ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έργα που είχε αφήσει στη μέση η J&P Άβαξ «ξεπαγώνει» τις επενδύσεις στο real estate η Άβαξ, χτυπώντας σε Κρήτη, Ελληνικό και Νέο Φάληρο, με τελευταία εξέλιξη την ανάπτυξη οικιστικού project στα Χανιά.
Η κατασκευαστική επιστρέφει στον κλάδο των ακινήτων μέσω της Άβαξ Development, καθώς ετοιμάζεται να κόψει το νήμα αυτών των επενδύσεων τη σεζόν του 2023, οπότε και θα είναι λειτουργικό το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στα Χανιά. Το έργο είχε εξασφαλίσει οικοδομική άδεια ήδη από την εποχή που η επωνυμία έφερε το αρχικό της συμπράττουσας οικογένειας Παρασκευαΐδη και επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο των επιχρισμάτων, έτσι ώστε να αποπερατωθεί έως τα μέσα του 2023. Πρόκειται για 19 κατοικίες με ένα και δύο υπνοδωμάτια επιφάνειας περί των 75 τετραγωνικών μέτρων σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 2.400 τμ. στις Καλύβες, 19 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Χανίων και 25 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.
Πώληση κατοικιών προς 300 χιλ. ευρώ
Κάθε κατοικία έχει τιμή πώλησης τα 300 χιλ. ευρώ, όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις σε μεσιτικές σελίδες, άρα πωλείται προς 4.000 ευρώ ανά τ.μ. και μπορεί να αποφέρει έσοδα στην Άβαξ περί τα 5,7 εκατ. ευρώ. Το Panorama Village όπως λέγεται το έργο, συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης με μινιμαλιστικό στυλ και έχει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, στον κόλπο της Σούδας αφού χτίζεται σε οικόπεδο στην πλαγιά ενός λόφου. Διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα και τα διαμερίσματα έχουν σχεδιαστεί για διαμονή όλο το χρόνο, ενώ δίνεται η επιλογή για ιδιωτικό τζακούζι σε κάθε κατοικία. Επίσης, στα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγεται το σύστημα θέρμανσης και ψύξης VRF, οι ιδιωτικοί κήποι και τα μπαλκόνια.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων η Άβαξ Development δεν είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων ακινήτων, εστιάζοντας στην προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησης δόμησης για ορισμένες ιδιόκτητες εκτάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την περιστασιακή πώληση κάποιων από τις διαθέσιμες κατοικίες που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο όμως επαναδραστηριοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού παράλληλα με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών στα Χανιά, ξεκίνησε την ανάπτυξη οικοπέδου 2.200 τ.μ. για δημιουργία συγκροτήματος οικιστικής χρήσης και συγκεκριμένα, 16 πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή του Ελληνικού.
Το Ελληνικό και η σύμπραξη με Dimand και Δαυίδ
Μιλώντας για το Ελληνικό, η θυγατρική του ομίλου Ιωάννου έχει επίσης κάνει γνωστό ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις για την συμμετοχή στα έργα ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου, σε συνδυασμό με τη μητρική, Άβαξ και διεθνείς συνεργάτες. Σκανάρει, δηλαδή, και την είσοδό της μέσω real estate στο έργο ανάπλασης της Lamda, στο οποίο συμμετέχει κατασκευάζοντας τα πρώτα έργα υποδομών.
Επιπλέον, διαθέσιμα προς πώληση είναι οικιστικά έργα της εταιρείας στο Μαρούσι, όπου ανέπτυξε μεζονέτες και πολυτελή διαμερίσματα 100 έως 220 τ.μ.. Σημειωτέον ότι στα τέλη Μαΐου η Άβαξ Development προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,6 εκατ. ευρώ.
Επένδυση της J&P Άβαξ που επανέρχεται στο προσκήνιο αποτελεί και το κοινό project του κατασκευαστικού ομίλου με τη Dimand και την οικογένεια Δαυίδ – γνωστή κυρίως από την Coca Cola HBC – στο Νέο Φάληρο, στην έκταση όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των Κλωστήριων ΒΕΛΚΑ. H 3V, όπως ονομάζεται η κοινοπραξία, έχει στην κατοχή της ακίνητο περίπου 18,7 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μικτών χρήσεων, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο. Η J&P Άβαξ είχε σχεδιάσει από το 2007 τη μετατροπή του ακινήτου σε office park με τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια γραφείων, υπόγειο χώρο στάθμευσης 1.050 οχημάτων, καταστήματα και εστιατόρια, ωστόσο το σχέδιο δεν προχώρησε.
Το οικόπεδο διαθέτει οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450 τ.μ. και η επένδυση των Άβαξ Development, Dimand, Χρήστου Ιωάννου, και Δήμητρας Δαυίδ θα προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε μία ή περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ποσού έως 20 εκατ. ευρώ, στην οποία Dimand και Άβαξ θα συμμετάσχουν έτσι ώστε, το ποσοστό της Dimand να φτάσει στο 68,3%.