Αξιωματικός της αστυνομίας ζητήθηκε να βρίσκεται μόνιμα στο υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ως σύνδεσμος συνεργασίας μεταξύ της υπηρεσίας αυτής και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.

Αυτό συζητήθηκε, μεταξύ άλλων σήμερα στο ΥΠΠΟ στη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, η οποία έχει ως αρμοδιότητα τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας σημείωσε ότι γνωρίζει από την προηγούμενη θητεία του στο Αρχηγείο της Αστυνομίας το έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες στον τομέα της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας και ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα που αφορά στη διάθεση ενός αξιωματικού, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ και θα είναι άλλος από τον Τμηματάρχη του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων. Επίσης συμφώνησε απολύτως με την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει σε βελτιώσεις που αφορούν στη συνεργασία των δύο υπουργείων.

Ένα σοβαρό ακόμη θέμα, που ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, με εξειδίκευση στο δίκαιο του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, που να έχει συγκεκριμένη θητεία και αρμοδιότητες, αλλά και συντονιστικό ρόλο για όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει κοινός χειρισμός των ανάλογων υποθέσεων.

Επ΄αυτού ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας πρότεινε επικοινωνία του ΥΠΠΟΑ με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ορισμού εισαγγελέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το ποσοστό των υποθέσεων, που αφορούν σε θέματα παράνομης διακίνησης. Επισήμανε ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ειδικώς για το θέμα της αυξημένης αρμοδιότητας. Πέραν αυτών ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να συμβάλλει με την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, που αφορά στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

Τρίτο θέμα συζήτησης ήταν αυτό της εκκρεμότητας έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα παρέχεται η συνδρομή των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στις αντίστοιχες διωκτικές αρχές, (σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3658/2008). Καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας κατά τη σύνταξη της απόφασης αυτής, ώστε το αποτέλεσμα να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, η υπουργός πρότεινε τη συγκρότηση μιας ολιγομελούς ομάδας εργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων για την επεξεργασία του σχεδίου αυτού.

Είναι η πρώτη φορά πάντως από την εφαρμογή του νόμου 3658/2008 «Μέτρα για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών», που συνεδριάζει αυτή η Επιτροπή. Και όπως δήλωσε η κυρία Λίνα Μενδώνη «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση, η πρόληψη και η καταστολή της αρχαιοκαπηλίας είναι από τις βασικές προτεραιότητες, όχι μόνο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά της Κυβέρνησης».

Η ίδια άλλωστε υπενθύμισε ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΠΟΑ, την οποία υιοθέτησε απολύτως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ήταν η τροποποίηση των ποινών των αρχαιοκαπήλων, οι οποίες είχαν γίνει πολύ πιο ελαστικές μετά την τροποποίηση των Κωδίκων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά τους στις αυστηρές ρυθμίσεις που προβλέπει ο Ν. 3028/2002». Υπάρχουν ωστόσο πολλά θέματα που όπως είπε χρήζουν βελτίωσης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση