ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τροχιά εγκρίσεων συνεχίζει να κινείται η αραβική επένδυση της AGC Equity Partners στη Μύκονο – fund γνωστό από τον Αστέρα Βουλιαγμένης –, παρόλο που εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε δις ο δήμος.
Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του project, την οποία είχε υποβάλει η Blue Iris, θυγατρική που σύστησε για την επένδυση των 60 εκατομμυρίων στο νησί των ανέμων το αραβικό fund.
Ο όρος που έθεσε το υπουργείο είναι να διακοπούν οι εργασίες, σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης του έργου, ενώ το πράσινο φως άναψε, καθώς «δεν έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες εντός του οικοπέδου και επιπλέον δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στον πλησιόχωρο αρχαιολογικό χώρο Καραπέτης – Βάρδιες», όπου σχεδιάζει το «μυκονιάτικο χωριό» η AGC.
Πράσινο φως εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ
Τον Φεβρουάριο είχε δώσει την έγκρισή του και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ είχε προηγηθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού, με την οποία εγκρίθηκε η χωροθέτηση του σχεδίου.
Το γεγονός ότι εκκρεμεί η τύχη δύο προσφυγών του δήμου Μυκόνου κατά της επένδυσης – μία εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος και μία εναντίον της χωροθέτησης – δε φέρεται να μπλοκάρει τις κινήσεις των Αράβων για την εξασφάλιση αδειοδοτήσεων. Αυτό, γιατί, εκτός των αποφάσεων που δεν έχουν εκδοθεί (η μία προσφυγή εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021), δεν έχουν εκδοθεί ούτε ασφαλιστικά μέτρα, που να αφορούν στην αίτηση ακύρωσης της δημοτικής αρχής.
Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου η Blue Iris φρόντισε να υπογράψει Γενικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού. Εξάλλου, είχε προηγηθεί η συνάντηση του επικεφαλής των Αράβων Χαλέντ Τζουφαλί με τον πρωθυπουργό. Ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας είχε συζητήσει την ίδια μέρα της υπογραφής της ΚΥΑ – 18 Ιανουαρίου – τη στόχευση της οικογένειας σε ακίνητα, υποδομές και δίκτυα.
Οι Άραβες σχεδιάζουν στη Μύκονο, χωριό με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει την κύρια ξενοδοχειακή μονάδα και κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, ενώ στο κύριο τουριστικό κατάλυμα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως εστιατόριο, spa, χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες και πισίνες.
Γιατί κήρυξε “πόλεμο” ο δήμος Μυκόνου
Η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σχεδιάζεται επίσης μαρίνα με 32 θέσεις ελλιμενισμού για super yachts άνω των 24 μέτρων. Στο χερσαίο τμήμα του καταφυγίου προβλέπεται η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης, μικρής επιφάνειας καταστήματα και εστιατόριο/αναψυκτήριο/μπαρ, σε έκταση έως 290 τετραγωνικών μέτρων.
Προβλέπεται, τέλος, μία ζώνη έκτασης 7.509 τ.μ. στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε χρήσης και η δόμηση και επιτρέπεται μόνο η αναγκαία διαμόρφωση για την πρόσβαση στην παραλία.
Οι αντιρρήσεις του δήμου, που μεταφράστηκαν τελικά σε άσκηση ένδικων μέσων, έγκεινται στην «τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση» της επένδυσης, η οποία θεωρείται ότι δεν έχει καθόλου τοπικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, το ελικοδρόμιο και το «μυκονιάτικο χωριό», ο δήμος θεωρεί πως είναι πλήρως ασύμβατα με το νησί και τελείως ξένο προς την αρχιτεκτονική του και το τοπίο, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας, με την αιτιολογία ότι η μαρίνα που σχεδιάζεται παραβιάζει ευθέως την συνταγματική υποχρέωση περί ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης των μικρών νησιών, όπως η Μύκονος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια