ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κυριάκος Γ. Δερμάτης, ιδρυτής της Intermodal Shipbrokers Co. και του ομίλου εταιρειών Intermodal Group, έχει εμπειρία σχεδόν 60 χρόνια στη ναυτιλία -τόσο στην θάλασσα όσο και στη στεριά- και εκτεταμένες γνώσεις στη ναυλομεσιτεία.
Γεννήθηκε στη Λακωνία και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και Ναυτιλιακά στο London School of Foreign Trade. Επίσης έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Λιμένων και Ναυτιλίας και MSc στα Ναυτιλιακά από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Ξεκίνησε την καριέρα του στη θάλασσα το 1965 ως εκπαιδευόμενος σε ποντοπόρα δεξαμενόπλοια. Εργάστηκε σε διάφορες ναυτιλιακές και ταξίδεψε σε πλοία διαφόρων κατηγοριών, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Σχεδόν 11 χρόνια μετά, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη στεριά.
Εργάστηκε στις ναυτιλιακές Thenamaris, Balkanfracht Germany, Balkanfracht Piraeus, European Navigation και το 1979 εντάχθηκε ως Διευθυντής Ναυλώσεων και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στην Α. Μπακολίτσας Α.Ε., με στόλο 18 πλοίων, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983.
Την επόμενη χρονιά αποφάσισε να χαράξει αυτόνομη πορεία, ιδρύοντας την Intermodal Ship Management Inc, με αντικείμενο τις αγοραπωλησίες πλοίων και τις ναυλώσεις bulkers και δεξαμενόπλοιων.
Το 2001, σε συνεργασία με τον Δ. Βασιλείου, ίδρυσε την INTERYARDS SA, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 50 μεγάλα επισκευαστικά ναυπηγεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της SEATRIUM της Σιγκαπούρης και της Navantia της Ισπανίας.
Ακολούθησε, τον Ιανουάριο του 2005, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Intermodal στη Σαγκάη, όπου άνοιξε γραφείο προσφέροντας υπηρεσίες στους τομείς των νεότευκτων πλοίων, των πωλήσεων μεταχειρισμένων, των επισκευών, ενώ έκλεισε συνεργασίες με αντιπροσωπείες ρυμουλκήσεων. Πραγματοποίησε παραγγελίες άνω των 140 πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία και ολοκλήρωσε περισσότερες από 200 πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων, με πλοιοκτήτες της Άπω Ανατολής.
Από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Κηφισιά, όπου μετακινήθηκε το 2008, η Intemodal εξελίχθηκε σε κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών, με εξειδικευμένο προσωπικό που καλύπτει σχεδόν όλες τις ναυλομεσιτικές υπηρεσίες.
Το 2011, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την παλαιότερη ελληνική εταιρεία ναυτιλιακών πρακτορείων, την Ν. Κοτζιάς (128 ετών), και μετονομάστηκε σε Cotzias Intermodal Shipping Agency, διευρύνοντας το φάσμα των υπηρεσιών της και εκπροσωπώντας μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Boluda Towage, Saam Towage, KST Towage και Kanoo Shipping σε αποκλειστική βάση για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
Τον Ιούνιο του 2018, η Cotzias Intermodal Shipping εξαγοράστηκε από τον όμιλο Intermodal και μετονομάστηκε σε Intermodal Marine Services.
Σήμερα, τα ηνία του ομίλου Intermodal έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά και συγκεκριμένα ο γιος του Κυριάκου Δερμάτη, Γιώργος Δερμάτης.
Έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυλομεσιτικές εταιρείες στην Ελλάδα, που απασχολεί πάνω από 50 επαγγελματίες στα γραφεία της στην Αθήνα, τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη και εξειδικεύεται σε πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων, νεότευκτα, αναλύσεις και αποτιμήσεις, χρηματοδοτήσεις, projects ξηρού φορτίου, λύσεις ESG, ναυλώσεις τάνκερ, παροχή συμβουλών, port agency, harbor towage, ocean towage, επισκευές, μετατροπές και υποβρύχιο καθαρισμό σε παγκόσμια βάση.
Ο Κυριάκος Δερμάτης παραμένει ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών, μέλος της Sale and Purchase Committee, μέλος του Mediterranean Committee of China Classification Society και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε για δύο χρόνια μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εισηγμένης ναυτιλιακής Seanergy Maritime.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ποσειδώνια 2024»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση