Σχεδόν μιάμιση φορά επάνω από τη μέση τιμή στην Αττική κινούνται οι τιμές πώλησης κατοικιών στα νότια προάστια, όπου το τετραγωνικό μίας μέσης κατοικίας στοιχίζει περισσότερα από 3.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index της ομώνυμης πλατφόρμας αγγελιών, οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων συνεχίζουν το ράλι ανόδου. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, η άνοδος έφτασε το 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ είχε ήδη καταγραφεί ράλι που μεταφράζεται σε αύξηση 7,6% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

1

Στα νότια προάστια εξακολουθούν να διατίθενται τα ακριβότερα σπίτια, αφού η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη σε αυτή την περιοχή, με 3.167 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη τιμή υπερβαίνει τη μέση τιμή πώλησης μίας κατοικίας στην Αττική κατά 1,6 φορές. Ακριβότερες σε σχέση με πέρσι είναι μακράν οι κατοικίες στον Πειραιά, όπου σημειώθηκε μεταβολή της τάξης του 13,40%.

Σε ετήσια βάση, όλες οι περιοχές του λεκανοπεδίου κινούνται ανοδικά. Πέρα από την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,7% στα νότια προάστια, 13,4% στο κέντρο του Πειραιά και 9,5% στα προάστια του λιμανιού, το κέντρο της Αθήνας δε γνωρίζει επίσης από φρένο. Η τιμή πώλησης ενός σπιτιού στην καρδιά της πρωτεύουσας έφτασε το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο τα 1.748 ευρώ, αυξημένη κατά 8,6%.

Ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια το τετραγωνικό κοστολογείται περί τα 2.628 ευρώ, ακριβότερο κατά 5,80%, στα δυτικά προάστια η τιμή τετραγωνικού διαμορφώνεται σε 1.510 ευρώ, 4,60% υψηλότερα και στα ανατολικά προάστια σε 1.754, κινούμενη επίσης ανοδικά κατά 8,40%. Εξαίρεση των αστικών κέντρων της χώρας αποτελεί το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε φρένο στην αύξηση των τιμών πώλησης, με το τετραγωνικό να πωλείται φθηνότερα κατά 1,9%. Στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στη Φλώρινα, με 577 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο νομό Γρεβενών, κατά 15,40%.

Σημάδια κόπωσης στα ενοίκια – Το παράδοξο των Κυκλάδων

Σε αντίθεση με το πεδίο των πωλήσεων, η αγορά των ενοικιάσεων δείχνει να κινείται πιο συντηρητικά. Η μέση τιμή ενοικίασης στην Αττική έχει διαμορφωθεί σε 8,54 ευρώ το τετραγωνικό. Στο κέντρο της Αθήνας βέβαια οι τιμές κινούνται υψηλότερα, αφού διαμορφώνονται σε 9,02 ευρώ, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με πέρσι, παρόλο που η αναζήτηση κατοικίας από φοιτητές ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας πλατφόρμας, η επισκεψιμότητα των αγγελιών αυξήθηκε κατά 50%, ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος για φοιτητικές κατοικίες είναι αυξημένα κατά 60%, αριθμοί που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμών πώλησης στο κέντρο, όπου παραδοσιακά αναζητούν κατοικία οι φοιτητές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας, για παράδειγμα σε περιοχές όπως Γουδή και Ζωγράφου.

Μικρότερες σε σχέση με τις αυξήσεις τιμών πώλησης είναι οι μεταβολές των τιμών κατοικιών προς ενοικίαση, αν και συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, το τετραγωνικό ενοικιάζεται προς 10 ευρώ το μήνα (ακριβότερα κατά 5,6%), στα νότια κατά 10,83 ευρώ (+6,2%), στα δυτικά προάστια προς 7,26 ευρώ (+4,6%) και στα ανατολικά προάστια προς 7,5 ευρώ (+4,6%). Αξιοσημείωτη είναι η ψαλίδα ανάμεσα στις κατοικίες του κέντρου και των προαστίων του Πειραιά, με τις πρώτες να ενοικιάζονται 12% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ στα προάστια τα ενοίκια έχουν σταθεροποιηθεί.

Ακόμη ένα παράδοξο αφορά στις τιμές ενοικίασης κατοικιών στις Κυκλάδες, όπου παρά την υψηλή τουριστική κίνηση, οι τιμές των μισθωμάτων μειώθηκαν κατά 13,3% στα 13,3 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, με τα ενοίκια να υποχωρούν κατά 4,7% στα 6,6 ευρώ.

Τις τάσεις στην «ανυποχώρητη» αγορά των κατοικιών είχε διαβλέψει ήδη από τα μέσα της χρονιάς η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των ρυθμών αύξησης των αξιών, που καταγράφηκαν με την έναρξη της πανδημίας, αντιστράφηκε το 2021. Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,6%, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,2%).

Αναφορά στο συγκεκριμένο κλάδο κάνει στην εξαμηνιαία έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της η Noval, συμπεραίνοντας πως αναμένεται να υπάρξει μία διόρθωση της αγοράς σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών, ωστόσο, η πίεση στις τιμές των ακινήτων δεν φαίνεται να είναι οριζόντια. Κατοικίες σε περιοχές με σταθερά υψηλή ζήτηση θα είναι πιο ανθεκτικές στην όποια διόρθωση, ενώ στα νεόδμητα ακίνητα καθοριστικό ρόλο θα έχουν τα μέτρα στήριξης προς τους κατασκευαστές, σχετικά με τα ανοικτά δάνεια και την τακτοποίησή τους.

Διαβάστε επίσης

Γιατί εκτινάχθηκε στα ύψη η ζήτηση για οικόπεδα στα νότια προάστια;