ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Η Κέα, η Κως και η Πρέβεζα σέρνουν το άρμα ανάκαμψης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική αγορά, ενώ οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι δείχνουν πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν ξανά στην πλατφόρμα του AirBnB, ύστερα από δύο γεμάτα χρόνια αποχής.
Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση που παρέθεσε στην παρουσίαση του Urban Land Institute για τη φιλοξενία, ο Jamie Lane, αντιπρόεδρος έρευνας της AirDNA, του παρατηρητηρίου των δύο δημοφιλέστερων πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, της Airbnb και της Vrbo.
Η Ελλάδα ξεπερνά σε ρυθμούς την ανάκαμψη της ζήτησης που καταγράφεται στην Ευρώπη. Τον Μάιο, η άνοδος της ζήτησης για τα ελληνικά καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έφτασε στο 32,1%, όταν για την Ευρώπη ήταν 11,4%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία.
Υπερδιπλάσια η ζήτηση σε σχέση με πέρσι
Την Ελλάδα ξεπερνά μόνο η Γαλλία (43,5%) και η Γερμανία (33,1%) και έπονται η Αυστρία (15,6%), η Ελβετία (13,9%) και η Ιταλία (11,3%), ενώ στις «αντίπαλες δυνάμεις» του ευρωπαϊκού νότου, δηλαδή σε Πορτογαλία, Ισπανία και Κροατία, ο ρυθμός της ζήτησης διαμορφώνεται σε 8%, σε 7,3% και σε -3,1%, αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν σε σύγκριση της φετινής σεζόν με την τελευταία προ – πανδημίας χρονιά, το 2019, όταν και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση δεν απασχολούσαν την τουριστική αγορά. Σε σχέση με πέρσι, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 109,4%.
Εντυπωσιακά ποσοστά αυξημένης ζήτησης καταγράφονται σε Πρέβεζα (115,9%), Κω (110,5%), Κέα (107,1%), με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται σε Πολύγυρο Χαλκιδικής (-13%), Λέσβο και Πειραιά (-5,9%). Επίσης, ισχυρή είναι η άνοδος της ζήτησης σε Σκιάθο και Πήλιο. Σε σύγκριση με το 2021, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σκιάθος, η Σάμος, η Αθήνα και η Κως.
Τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 7% από τον Μάιο του 2019, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα στις 50 κορυφαίες ελληνικές πόλεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4,9%, παρόλο που το προηγούμενο τρίμηνο, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν «θερμοί» στην ιδέα της διάθεσης των ακινήτων τους προς βραχυχρόνια μίσθωση. Από το Πάσχα και μετά όμως, η βραχυχρόνια μίσθωση μπήκε ξανά στο κάδρο των λύσεων για τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Γιατί μένει πίσω η Αθήνα
Η Αθήνα αποδεικνύεται ως η μόνη περιοχή που υστερεί τόσο σε διαθέσιμα ακίνητα, όσο και από άποψη ζήτησης, αφού τα ποσοστά έχουν αρνητικό πρόσημο και διαμορφώνονται σε -18,5% και -0,1%, αντίστοιχα. Όπως εξήγησε το στέλεχος της AirDNA, η διαφορά μεταξύ Αττικής και νησιωτικής Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός πως η δεύτερη αποτελεί προορισμό του εσωτερικού τουρισμού, ενώ την Αθήνα επιλέγουν μόνο εισερχόμενοι επισκέπτες.
Αντίθετα, αν συγκριθούν οι Περιφέρειες μεταξύ τους, πρωταθλήτριες στη ζήτηση είναι οι περιοχές της Ηπείρου (79,7%), των Δωδεκανήσων (67,5%) και των Σποράδων (56,5%), ενώ περισσότερα ακίνητα που ανέβηκαν στην πλατφόρμα της AirBnB και σε παραπλήσιες βρίσκονται σε Ήπειρο (33,6%), Θράκη (27,7%), Θεσσαλία και Δωδεκάνησα (24,4%).
Για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο με βάση την ημερομηνία έκδοσης των στοιχείων, η ζήτηση για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 25,2% σε σχέση με το «χρυσό» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις 2019. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η AirDna στα μέσα Ιουνίου δείχνουν, μάλιστα, πως ειδικά το καλοκαίρι η ζήτηση διαφαίνεται αυξημένη κατά 26,8% σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Κως, Κυκλάδες και Ιόνιο δείχνουν το δρόμο
Η ζήτηση για το καλοκαίρι, δηλαδή το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, είναι ισχυρότερη σε Δωδεκάνησα (46,8%), Κυκλάδες (43,8%), Ήπειρο (38,9%), Ιόνιο (35,6%) και Κρήτη (35,2%), ενώ μόνο η Μακεδονία κινείται σε αρνητικό ρυθμό, που μεταφράζεται σε -1,5%. Επίσης, η Αθήνα είναι ο λιγότερο δημοφιλέστερος προορισμός του ελληνικού καλοκαιριού, με τη ζήτηση για καταλύματα να αυξάνεται μόλις 1,4%.
Όπως είναι αναμενόμενο, η σύγκριση με το 2021 δείχνει ποσοστά υπερδιπλασιασμού της ζήτησης. Ενδεικτικά, στο Ιόνιο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης γνωρίζουν ανάκαμψη της τάξης του 151,7%, όπως και στα Δωδεκάνησα, στις Σποράδες του 139,3%, στην Κρήτη του 131,7% και στις Κυκλάδες του 112,2%.
Στη λίστα της αφρόκρεμα των καλοκαιρινών προορισμών φιγουράρουν η Κως (101,7%), η Τήνος (59,7%), η Σαντορίνη (58,3%), η Κέρκυρα (57,2%), η Ζάκυνθος (51,7%), η Νάξος (51,5%), η Μήλος (50,4%), η Ρόδος (44,7%), η Σκιάθος (39,3%) και η Μύκονος (38,8%). Στον αντίποδα, λιγότερο γεμάτα αναμένονται έως τον Σεπτέμβριο τα ακίνητα σε Λουτράκι (-36,6%), Πολύγυρο Χαλκιδικής (-25,3%), Μαραθώνα (-20,5%) και Σαρωνικό (-12,5%).
Βέβαια, τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα υστερεί σε έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Η μέση ημερήσια τιμή θα κυμανθεί φέτος το καλοκαίρι σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα (-0,1%) σε σχέση με το 2019, όταν ο ίδιος δείκτης εμφανίζεται αυξημένος κατά % και 2,2% σε Ιταλία και Ισπανία. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη Δανία (+14,5%) και η μεγαλύτερη πτώση στη Φινλανδία (-24%).
Διαβάστε επίσης
Βασίλης Κάτσος: Τα deals από τη Μύκονο μέχρι τα ντολμαδάκια των Βασιλικών Ευβοίας
Dolphin Capital: Τι πηγαίνει πίσω τα σχέδια του Μίλτου Καμπουρίδη στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζιτζικώστας: Κοινό μας όραμα μια καλύτερη Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της
- Collector’s Fever: Η Aimé Leon Dore αποκαλύπτει την Porsche Bespoke 993 Turbo
- Quest Συμμετοχών: Αγορά 1.965 ιδίων μετοχών
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Οι τέσσερις προτάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον