Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στην συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και η εκτεταμένη ξηρασία οδηγεί σε αύξηση των πυρκαγιών, με δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Τα φαινόμενα αυτά έχουν δραματικές επιπτώσεις απειλώντας το φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Σε αυτές τις συνθήκες καύσωνα όταν ξεσπάσει φωτιά, είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπισή της, δεδομένου ότι η επέκταση του πύρινου μετώπου μπορεί να είναι ταχύτατη και κάθε λεπτό μετράει.

Τι μέσα υπάρχουν για να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και η επέμβαση ώστε να μειωθεί ο χρόνος από τη στιγμή που ξεκινά μια φωτιά μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβουν δράση οι αρμόδιες αρχές;

Στην κρίσιμη αυτή ερώτηση η Nova- Wind δίνει την απάντηση σε συνεργασία με την Huawei και την PROBOTEK με το πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης που υλοποιούν στο άλσος Συγγρού, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και drone. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως είναι η πυρκαγιά. Αξιοποιώντας αισθητήρες, drones, και την ταχύτατη τεχνολογία 5G, το πρόγραμμα επιδιώκει να μειώσει τον χρόνο ανίχνευσης, ειδοποίησης των υπεύθυνων αρχών και επέμβασης.

Το καταπράσινο Άλσος Συγγρού, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, είναι ο τόπος που επιλέχθηκε για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου καθώς καλύπτει έκταση 950 στρεμμάτων κι αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κι έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σε στρατηγικά σημεία του πάρκου έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες οι οποίοι συνδέονται με την πλατφόρμα διαχείρισης και το drone. Το drone πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης αλλά κι αυτόματα, όταν λάβει ενδείξεις από τους αισθητήρες.

Προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα η αρχή μιας φωτιάς, γίνεται χρήση ειδικών αλγόριθμων οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο στέλνουν δεδομένα στο Κέντρο Ελέγχου. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας, το drone εντοπίσει καπνό ή πυρκαγιά, στέλνει ένα alert στο κέντρο ελέγχου και σπεύδει στο σημείο θέασης για να κάνει επιβεβαίωση του συμβάντος. Έτσι επιτυγχάνεται άμεσος προσδιορισμός του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο κι έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού και πυρκαγιάς. Επιπλέον, αυτό θα δώσει στους ειδικούς την ικανότητα να προστατεύσουν έγκαιρα κάθε ανθρώπινη ζωή εκεί κοντά καθώς και να περιορίσουν την έκθεση της σε κινδύνους, παρακολουθώντας παράλληλα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Η συμμετοχή της Nova-Wind στο εν λόγω έργο είναι εξαιρετικά σημαντική αφού εξασφαλίζει την καλή συνδεσιμότητα σε ολόκληρο τον δασικό χώρο και επιβεβαιώνει με τον πλέον καλύτερο τρόπο πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να σταθεί αρωγός στην προστασία του φυσικού πλούτου.

Μέσα από δράσεις σαν κι αυτή, η Nova-Wind δημιουργεί έργο προστιθέμενης αξίας για το Περιβάλλον και την Κοινωνία και συμβάλλει έμπρακτα στην προάσπιση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.