• Portraits.gr

    Van Cleef & Arpels: Όταν ένα ρολόι αφηγείται μια ολόκληρη ιστορία


    Η Van Cleef & Arpels είναι μία εταιρεία άξια θαυμασμού αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να προβάλει το αφήγημα ενός ρολογιού για να πουλήσει ένα προϊόν εξαιρετικά συναισθηματικό, ή ακόμα και παράλογο, θα έλεγε κανείς, όπως είναι ένα ρολόι υπερπολυτελείας.

    Πράγματι, αν το σκεφτεί κανείς, το τουρμπιγιόν είναι ένα παράλογο προϊόν. Κανείς δεν το χρειάζεται πραγματικά. Ό,τι κι αν έχει να προσφέρει ένα τέτοιο ρολόι πρακτικά, μπορεί πια κανείς να το βρει στο smartphone του ή σε άλλα τεχνολογικά προϊόντα. Έτσι, για να “πουλήσει” κανείς ένα ακριβό μηχανικό ρολόι ξέρει ότι πρέπει να έχει να πει μια ιστορία. Και αυτό ακριβώς κάνει η Van Cleef & Arpels με τα ρολόγια της σειράς Poetic Complications.

    Πρόκειται για δύο νέες συλλογές από τη Van Cleef & Arpels: την ανδρική Midnight Zodiac Lumineux, που ουσιαστικά έκανε ντεμπούτο τον Ιανουάριο, και τη γυναικεία Lady Arpels Zodiac Lumineux, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Καθεμιά από αυτές τις δύο συλλογές περιλαμβάνει 12 μοντέλα, ένα για κάθε ζώδιο.

    Στην ανδρική συλλογή, τα ρολόγια διαθέτουν κάσα από λευκόχρυσο με σκούρο μπλε καντράν, στο οποίο έχει χαραχτεί με λευκόχρυσο το σύμβολο του εκάστοτε ζωδίου του ζωδιακού κύκλου.

    Η γυναικεία συλλογή διαθέτει επίσης κάσα από λευκόχρυσο, όμως είναι επιπλέον διακοσμημένη μα διαμάντια διαφόρων μεγεθών, ενώ τα σχέδια των ζωδίων είναι πιο πολύχρωμα – ειδικά ο χρυσός Λέων και ο σμαραγδένιος Ταύρος πραγματικά ξεχωρίζουν ως αριστουργήματα.

    Όμως εκεί που πραγματικά αυτές οι συλλογές αφήνουν το στίγμα τους είναι στον μηχανισμό με τον οποίο φωτίζονται τα καντράν, ακολουθώντας την αρχή του πιεζοηλεκτρισμού, κάτι που πρωτοείδαμε στο Midnight Nuit Lumineuse που κυκλοφόρησε η εταιρεία το 2016 και διαθέτει τη σχετική πατέντα.

    Πιέζοντας το μπουτόν στο κάτω αριστερό μέρος της κάσας του ρολογιού, το αισθάνεται κανείς να αρχίζει να δονείται και να εκπέμπει φως μέσα από τέσσερις με έξι λεπτές χάντρες στην επιφάνεια του καντράν. Κρατά μόνο τρία ή τέσσερα δευτερόλεπτα και στο τέλος αυτού του χρόνου οι χάντρες θα αρχίσουν να τρεμοπαίζουν προτού σκοτεινιάσουν.

    Δεν υπάρχει μπαταρία: ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθούν τα μικρά LEDs μέσα σε κάθε ρολόι δημιουργείται από τη δόνηση μίας μικρής κεραμικής πλάκας. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον φωτισμό αυτό προέρχεται απλά από το πάτημα του μπουτόν και, ως εκ τούτου, δεν καταναλώνει το απόθεμα ενέργειας του ρολογιού. Μπορεί να γίνει ακόμα και με το ρολόι ακούρδιστο και χωρίς να έχει ρυθμιστεί η ώρα.

    Σίγουρα είναι κάπως ασυνήθιστα και μεγάλα ρολόγια (42mm η διάμετρος των ανδρικών), όμως είναι πραγματική απόλαυση να τα φοράει κανείς και είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα τα λατρέψουν.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, σε χαμηλό φωτισμό, κανένα από τα ρολόγια της σειράς δε φαίνεται να δίνει επαρκές φως για να δεις την ώρα. Κι αυτό ακριβώς επειδή δίνεται έμφαση στο αφήγημα του ρολογιού και όχι τόσο στη λειτουργικότητά του. Όμως ποιος ξέρει; Ίσως η τεχνολογία του φωτισμού μέσω μίας αμιγώς μηχανικής ενέργειας να μπορέσει στο μέλλον να μετεξελιχθεί σε μία μέθοδο που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χωρίς να χρειαζόμαστε μπαταρία ή ρεύμα.

    Τα βασικά

    Μάρκα: Van Cleef & Arpels
    Μοντέλο: Midnight Zodiac Lumineux (ανδρικό) και Lady Arpels Zodiac Lumineux (γυναικείο)
    Διάμετρος: 42mm (Midnight Zodiac Lumineux), 38mm (Lady Arpels Zodiac Lumineux)
    Πάχος: 12.55mm (Midnight Zodiac Lumineux), 13.8mm (Lady Arpels Zodiac Lumineux)
    Υλικό κάσαςΛευκόχρυσος
    Χρώμα καντράνΣκούρο μπλε με λεπτομέρειες από λευκόχρυσο
    Φωτισμός: Τέσσερις με έξι χάντρες που φωτίζουν με το πάτημα ενός μπουτόν
    Αντοχή στο νερό: 30 μέτρα
    Λουρί/Μπρασελέ: Μαύρο κροκό λουρί με αγκράφα από λευκόχρυσο (Midnight Zodiac Lumineux), μπλε κροκό λουρί με αγκράφα από λευκόχρυσο και διαμάντια (Lady Arpels Zodiac Lumineux)

    Ο μηχανισμός

    Καλίμπρα: Valfleurier Q020
    Λειτουργίες: Ώρες, λεπτά, πιεζοηλεκτρικός φωτισμός
    Απόθεμα ενέργειας: 36 ώρες
    Κούρδισμα: Αυτόματο
    Συχνότητα: 4 Hz (28,800 vph)
    Περαιτέρω πληροφορίες: Πιέζοντας ένα μπουτόν στο κάτω αριστερό μέρος της κάσας ενεργοποιείται μία δονούμενη πιεζοηλεκτρική λεπίδα, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε LED τοποθετημένα κάτω από το καντράν.

    Τιμή και διαθεσιμότητα

    Τιμή: 113.000 δολάρια (Midnight Zodiac Lumineux), 148.000 δολάρια (Lady Arpels Zodiac Lumineux)

    Διαθεσιμότητα: Μόνιμη συλλογή, αλλά αριθμημένες εκδόσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γνωρίστε τα brands που φτιάχνουν τα καλύτερα ρούχα εργασίας για γυναίκες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ZARA: 15 υπέροχα μαύρα φορέματα για τις φθινοπωρινές σας εμφανίσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   «Monocabin»: Μια μικρή και χαριτωμένη κατοικία στη Ρόδο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ