Σε αύξηση της τάξης του 60% της συμμετοχής των ξένων παικτών στο real estate μεταφράζεται η «επενδυτική άνοιξη» στον κλάδο, η οποία ξεκίνησε από το 2018.

Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022 εισέρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια 700 εκατομμύρια ευρώ, με σχετική έρευνα της KPMG που δημοσιεύτηκε πρόσφατα να διευκρινίζει πως «η ελληνική αγορά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας άλλων αγορών της δυτικής Ευρώπης». Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, υπάρχει επίσης μεγάλη δυνητική προσφορά περιουσιακών στοιχείων για επενδύσεις και ανάπτυξη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες και οι servicers προσπαθούν να πουλήσουν το σχετικά μεγάλο απόθεμα REOs τα επόμενα χρόνια, ενώ και δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΤΑΔ επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Διεθνή real estate funds δηλώνουν παρών στην Ελλάδα. Ορισμένοι επενδυτές μεγάλης κλίμακας με πιστωτικά κεφάλαια (π.χ. Bain Capital Credit, Apollo Global Management, Fortress Credit, Davidson Kempner) δραστηριοποιήθηκαν αρχικά στην ελληνική αγορά ακινήτων έμμεσα μέσω της αγοράς χαρτοφυλακίων NPLs που συνδέονταν με περιουσιακά στοιχεία για μελλοντική εκμετάλλευση.

Μεταξύ αυτών, η Brook Lane Capital που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό μέσω κοινοπραξίας με τη Lamda Development για την ανάπτυξη ενός πύργου μικτής χρήσης 200 εκατ. ευρώ. Επίσης αναπτύσσει μεγάλο συγκρότημα γραφείων στα βόρεια προάστια σε κοινοπραξία με τη Noval Property, ενώ συμμετέχει σε διάφορα χαρτοφυλάκια ακινήτων που περιέχουν κτίρια γραφείων, καθώς και μεμονωμένα ξενοδοχεία. Οι Βρετανοί developers της DCI Advisors τρέχουν το θέρετρο Kilada Hills, μία επένδυση 450 εκατ. ευρώ με γκολφ στην Πελοπόννησο, ενώ στα σκαριά είναι το One & Only στην Κέα.

Η Dromeus Capital, πίσω από την οποία βρίσκονται και βρετανικά κεφάλαια, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και έχει αποκτήσει και αναβαθμίσει πολλά κτίρια γραφείων στην Αθήνα, ενώ τώρα εξετάζει έργα logistics, με δύναμη πυρός 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κοινοπραξία των αμερικανικών Henderson Park & Hines έχει αγοράσει πολλά ξενοδοχειακά assets που έχουν αναβαθμιστεί και αναβαθμιστεί, όπως το Grand Hyatt στην Αθήνα και πέντε θέρετρα στην Κρήτη, δυναμικότητας 1.100 δωματίων, ενώ ξεκινούν προσεχώς οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών στη Βούλα.

To δολάριο μπαίνει στα ελληνικά ξενοδοχεία

Ευρεία παρουσία έχει στην Ελλάδα η HIG Capital που διαχειρίζεται κυρίως κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων κι έχει εστιάσει σε logistics και ξενοδοχεία. Μετά την απόκτηση του ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο όπου θα αναπτυχθεί tri-modal logistics park (έργο 200 εκατ. ευρώ), εξαγόρασε τοπικές εταιρείες logistics (η μεγαλύτερη εκ των οποίων η Ορφεύς Βεϊνόγλου). Επίσης, έχει αποκτήσει θέρετρα στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κω και την Κρήτη τα οποία θα επανατοποθετήσει στην αγορά και έχει δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα λειτουργίας, Ella Resorts.

Μέλος της Blackstone, η HIP δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά των ξενοδοχείων τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας αποκτήσει συνολικά 7 ακίνητα με περίπου 1.700 δωμάτια σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Χαλκιδική στη βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η Fairfax σχεδιάζει έργα άνω των 800 εκατ. ευρώ σε Αττική, Κυκλάδες και Εύβοια μέσω της Grivalia Hospitality, ενώ λειτουργεί ήδη ξενοδοχείο και βίλες της Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Τέλος, η Goldman Sachs Asset Management απέκτησε πρόσφατα ένα χαρτοφυλάκιο τριών παραθαλάσσιων παραθεριστικών ξενοδοχείων της GΗotels στη Χαλκιδική, με περισσότερα από 1.000 δωμάτια. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε rebranding και να τα αναβαθμίσει σε ένα πολυτελές θέρετρο, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.