Η ζήτηση για κατοικίες ανατρέπει μερικώς τα σχέδια της Lamda Development για το Ελληνικό, ενώ περίπου 160 κατοικίες διαφορετικών τυπολογιών ρίχνει στην αγορά η παραχωρησιούχος του ακινήτου το προσεχές διάστημα.

Εκτός από τα διαμερίσματα και το ξενοδοχείο που θα πάρουν τη θέση των υπολοίπων χρήσεων στον ουρανοξύστη που θα αναπτύξουν Lamda και Brooklane στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, η εισηγμένη προσανατολίζεται στη δημιουργία κατοικιών και στον πύργο που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως πύργος γραφείων της Eurobank.

1

Θυμίζουμε πως Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σχεδίαζαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο Ελληνικό, αλλά τελικά υπαναχώρησαν. Τελικά, στον πύργο που θα στεγάζονταν τα γραφεία της τράπεζας θα δημιουργηθούν μεν άλλοι γραφειακοί χώροι σε 50.000 τ.μ., αλλά θα διατεθεί επιφάνεια και για την ανάπτυξη περίπου 45 διαμερισμάτων σε 15 ορόφους. «Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά δεδομένης της ζήτησης, θα κατευθυνθούμε προς αυτή τη λύση», σχολίασε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Σημειωτέον ότι η οριστική συμφωνία με την αμερικανική Brooklane αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, δρομολογούνται νέες αναπτύξεις σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα κοντά στα σύνορα με τον Άλιμο, με σκοπό τη δημιουργία μίας «ζωντανής γειτονιάς» με εμπορικά καταστήματα κι άλλες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τους κατοίκους, όπως επισήμανε ο κ. Αθανασίου. Σε αριθμούς το σχέδιο αυτό μεταφράζεται στο λανσάρισμα 460 οικιστικών μονάδων, για 160 από τα οποία θα αναζητηθούν αγοραστές το επόμενο δίμηνο, ενώ αν προστεθούν σε αυτά οι «ακριβές» κατοικίες στην παραθαλάσσια έκταση και τα διαμερίσματα του Riviera Tower, κατά την πρώτη φάση ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου θα έχουν χτιστεί και παραδοθεί 1.100 κατοικίες. Να σημειωθεί ότι όταν το Ελληνικό θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο θέλει να έχουν αναπτυχθεί περίπου 8.500 σπίτια.

Πώς θα είναι οι νέες κατοικίες

Η νέα γειτονιά θα ονομάζεται Little Athens και χθες παρουσιάστηκαν τα πέντε projects που θα υλοποιηθούν έως το 2027 και αφορούν σε περισσότερο mainstream κατοικίες.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη περιλαμβάνει το

  • Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από τον Δανό Bjarke Ingels, τα οποία περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τ.μ.,
  • ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τ.μ., που φέρει την υπογραφή της 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη,

  • συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ., σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects,
  • συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects και τέλος,
  • συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή Tsolakis Architects.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεδομένου ότι το κατασκευαστικό κόστος για τη Lamda ανέρχεται σε 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό το κόστος κατασκευής διαμερίσματος, το φθηνότερο πωλείται προς 350.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση, το 28% των ιδιοκτησιών έχει διατεθεί σε κατοίκους του εξωτερικού (από αυτό το ποσοστό το 16% είναι Έλληνες της διασποράς), ποσοστό που αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από το 2024 κι έπειτα, καθώς ξεκινά η καμπάνια marketing του Ελληνικού εκτός συνόρων.

Η Lamda θα αναζητήσει προσεχώς συνεπενδυτή για την κοινοπραξία στην οποία θα συμμετάσχει και θα εκμεταλλεύεται γραφειακούς χώρους σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα – η συνολική έκταση στην οποία θα χτιστούν γραφεία κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι διπλάσια και φτάνει τα 200.000 τ.μ.. Συζητήσεις πραγματοποιούνται ήδη, καθώς οι στρατηγικοί επενδυτές θα προέλθουν από fund, ξένη εταιρεία real estate ή εγχώρια ΑΕΕΑΠ, ενώ η συνολική αξία του project θα κυμανθεί από 200 εκατ. έως 400 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο.

Αγκάθι η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Ο Οδυσσέας Αθανασίου στάθηκε στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων, τονίζοντας πως αν η νομοθέτηση της μετανάστευσης ανθρώπων εκτός Ευρώπης για την κάλυψη θέσεων εργασίας γίνει πραγματικότητα, τότε θα επιτευχθούν ευκολότερα οι στόχοι της Lamda με ορίζοντα το 2026. «Το δυσκολότερο κομμάτι κάθε έργου είναι οι μελέτες και η θεμελίωση. Μέχρι τέλους του 2026 θα έχουμε πετύχει τουλάχιστον την περάτωση της παραλιακής, την αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά και της παραλίας 1 χιλιομέτρου, των οικιστικών στο παράκτιο μέτωπο και της Riviera Galleria, όπως και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

»Η δυσκολία που συνδέεται με τις κατασκευές είναι πρωτόγνωρη σε μια χώρα που εξαϋλώθηκε η κατασκευαστική της αγορά σε 10 χρόνια και σε αυτήν ήρθε να προστεθεί η έλλειψη δυναμικού στον κλάδο. Για αυτό βάζουμε και ξένους παίκτες στο παιχνίδι, όπως η Bouygues κι ενσωματώνουμε μικρές εταιρείες, με εργοληπτικό πτυχίο κατώτερο της 7ης τάξης στο έργο, όπως η Εθνοκάτ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, πάντως, πως το αυξημένο κόστος των υλικών ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό, με την κατάσταση να βελτιώνεται σε σχέση με ό,τι αναμενόταν ένα χρόνο πριν.