικές εμφανίσεις, που υπήρξαν κατ’ εξοχήν κοσμικές φιγούρες, με πολλές ιστορίες να μιλούν για τον πλούτο που ξόδευαν αφειδώς στις εποχές της ευημερίας.
Η πτώση
Ο Μπάμπης Βωβός, ωστόσο, δεν ήταν από αυτούς που προέβλεψαν την οικονομική κρίση που ερχόταν και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων υπήρξε το πρώτο πλήγμα που δέχθηκε. Πολλές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει τότε να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, άλλες έκλεισαν ολοσχερώς ή οδηγήθηκαν σε φθηνότερες λύσεις από τα ακριβά ενοίκια της Κηφισίας και η ρευστότητα του Βωβού περιορίσθηκε.
Το δεύτερο και ισχυρότερο, όμως, ήταν αυτό του Βοτανικού, όπου η κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου (mall) όχι μόνον δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (έχει μείνει ο σκελετός του κτηρίου), αλλά δημιούργησε στην εταιρεία του Βωβού χρέος 120 εκατομμυρίων, που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Η οικονομική κρίση έπαιξε ασφαλώς το ρόλο της, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος.
Τμήμα της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης» -λεωφόρος Αλεξάνδρας και Βοτανικός- ήταν αυτό το έργο, προβλέποντας γήπεδο ποδοσφαίρου για τον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό, ωστόσο οι προσφυγές φορέων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και τους δικαίωσε το 2008, ανέτρεψαν τα σχέδια.
Ενώ στο μεταξύ, όμως, ο Βωβός, έχοντας πλέον δίπλα του και τον γιο του, Άρη είχε ήδη κάνει τον δανεισμό των 120 εκατομμυρίων και είχε προχωρήσει στην επένδυση. Η απόλυτη καταστροφή ήταν έτσι μονόδρομος.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στα χρέη που είχαν συσσωρευθεί. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, το ημιτελές mall του Βοτανικού, οι πέντε πολυτελείς κατοικίες στη Νέα Ερυθραία, η μεγάλη έκταση στο Σούνιο και άλλα ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής κατοικίας του Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό πέρασαν στις τράπεζες.
Και τότε ήταν που ο Μπάμπης Βωβός είχε συλληφθεί για πρώτη φορά και ήταν από τότε που εμφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα των κατασκευών.
Η τωρινή συνέχεια είναι η πλέον δυσάρεστη, λόγω και της προχωρημένης ηλικίας του, αναμένεται ωστόσο εξαγορά των ποινών για τις καταδικαστικές αποφάσεις, που είχαν εκδοθεί για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο γυάλινος κόσμος του Μπάμπη Βωβού εξακολουθεί να υπάρχει στην Κηφισίας. Η προσωπικός γυάλινος κόσμος, όμως, δείχνει την ευθραυστότητα όλων των επίγειων.
Διαβάστε ακόμη:
Μπάμπης Βωβός: Συνελήφθη στην Κηφισιά ο 87χρονος επιχειρηματίας
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση