Για τα μεγάλα έργα που αναμένεται να παραδώσει εντός του έτους η Dimand, μίλησε στο mononews.gr, η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών και Επενδυτικών Λειτουργιών του Ομίλου, Άννα Χαλκιαδάκη.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ας ξεκινήσουμε από τα έργα που παραδίδει η Dimand εντός του 2024. Ποια ολοκληρώνονται άμεσα και σε ποιες συμφωνίες έχει προχωρήσει η εταιρεία για την ενοικίαση των διαθέσιμων χώρων;

Ανάμεσα στα ακίνητα που αποτελούν σταθμούς για την DIMAND, εντός του 2024, είναι ο Πύργος του Πειραιά, ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της χώρας, με συνολική επιφάνεια 34.600 τ.μ. περίπου και 88 μέτρα ύψος, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου. Από εδώ και πέρα, στον προγραμματισμό υπάρχει το εμβληματικό συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. περίπου, εκμισθωμένο στην PwC, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου του Αμαρουσίου, το εμπορικό και γραφειακό μέρος του ιστορικού τέως πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ, 14.000 τ.μ. περίπου, στην Ομόνοια, το οποίο είναι 100% εκμισθωμένο, το πρώην κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), 11.500 τ.μ. περίπου, που έχει μισθωθεί από τα ΕΛΤΑ, καθώς και το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη, 31.000 τ.μ. περίπου, που θα αποτελέσει πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος.

Τα γραφεία αποδεικνύονται μία ανθεκτική κατηγορία ακινήτων, ωστόσο οι προβλέψεις για τις μελλοντικές αποδόσεις τους δεν είναι πάντα αισιόδοξες. Σας προβληματίζει η μεγάλη έκθεση της Dimand στον τομέα των γραφειακών ακινήτων;

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σύγχρονους βιοκλιματικούς, υψηλών προδιαγραφών (Grade Α), γραφειακούς χώρους, η οποία θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη. Το απόθεμα των ακινήτων στην αγορά γραφείων τόσο στην Αθήνα, τον Πειραιά, όσο και στην Θεσσαλονίκη, περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, αποτελείται κυρίως από χαμηλής ενεργειακής κατάταξης και χωρίς περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις κτίρια. Αντίθετα, ο κλιματικός νόμος και οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν οι εταιρείες για μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για πράσινα, πιστοποιημένα κτίρια γραφείων. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας είναι πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά και διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό στην ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων, έχοντας αναπτύξει το 44% των εγχωρίως πιστοποιημένων έργων κατά LEED BD+C, εφαρμόζοντας ιδιότητες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τη στρατηγική βιωσιμότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Μία κατηγορία στην οποία δεν έχει επεκταθεί όσο θα αναμενόταν η εταιρεία είναι τα ξενοδοχεία. Τα συνεχή ρεκόρ εσόδων του τουρισμού μπορούν να αλλάξουν τη στρατηγική της Dimand ή θεωρείτε ότι οι τουριστικές επενδύσεις ενέχουν τον κίνδυνο φούσκας;

Θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι κλάδος ο οποίος έχει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας και στη στρατηγική της εταιρείας μας εντάσσεται η επιλεκτική υλοποίηση έργων στον κλάδο των city hotels. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει δύο σχετικά έργα, το Moxy Athens City στην Ομόνοια και το Moxy Patra Marina στην Πάτρα, αντίστοιχα εξετάζουμε τις περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Λειτουργεί ακόμα ως τροχοπέδη η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους στον κλάδο ή η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται;

Με βάση τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία, το κόστος κατασκευής συνεχίζει να αυξάνεται, αν και με μειωμένο ρυθμό. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση. Μέχρι σήμερα η αύξηση έχει αντισταθμιστεί από την αύξηση των τιμών πώλησης και των μισθωμάτων. Αυτό ωστόσο δε μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Για το λόγο αυτό η εταιρεία μας παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.

Είναι στο κάδρο η προσέλκυση ξένων επενδυτών στο κεφάλαιο ή σε έργα της Dimand;

Η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη. Η Διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της επιχειρηματικής της στρατηγικής, εξετάζει τη συνεργασία με ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ήδη έχει θεσπίσει στρατηγική μακροχρόνια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και με άλλους ξένους θεσμικούς επενδυτές.