Τα ρολόγια με την τεχνολογία Accutron της Bulova έφεραν επανάσταση το 1960, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, καθώς ο μηχανισμός τους προσέφερε άνευ προηγουμένου ακρίβεια.

Και δεν ήταν μόνο οι καταναλωτές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για αυτά, αλλά και οι… κατάσκοποι: Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Lockheed δημιούργησε για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ένα αεροσκάφος τύπου Α-12, το ταχύτερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά μέχρι τότε, η CIA επέλεξε το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά ρολόι για τους πιλότους του.

Το A-12 δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, και μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητα τριπλάσια από το φράγμα του ήχου, ενώ μπορούσε να κινηθεί έως και στα 90.000 πόδια, επιτρέποντάς του να περνά απαρατήρητο από τα σοβιετικά ραντάρ. Ακόμα και το καύσιμο που έκαιγε επινοήθηκε ειδικά για αυτό το αεροσκάφος.

Όμως και το Accutron ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή του. Δεν είχε ελατήριο, αλλά ένα διαπασών που δονείτο σε συχνότητα 360 Hz. Η υψηλή αυτή συχνότητα έδινε στα ρολόγια Accutron ασύγκριτη για την εποχή ακρίβεια, χάνοντας συχνά λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο τη μέρα.

Αν και αρχικά το Accutron σχεδιάστηκε ως καταναλωτικό προϊόν, ο μηχανισμός με το διαπασών και η χαμηλή αδράνεια ορισμένων σημαντικών εξαρτημάτων του το έκαναν ανθεκτικό σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας, πίεσης και θερμοκρασίας, χωρίς να χάνει την ακρίβειά του. Παρά τη δύναμή του, πάντως, ο μηχανισμός του Accutron ήταν πολύ ευαίσθητος και η αλλαγή μπαταρίας ή η επισκευή του έπρεπε να γίνεται με ειδικά εργαλεία και από εξειδικευμένους τεχνίτες.

Όπως αναφέρει το Hodinkee, τα ρολόγια Accutron χρησιμοποιήθηκαν από πιλότους στο πρόγραμμα του πυραυλοκίνητου αεροσκάφους X-15, το οποίο έπιανε ταχύτητες που ξεπερνούσαν και τα 7.000 χιλιόμετρα, ενώ έφτασε στις παρυφές του διαστήματος.

Για τους πιλότους των Α-12, η CIA επέλεξε το Bulova Accutron Astronaut, το οποίο ήταν σχεδόν ίδιο με τα εμπορικά μοντέλα της Bulova, και είχε πολύ καλές επιδόσεις τόσο μέσα στο κόκπιτ, όσο και σε άλλες εφαρμογές. Η βασική διαφορά με τα άλλα μοντέλα της εποχής ήταν η παρουσία ενός 24ωρου δείκτη και μίας 24ωρης στεφάνης.

Ωστόσο, το Α-12 δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ για επιχειρησιακή κατασκοπεία πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, όπως ήταν ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του, αλλά τα αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν στην ανατολική Ασία, με βάση την Οκινάουα της Ιαπωνίας. Γρήγορα αντικαταστάθηκε από το SR-71, που χρησιμοποιείτο μέχρι το 1998. Αντίστοιχα, η τεχνολογία Accutron ξεπεράστηκε τη δεκαετία του 1970, με την εμφάνιση των φτηνών ρολογιών quartz.