ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 4ο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 22.00, παρουσιάζει τρία φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν στην επιστήμη των Μαθηματικών:
- Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950): Ο Έλληνας μαθηματικός που καταπιάστηκε με την θερμοδυναμική, τις τηλεπικοινωνίες, έγραψε ιστορία με τις μελέτες του για τους κίονες του Παρθενώνα και διακρίθηκε διεθνώς, ενώ μέσα από το πολύπλευρο έργο του συντέλεσε στην εδραίωση των εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
- Χρίστος Παπακυριακόπουλος (1914-1976): Ένας επιστήμονας που «είδε» τα γεωμετρικά σχήματα με άλλη οπτική και ανέλυσε την πολυπλοκότητά τους μέσα από την επιστήμη της γεωμετρικής τοπολογίας. Γνωστός και ως «πάπα», ο Έλληνας μαθηματικός τιμήθηκε με το βραβείο Βέμπλεν, που αποτελεί ανώτατη διάκριση στον τομέα της γεωμετρίας.
- Κωσταντίνος Δασκαλάκης (γεν. 1981): Ο μαθηματικός με ειδίκευση στην Επιστήμη των Υπολογιστών, που στα 27 του έγινε επίκουρος καθηγητής στο MIT και στα 30 του έλυσε την εξίσωση Τζον Νας, την οποία επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν μαθηματικοί από όλο τον κόσμο.
Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», που γυρίστηκε σε Αθήνα, Αρχαία Ολυμπία και Παρίσι, φιλοξενούνται η Χριστίνα Φίλη, τέως αναπληρώτρια στο ΕΜΠ, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστήμων, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός, συγγραφέας & μεταφραστής, ο Cameron Gordon, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιου του Texas, ο Ευάγγελος Σπανδάγος, μαθηματικός & συγγραφέας, ο Σταύρος Παπασταυρίδης, καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών του Παν/μιου Αθηνών, η Σοφία Λαμπροπούλου καθηγήτρια Μαθηματικών στο ΕΜΠ, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο Χρίστος Παπαδημητρίου Καθηγητής Πανεπιστήμιου του Berkeley και, φυσικά, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του M.I.T.
Το «Ελλάδα από το Α ως το Ω» συνεχίζει την περιήγηση στην Αθήνα
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην Αθήνα, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» και επιχειρεί να απαντήσει στο πώς βλέπει ένας ξένος την Αθήνα, ποια είναι η ιστορία αλλά και η ταυτότητα της πόλης.
Στο επεισόδιο που προβάλλεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 21.00, συναντάμε σπουδαία ονόματα από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο ιστορικός Θάνος Βερέμης, ο Διδάκτωρ αρχιτέκτονας & φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο μουσικός Φοίβος Δεληβοριάς, ο ξεναγός-αρχαιολόγος Αριστοτέλης Κοσκινάς, o δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, που συνθέτουν το παζλ της πολυεπίπεδης ελληνικής πρωτεύουσας.
Στο νέο επεισόδιο συμμετέχουν επίσης, η food blogger Μadame Ginger, η χορογράφος-χορεύτρια Pauline Huguet, ο Γιώργος Θάνος, μέλος της ομάδας Άστυ, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Αν. Διευθυντής προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας και ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.
Από το υπόλοιπο πρόγραμμα του OTE HISTORY:
- Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο – Θρίαμβος και Τραγωδία», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 22.00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια, που, βασισμένο σε ανέκδοτο υλικό, σπάνια φιλμ και φωτογραφίες από τα εθνικά αρχεία των βαλκανικών χωρών -από την Βοσνία και την Σερβία έως την Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία- αφηγείται τις δραματικές αλλαγές που «σημάδεψαν» την ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών την περίοδο 1914-18.
- Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 21.00, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Γράμμα από το Σαρλερουά του Λάμπρου Λιαρόπουλου, το οποίο καταγράφει -10 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου- τα προβλήματα των εργατών σε ένα κράτος που τους προσφέρει τα πάντα, όχι όμως την πιθανότητα επαναπατρισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μ. Βαρδινογιάννη: Εκδήλωση για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΚΡΑΤΣ: 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:
http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999