Με τις υπογραφές των οριστικών συμβολαίων πώλησης δύο εκ των 13 χρυσών οικοπέδων αποχαιρετά το 2022 ο Αστέρας Βουλιαγμένης, καθώς εντός των επόμενων 10 ημερών θα ολοκληρωθούν οι συναλλαγές με την Εριέττα και το Φίλιππο Κούρκουλο – Λάτση.

Τα δύο οικόπεδα στα οποία θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς βίλες περιέρχονται στα δύο παιδιά της Μαριάννας Λάτση έναντι 37,5 εκατ. ευρώ το καθένα. Χάρη στα 75 εκατ. «χριστουγεννιάτικου μποναμά» από την οικογένεια Λάτση, η εταιρεία θα αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών της δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, στην Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση θα πωληθεί αυτοτελής και διαιρεμένη κατ’ έκταση κάθετη ιδιοκτησία, επιφάνειας 6.557 τ.μ., ενώ ο κατά πέντε χρόνια μικρότερος αδερφός της, Φίλιππος θα είναι ο ιδιοκτήτης οικοπέδου 8.643 τ.μ..

Οι δύο εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας 15,2 στρεμμάτων είναι οι μοναδικές – που δεν αγοράστηκαν από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, κάτοχο 11 οικοπέδων στον Αστέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο παιδιά της Μαριάννας Λάτση έχουν ήδη ξεκινήσεις τις επισκέψεις στις εκτάσεις, ώστε με ξεχωριστές αρχιτεκτονικές ομάδες να «ρίξουν» τα σχέδια για την ανάπτυξη των πολυτελών κατοικιών στον Αστέρα.

Από την «Αφροδίτη» στους νέους ιδιοκτήτες

Οι συναλλαγές που θα φέρουν στα ταμεία της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης το ποσό των 75 εκατομμυρίων αναμένεται να καταρτιστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο για τη σύναψη των οριστικών συμβολαίων πώλησης μεταξύ της εταιρείας – που θυμίζουμε ότι ελέγχεται από τους Άραβες της AGC – και τους δύο ιδιώτες, ήταν απαραίτητη η χορήγηση ειδικής άδειας με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό, καθώς οι δύο αγοραστές αποτελούν στενά μέλη της οικογένειας (ετεροθαλή αδέλφια) του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Αστέρα, Πάρι Κασιδόκωστα, πρωτότοκου γιου της Μαριάννας Λάτση και συνεπώς συνδεδεμένα μέρη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των δεκατριών εκτάσεων στον Αστέρα Βουλιαγμένης εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια. Το αρχικό επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε ολική ή μερική κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Αφροδίτη – το οποίο κατεδαφίστηκε το 2018 -, ώστε στη θέση του οποίου θα ανεγερθούν μέχρι 15 κατοικίες, σε 13 κατά μέγιστο κτιριακές μονάδες, με μέγιστη συνολική δόμηση 15.000 τ.μ., μέγιστη κάλυψη 8.000 τ.μ., μέγιστο ύψος τα 7,50 μέτρα και ελάχιστη απόσταση μεταξύ κτιρίων τα 15 μέτρα. Στο συγκρότημα λειτουργούν τα ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά, τα οποία ανακαινίστηκαν από την Άκτωρ και λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Four Seasons. Μάλιστα, το 2021 του Four Seasons Astir Palace διεκδίκησε τη θέση ενός από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως του χαρτοφυλακίου του καναδικού ομίλου.

Η ένεση ρευστότητας από τις αγοραπωλησίες εξυπηρετεί την υλοποίηση των επενδύσεων της AGC Equity Partners στον Αστέρα, ενώ οι ίδιοι επενδυτές ολοκληρώνουν προσεχώς και την ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης. Οι πληροφορίες θέλουν τη μαρίνα να παραδίδεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Η επένδυση θα φτάσει τα 53 εκατομμύρια, παρόλο που ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 34 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της επαναξιόλογησης του κατασκευαστικού κόστους. Σε 52 στρέμματα χερσαίας ζώνης θα προστεθούν 4.800 τ.μ. νέων χρήσεων, μεταξύ των οποίων εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους.

Εκτιμάται ότι το 2022 θα καταγράψει νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, αφού το 2021, με την πώληση μίας μόνο βίλας και χάρη στις επιδόσεις των εστιατορίων και του συγκροτήματος πέτυχε καθαρά κέρδη 20,2 εκατομμυρίων. Εξάλλου, φέτος ο Αστέρας πόνταρε και στην επιστροφή των εφοπλιστών στα Ποσειδώνια, που φέρεται να έδωσε ώθηση στην τουριστική αγορά. Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, η διοίκηση του Αστέρα έχει υπογράψει ομολογιακό δάνειο ύψους 362 εκατομμυρίων με την Alpha Bank, ενώ το σύνολο του δανεισμού έχει φτάσει τα 323 εκατ. ευρώ, βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων του 2021.