Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top20

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΑΣ

Δημήτρης Κούκας

Δημήτρης Κούκας

Ο Δημήτρης Κούκας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Optima Shipping Services, ηγείται μίας από τις 10 κορυφαίες ναυλομεσιτικές παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα των Lloyds του 2022 και του 2023.

Παράλληλα, είναι από τον Μάρτιο του 2023 εκλεγμένος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυτιλιακών-Μεσιτικών Εταιρειών (EN.ΕΛ.Ν.Μ.Ε).

Έχει πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία στον κλάδο, παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και ισχυρό ιστορικό στην ναυπήγηση νέων πλοίων, στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων και στις διαλύσεις.

Σπούδασε Ναυτική Μηχανική και Ναυτική Αρχιτεκτονική και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Ναυτιλία, ενώ ενίσχυσε τις γνώσεις στο Harvard Business School, εστιάζοντας στα private equities και venture capital.

Ο Δημήτρης Κούκας έχει ηγηθεί διαφόρων εταιρειών που σχετίζονται με τη ναυτιλία και ενήργησε ως συντονιστής σε projects παρέχοντας λύσεις σε επενδυτές που ήθελαν να ερευνήσουν ευκαιρίες στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η Optima Shipping Services, μέσα από πρωτοποριακές και καινοτόμες παροχές, κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους ηγέτες του κλάδου.

Λειτουργώντας ως one-stop-shop για τους πελάτες της, με μία ισχυρή ομάδα, αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη των ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ η επιτυχία της πηγάζει από την συνεχή προσαρμογή και επέκταση των δραστηριοτήτων της ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς.

Η Optima παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το ναυτιλιακό φάσμα, όπως αγοραπωλησίες πλοίων, νέες κατασκευές, ανακύκλωση πλοίων, επισκευές, συμβουλευτικές υπηρεσίες έρευνας, χρηματοοικονομικά, εκτιμήσεις και πρωτοποριακές λύσεις.

Σύμφωνα με την Lloyds List η εταιρεία αποτελεί κομβικό φορέα στην ελληνική αγορά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία στη ναυτιλία. Δημιούργησε την πλατφόρμα Optima-X για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και την Enso XL, έναν επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ναυτιλίας.

Εκτός από την Ελλάδα, η Optima έχει ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό, καθώς διαθέτει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι και την Σαγκάη, ενώ το 2023 επεκτάθηκε και στη Σιγκαπούρη.

Η εταιρεία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές των ναυτιλιακών αγορών σήμερα. Άποψη που έχει διαμορφώσει λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη αλληλεπίδραση της γεωπολιτικής αστάθειας, των στρατηγικών οικονομικών αλλαγών, των περιβαλλοντικών επιταγών και των τεχνολογικών καινοτομιών που οδηγούν τη σημερινή παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αν και αυτοί οι παράγοντες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, προσφέρουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες. Όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, οι ναυτιλιακές αγορές συχνά ευδοκιμούν εν μέσω αβεβαιότητας. Και η Optima διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην καταγραφή αυτών των τάσεων και στην καθοδήγηση του κλάδου σε αχαρτογράφητα νερά.

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ποσειδώνια 2024»