Στην αναθεώρηση του πλάνου της για την αποεπένδυση από τα ακίνητα προχωρά η Εθνική Τράπεζα, επανεξετάζοντας την πώληση πακέτου ακινήτων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σκέψη να δρομολογηθεί η πώληση μεγάλου αριθμού ακινήτων μέσω πακέτου ήταν στο κάδρο, καθώς την ίδια τακτική ακολουθούν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συναλλαγή Skyline της Alpha Bank. Η διαδικασία είχε οριστεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο προς το παρόν παγώνει και τα στελέχη της Εθνικής να επαναξιολογούν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί. Όπως πληροφορείται το mononews, αιτία είναι η καλή πορεία των πωλήσεων σε μεμονωμένη βάση, καθώς τα κέρδη που αποκομίζει κατ’ έτος η τράπεζα από τις πωλήσεις καλύπτουν τα κόστη διακράτησης των ακινήτων κατά 1,5 φορές.

Ο λόγος που το σχήμα αποεπένδυσης επανεξετάζεται είναι και το γεγονός ότι η πώληση πακέτων ακινήτων συνεπάγεται έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας, που στην περίπτωση της Εθνικής κρίνεται ασύμφορο. Η συνολική αξία των REOs της Εθνικής υπολογίζεται μικρότερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει περίπου 4.000 ακίνητα, σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από την αξία χαρτοφυλακίων των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

Προς πώληση ακίνητα 238 εκατομμυρίων

Γεγονός είναι πως εντός του 2022 οι στόχοι για τη διάθεση ακινήτων που έχουν ανακτηθεί μέσω πλειστηριασμών υπερκαλύφθηκαν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στην οικονομική έκθεση, κάνοντας λόγο για ιστορικό υψηλό ετήσιας επίδοσης. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου το 2022 ανήλθαν σε 389 ακίνητα αξίας περίπου 64 εκατ. ευρώ, ενώ 377 ακίνητα αξίας περίπου 44 εκατομμυρίων διατέθηκαν μέσω της διαδικτυακής πύλης της τράπεζας με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ή με τη διαδικασία άμεσης αγοράς («buy now»). Εντός του 2023 αναμένεται να αναρτηθούν επιπλέον περίπου 1.118 ακίνητα αξίας περίπου 138 εκατομμυρίων, ενώ περί τα 946 ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ θα αναρτηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πέραν αυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας, τα τελευταία 400 ακίνητα του ιστορικού χαρτοφυλακίου ακινήτων εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο REO με σκοπό την ωρίμανση και την αποεπένδυση, που αναμένεται να διαρκέσει έως 5 έτη. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία μεγάλα deals της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν το 2019, όταν Hines και Trastor εξαγόρασαν τα κτίρια των σινέ Odeon στη λεωφόρο Συγγρού και τα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, αντίστοιχα.

Τα σχέδια για αναπλάσεις & απαλλοτριώσεις

Εξάλλου, ορισμένα από τα ακίνητα χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και άλλα είναι δεσμευμένα από το δημόσιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Μετά την απαλλοτρίωση του ακινήτου του Ελαιουργείου Ελευσίνας, επιφάνειας 26 στρεμμάτων, από το υπουργείο Πολιτισμού και το δήμο Ελευσίνας, για την οποία αποζημιώθηκε η τράπεζα, σειρά παίρνουν επιπλέον ακίνητα, όπως η έκταση όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς. Το συγκεκριμένο είναι δεσμευμένο από το 2002 και πρόκειται να απαλλοτριωθεί.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα, στέλεχος της τράπεζας κάνει λόγο για «μία πρόκληση που δε θα μπορούσε η τράπεζα να αντιμετωπίσει μόνη της». Η Εθνική συνεργάζεται με τη Dimand για την ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου (η εισηγμένη έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο), ενώ επισπεύδον της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου θα είναι ο δήμος Πειραιά, στον οποίο θα παραχωρηθεί η μισή έκταση του ακινήτου.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως και το Πάρκο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα – ιδιοκτησίας επίσης της Εθνικής Τράπεζας – σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για οικιστική ανάπτυξης, δεδομένων των αναγκών της περιοχής. Στην περίπτωση, μάλιστα, των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, η μισή έκταση του ακινήτου θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Στόχος της τράπεζας φαίνεται ότι είναι κάθε αστική ανάπλαση να δρομολογείται με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.