«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι επενδυτικός προορισμός αλλά αν δεν διορθώσει αυτά που πρέπει δεν θα πάρει το μερίδιο που της ανήκει» σημείωσε χθες ο  Ανδρέας Σάντης διευθύνων σύμβουλος της NCH Capital, ιδιοκτήτριας του υπό κατασκευή, έπειτα από πολυετείς περιπέτειες, πολυτελούς θέρετρου 5 αστέρων, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

«Ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα ακίνητα, Prodexpo 2020. Όπως είπε «η Ελλάδα δυστυχώς στην πραγματικότητα δεν είναι ώριμη αγορά, έχοντας δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο. Χρειάζονται βελτιώσεις τα καινούργια έργα είναι  σημαντικά δεν αρκεί η διάθεση της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί ένα ξεκάθαρο σύστημα για να ξέρει ο επενδυτής πως προχωράει και δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης». Πάντως πρόσθεσε πως η εταιρεία του θα αυξήσει την παρουσία της στη χώρα μας λέγοντας ότι τουριστικός τομέας είναι ο βασικότερος για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Kassiopi Project, επένδυση περίπου 120 εκατ. ευρώ υλοποιείται σε 500 στρέμματα με τη δόμηση να είναι στο 7% της έκτασης. Η πορεία του έργου είναι χαρακτηριστική των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες επενδύσεις καθώς από το 2013 έως το 2020 το καλοκαίρι, μεσολάβησαν 11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις και μεγάλος αριθμός γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας.

Στην ίδια συζήτηση ο Στέλιος Ζαββός ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Management μίλησε για την έλλειψη δεδομένων που βιώνει η αγορά του real estate παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. «Η αμφιβολία κυριαρχεί στην κτηματαγορά. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τιμές και που πρέπει να επενδύσεις κανείς. Πρέπει να δούμε πόσο θα κρατήσει η κρίση υγείας  γιατί αυτό θα επηρεάσει τις τιμές. Χρειάζεται προσεκτική ανάλυση για κάθε κατηγορία ακινήτων». Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό στη Νέα Υόρκη παρατηρείται τάση φυγής των κατοίκων στα προάστια, εμπορικά κέντρα μετατρέπονται σε αποθήκες και ξενοδοχεία σε οικιστικά.

Για τους γραφειακούς χώρους πρόσθεσε πως αν είναι ποιοτικοί δεν υπάρχει πρόβλημα αν όχι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν, «θα είναι δεινόσαυροι» όπως είπε χαρακτηριστικά.  Ειδικότερα, όσο αφορά την παρούσα συγκυρία, σχολίασε πως τα τουριστικά ακίνητα πιέζονται, δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη αγορά θα αλλάξει ή αν η πίεση θα είναι βραχυπρόθεσμη. Οι δύο κατηγορίες ακινήτων που αυτή τη στιγμή έχουν ενδιαφέρον είναι τα οικιστικά και οι αποθήκες ωστόσο δεν υπάρχει προϊόν για να τραβήξει τους ξένους.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση