Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε πέρσι ο Αστέρας Βουλιαγμένης, χάρη στην πώληση των χρυσών οικοπέδων στην οικογένεια Λάτση και στον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης του Αστέρα ανήλθαν πέρσι σε κέρδη 253,4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από την πώληση των ιδιοκτησιών και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 230,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο αποφασίστηκε η επιστροφή κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Πέραν της επιστροφής κεφαλαίου, στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας θα προταθεί προς έγκριση για το 2022 μέρισμα ύψους 95,5 εκατομμυρίων που έχουν λαμβάνειν οι Άραβες της AGC Equity Partners.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε το 2022 τα 218,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 105,6%, που προήλθε από τις πωλήσεις κάθετων ιδιοκτησιών έναντι 114 εκατ. ευρώ και λόγω των εκδηλώσεων με αφορμή τα Ποσειδώνια, που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2022. Θυμίζουμε ότι έχει συμφωνηθεί η πώληση και των 13 οικοπέδων έναντι τιμήματος που θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια, όταν το deal ολοκληρωθεί.

Η μαρίνα της Βουλιαγμένης είναι εκτός του χαρτοφυλακίου της Αστήρ Παλάς, αν και ανήκει ουσιαστικά στους ίδιους μετόχους. Στις 19 Δεκεμβρίου η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Apollo Επενδύσεις (ιδίων συμφερόντων) για την πώληση του συνόλου των μετόχων που κατείχε στη μαρίνα. Η τιμή πώλησης ανήλθε σε 149,4 εκατ. και το καθαρό κέρδος από την πώληση σε 136,5 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι τα έργα στη μαρίνα βρίσκονται σε εξέλιξη από την Τεκάλ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια. Εκτός από την αναβάθμιση των υποδομών ελλιμενισμού σκαφών, απόβαση στη μαρίνα θα κάνουν καταστήματα διεθνών οίκων, όπως είναι οι Gucci, Louis Vuitton και Dior.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Αστήρ Παλάς, η ξενοδοχειακή δραστηριότητα του Four Seasons συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη το 2022 και υπό τη διαχείριση της διεθνούς αλυσίδας κατάφερε να πετύχει χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων, «καθιερώνοντάς την ως μία από τις πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Four Seasons που έλαβαν το χαρακτηρισμό Forbes Five Star στις αρχές του 2023. Είναι η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα που της απονέμεται αυτό το βραβείο».

Τα δύο εστιατόρια, Matsuhisa και το Beefbar «πέτυχαν ακόμα υψηλότερες πωλήσεις, εξαργυρώνοντας την επιτυχία των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα με αφορμή τα Ποσειδώνια. Παράλληλα, παρακολουθώντας αποτελεσματικά το κόστος μισθοδοσίας και τα λοιπά λειτουργικά κόστη και παρά την υψηλή ενεργειακή επιβάρυνση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στα είδη f&b, κατάφεραν να πετύχουν μια χρονιά ορόσημο ως προς τα κέρδη που σημείωσαν». Σε αριθμούς, οι πωλήσεις αυτές μεταφράζονται σε έσοδα 29,4 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Δεκεμβρίου, η εταιρεία προχώρησε σε μερική διάσπαση μέσω εισφοράς σε είδος του κλάδου εκμετάλλευσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας σε νέα εταιρεία. Στις 2 Ιανουαρίου εγκρίθηκε η σύσταση της νέας εταιρείας, με assets αξίας 13 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνουν τη χρήση της έκτασης 9.160 τ.μ. της Astir Beach, τις υποδομές της παραλίας, των δύο εστιατορίων, των 10 εμπορικών καταστημάτων, των γηπέδων και του ski club. Πάντως, το 2022 η Astir Beach κατάφερε να πετύχει τους στόχους απόδοσής της, σύμφωνα με τη διοίκηση του Αστέρα.

Μειωμένος ο δανεισμός

Ύστερα από την αναχρηματοδότηση του χρέους με την Alpha Bank το Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία εκταμίευσε 27 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της μαρίνας Βουλιαγμένης και αποπλήρωσε πρόωρα ποσό δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο του δανεισμού να ανέρχεται σε 309,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής μόχλευσης μειώθηκε στο 32% από 66% που ήταν το 2021. Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου ο Αστέρας προχώρησε σε δεύτερη αποπληρωμή 35 εκατομμυρίων συγκεκριμένης σειράς του ομολογιακού δανείου της με την Alpha Bank, συνολικού ποσού 135 εκατ., με αποτέλεσμα το ανοιχτό υπόλοιπο να κυμαίνεται σε 74,8 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης και επαναδιατύπωσης των όρων και των σχετικών εγγράφων χρηματοδότησης του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank ποσού έως 362 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να κατανεμηθεί ορθά το δάνειο μεταξύ των Αστήρ Παλάς και Αστήρ Μαρίνα. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η μείωση του ομολογιακού δανείου της Αστήρ Παλάς, καθώς και η σχετική μείωση των ενδοομιλικών απαιτήσεων από την Αστήρ Μαρίνα.

Εκτός των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, η διοίκηση διαπραγματεύτηκε με τους κύριους προμηθευτές «δίκαιες, αλλά όχι εκτεταμμένες αναπροσαρμογές τιμών, ώστε να μετριάσει όσο το δυνατόν την προσωρινή επίδραση της αύξησης του πληθωρισμού, ενώ περαιτέρω εκμεταλλεύτηκε εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, με σκοπό να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων».

Διαβάστε επίσης

Εκτός σχεδίου δόμηση: Καμπανάκι από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς και ιδιοκτήτες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Έσοδα 500 εκατ. από το Ελληνικό περιμένει το 2023 η Lamda