Deals που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ κλείδωσαν μέσα σε 40 ημέρες, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2023, δείχνοντας πως ο κλάδος του real estate θα πρωταγωνιστήσει φέτος στις επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η επένδυση Κόκκαλη στην Κλουκίνας – Λάππας

Το ρόδι έσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου η συμφωνία του ομίλου Κόκκαλη με την εισηγμένη Κλουκίνας – Λάππας, franchisee της Mothercare στην Ελλάδα. Η συμφωνία με την οικογένεια Κλουκίνα είναι το πρώτο βήμα της νεοσύστατης Intracom Propertiesτης πιο πρόσφατης επενδυτικής κίνησης του Σωκράτη Κόκκαλη – προς τη δημιουργία χαρτοφυλακίου real estate αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα λίγων ετών, καθώς θέλγητρο για την είσοδο στην εισηγμένη ήταν το σημαντικά ακίνητα 40 εκατομμυρίων. Πετράδι του στέμματος τα καταστήματα των Inditex (Zara) και Adidas στην Ερμού, που αποφέρουν 1,3 εκατ. ευρώ σε μισθώματα και ακολουθούν χώρος αποθηκών και γραφείων 8.525 τ.μ. στον Ταύρο και η πρώην έδρα της Κλουκίνας Λάππας στην οδό Παστέρ 3, στους Αμπελόκηπους.

1

Η συνολική επένδυση της Intracom στην Κλουκίνας Λάππας φτάνει μέχρι σήμερα τα 29 εκατομμύρια ευρώ και αναλύεται στην εξαγορά του 27,6% του μετόχου της Κλουκίνας – Λάππας, Λουκά Σπεντζάρη αντί 9,9 εκατ. ευρώ μέσω δύο συναλλαγών, ενώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ εξαγοράζεται το 46,6% της οικογένειας Λάππα. Σε επόμενη φάση, η Κλουκίνας Λάππας θα είναι παρελθόν για το ταμπλό, αφού θα μετονομαστεί σε Intracom Properties, παραμένοντας στο Χρηματιστήριο. Ήδη η εταιρεία ακινήτων διαθέτει χαρτοφυλάκιο 114 εκατομμυρίων, μαζί με τα assets της Intracom.

Το Skyline

Τις ίδιες ημέρες έπεσαν οι υπογραφές για το Skyline, το project της Alpha Bank για τη δημιουργία εταιρεία αξιοποίησης 570 ακινήτων της τράπεζας, σε σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή, την κοινοπραξία Dimand – Premia, που προέκυψε ύστερα από διαγωνισμό. Καθώς το enterprise value της συναλλαγής ανέρχεται σε 438 εκατομμύρια και οι Dimand θα κατέχουν το 65% του νέου σχήματος, το deal υπολογίζεται σε 284 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή των επενδυτών στο Skyline, ενώ στη νέα εταιρεία θα εισέλθει μετά το κλείσιμο της συναλλαγής και η EBRD. Μάλιστα, η Alpha Bank θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων με 240 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο deal που έχει υπογραφεί στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει ως επακόλουθο την αναβάθμιση μέρους των κτιρίων, που έχουν συνολική επιφάνεια 500.000 τ.μ.. Με όρους βιωσιμότητας θα ανακαινιστεί, για παράδειγμα, το συγκρότημα της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας της πρώην Εμπορικής και επιφάνειας 10.000 τ.μ., που φιλοξενεί γραφεία της Alpha Bank.

H πρώτη συγχώνευση ελληνικών ΑΕΕΑΠ

H αρχική επένδυση της Briq Properties για τη συγχώνευση με την Intercontinental International – η πρώτη μεταξύ εισηγμένων ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα – θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας εταιρείας ακινήτων με χαρτοφυλάκιο 500 εκατομμύρια ευρώ, «μία win – win συμφωνία» για τη Briq με βασικό μέτοχο το Θεόδωρο Φέσσα και την οικογένεια Χαλικιά της ICI. Η πρώτη φάση του deal αφορά στην εξαγορά 17 ακινήτων της ICI από τη Briq (το 53,4% του χαρτοφυλακίου), θα ακολουθήσει το β΄ εξάμηνο μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου της ICI και η διανομή μερισμάτων από την πώληση των ακινήτων στους μετόχους, ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico, έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και θα συγχωνευτεί με αυτή με έκδοση νέων μετοχών. Ως αποτέλεσμα, η ICI θα διαγραφεί από το ταμπλό και στη «νέα» Briq ποσοστό 76,5% θα διακρατούν παλαιοί μέτοχοι της εταιρείας και 23,5% οι μέτοχοι της ICI.

Οι κινήσεις των ΑΕΕΑΠ & το Ελληνικό

Η πιο πρόσφατη μεγάλη επένδυση ανακοινώθηκε με την έλευση του Μαρτίου, η εξαγορά του συγκροτήματος γραφείων που αναπτύσσει η Dimand από τη Eurobank. Πρόκειται για campus, στο οποίο θα ανεγερθούν και χώροι έρευνας και θα μισθωθεί εξ’ ολοκλήρου από την PwC. Το τίμημα της εξαγοράς για το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ., που θα πιστοποιηθεί με τα πρότυπα WELL και LEED στη βαθμίδα Gold, ανήλθε σε 74,4 εκατομμύρια.

Μέρος μεγαλύτερης συμφωνίας, είναι η εξαγορά των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης του νερού Ιόλη από την Premia Properties, δηλαδή το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τμ και οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ. στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, έναντι περίπου 2,1 εκατομμυρίων. Η μεγαλομέτοχος της Premia, Sterner Stenhus των Ελληνοσουηδών αδελφών Γεωργιάδη θα εκμεταλλεύεται το ακίνητο καθώς εξαγόρασε το brand του φυσικού μεταλλικού νερού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τη θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα. Η Ιόλη Πηγή θα λειτουργεί μαζί με τη Μπουτάρη Οινοποιεία – ιδιοκτησίας επίσης της Sterner Stenhus – με εμπορικές και λειτουργικές συνέργειες.

Με διαφορά λίγων ημερών ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις των Prodea και Trastor σε logistics. H πρώτη οριστικοποίησε την αγορά των μετοχών της Θέτις Α.Ε., δηλαδή οικοπέδου 146 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, στο οποίο έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα κέντρου αποθήκευσης και διανομής αποτελούμενο από τέσσερα αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ.. Η επένδυση της ΑΕΕΑΠ φτάνει τα 38 εκατομμύρια και χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε το 2021. H Trastor απέκτησε έναντι 9,6 εκατομμυρίων αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 44.991 τ.μ. από τον όμιλο Καρπάθιου. Στην έκταση έχει ανεγερθεί νέο, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κέντρων αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 22.234 τ.μ. και θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED.

Προκαταβολή ύψους 30 εκατομμυρίων εισέπραξε ήδη η Lamda από τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, για την ανάπτυξη δύο πεντάστερων επώνυμων ξενοδοχείων με παραθεριστικές κατοικίες στο Ελληνικό. Το συνολικό τίμημα υπολογίζεται σε 90,8 εκατομμύρια, 55,8 εκατ. για τα δύο οικόπεδα και 46 εκατομμύρια για τη συμμετοχή στα έργα υποδομών στο παράκτιο μέτωπο. Το συνολικό έργο (στο οποίο η ΤΕΜΕΣ συμμετέχει με 70% και η Lamda με 30%) κοστολογείται στα 400 εκατ. ευρώ, ίσο με τα έσοδα που θα παράξει από την πώληση των κατοικιών.