ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα συναρπαστικό live pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του «Trophy – Τροφή Challenge», την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές, που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης.
Συνολικά, 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου, από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.
Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα, σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος.
Ο κ. Σωτήρης Μπαντάς, Διευθύνων Σύμβουλος της CENTAUR Analytics, αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους, απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρις δολ. ετησίως.
Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού «Trophy – Τροφή Challenge» αναδείχθηκαν οι:
*PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο, αξίας 8.500 ευρώ, στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού, πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.
*OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο, αξίας 4.000 ευρώ, στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
*SMART METER ANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο, αξίας 8.500 ευρώ, στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας, με λογισμικές πλατφόρμες, βάσει της αρχής Pay-as-you go. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία, σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.
*FIBRO-I και CHLOE IRRIGATION SYSTEM. Το 2ο βραβείο, αξίας 4.000 ευρώ, στην κατηγορία Agritech, μοιράστηκαν δυο ομάδες. Το Fibro-I είναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και, εν τέλει, τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον μελισσοκόμο.
Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.
Οι 5 νικητές κέρδισαν, επιπλέον, ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιπλέον, οι πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5
ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους.
Και οι 40 ομάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του διαγωνισμού κέρδισαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στο Global Agripreneurship Summit στη Θεσσαλονίκη.
Για το διαγωνισμό «Trophy – Τροφή Challenge» και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» μίλησε η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος. «Βασικό μας μέλημα σε οτιδήποτε κάνουμε ως «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι να συμβάλλουμε στην εδραίωση μίας νέας κουλτούρας, που βασίζεται στη συνεργασία και τις συνέργειες.
Έτσι, ο Διαγωνισμός, αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να συνενώσει πολλούς και σημαντικούς παίκτες του οικοσυστήματος. Στόχος όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα και σε βάθος χρόνου εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιδεικνύουν όραμα, δέσμευση, και κουλτούρα συνεργασίας. Η εκπληκτική δυναμική των φιναλίστ σηματοδοτεί ένα μέλλον με αισιοδοξία.
Οι 4 νικήτριες ομάδες απέδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν και, με όχημα την τεχνολογία, να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροδιατροφής. Θα είμαστε στο πλευρό των νικητών για καιρό, με δράσεις ουσιαστικής υποστήριξης».
Η κα Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από ποικίλες δωρεές προς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων, που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Η δυναμική, που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια, στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή, με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».
Η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Foodtech τόνισε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, η οποία είναι δεδομένη και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του κλάδου, μέσω της ανάπτυξης ισχυρών αλυσίδων αξίας, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της αξιοποίησης βέλτιστων τεχνικών, και της σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Η καινοτομία έχει ουσιώδη ρόλο, καθώς μπορεί να γεφυρώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Διαγωνισμός «Trophy – Τροφή Challenge» είναι απόλυτα συμβατός με το όραμα και τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς».
Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), ανέφερε: «Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύονται καινοτόμες ιδέες και ταλαντούχες ομάδες, που αναπτύσσουν λύσεις για το μέλλον αυτού του τομέα στη χώρα μας. Οι Industry Disruptors Game Changers θα είναι δίπλα στις καινοτόμες startups, οι οποίες εφαρμόζουν τεχνολογίες που επιταχύνουν την μετάβαση στην εποχή του industry 4.0 και στις νέες αλυσίδες αξίας που η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερουλάνος για γραφείο Τύπου ΝΔ: Παριστάνει το γαλάζιο Grinch των Χριστουγέννων
- Ο Νετανιάχου θα υποβληθεί σε αφαίρεση προστάτη
- Απόστολος Τζιτζικώστας: Άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας της Azerbaijan Airlines
- Μάριος Ηλιόπουλος και ΑΕΚ: «Απαιτούμε δικαιοσύνη απέναντι στην ατιμωρησία»