ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ημερίδα με θέμα «Παιδεία και Πολιτισμός μεταξύ Ελληνοαμερικανών» που διοργάνωσε διαδικτυακά το μεσημέρι της Τετάρτης, 7 Απριλίου 2021, η «Capital Link» με την ευκαιρία της ίδρυσης της «Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η άρτια διοργάνωση της ημερίδας σε συνδυασμό με την επάξια επιλογή των εισηγητών εξέπληξε το ακροατήριο και στην κυριολεξία έκανε την διαφορά. Κι αυτό διότι παρείχε την δυνατότητα στο ακροατήριο να πληροφορηθεί για τον 45ετή αγώνα των ομογενών για την εδραίωση των Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να προικοδοτήσουν την έδρα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Καταλυτικό ρόλο στην ερανική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 έπαιξε η δωρεά του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, στην μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη, η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό στους κόλπους του οργανισμού Ελληνικής Παιδείας του Οχάιο.
Ο πρόεδρος της «Capital Link» Νικόλαος Μπορνόζης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους εισηγητές και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο των Κέντρων και των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς επίσης και στην αφοσίωση της ομογένειας στην διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης, της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Η Όλγα Μπορνόζη καλωσόρισε τους ομιλητές και συνεχάρη τον Ευάγγελο Μαρινάκη για την δωρεά για την δημιουργία της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ίδρυσης της εν λόγω έδρας και τόνισε αποτελεί πηγή χαράς όχι μόνο για το Οχάιο, αλλά και για τον απανταχού ελληνισμό.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των παραδόσεων και υπενθύμισε σε όλους το χρέος και για την διατήρηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην αφοσίωση της ομογένειας στην διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, στον ρόλο που έχουν αναλάβει τα κέντρα και οι έδρες ελληνικών σπουδών και στην αναγκαιότητα στήριξης των ιδρυμάτων που συμβάλλουν στην διατήρηση των παραδόσεων και της ελληνικής ταυτότητας.
Ο Ευάγγελος Μαρινάκης αναφέρθηκε με συγκίνηση στον αείμνηστο πατέρα του που είχε γεννηθεί στην Κρήτη και τόνισε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης και οι μαντινάδες έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην πνευματική καλλιέργεια του πατέρα του. Αναφερόμενος στην μητέρα του επεσήμανε ότι κατάγονταν από τον Πόντο, ότι ήταν απόγονος της οικογένειας Υψηλάντη και ότι η έφεσή τους για τα γράμματα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εν λόγω δωρεά.
Αναφερόμενος στην Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο επεσήμανε ότι θα διδάξει τον ελληνικό πολιτισμό και ότι θα ερευνήσει και θα προβάλει την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο καθηγητής Γιώργος Αναγνώστου αναφέρθηκε στην 45ετή πορεία των Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και τόνισε ότι έχει στηριχτεί στην αγάπη και στον Οβολό της Ελληνικής Παιδείας του Οχάιο (Ohio Hellenic Paideia). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προ έξι ετών πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την προικοδότηση και την διαιώνιση της έδρας. Τα 50% των χρημάτων, όπως επεσήμανε, προήρθαν από τα μέλη της Ελληνικής Παιδείας, τα 15% από τις ελληνορθόδοξες κοινότητες και τους άλλους ομογενειακούς φορείς και ότι η δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2020 έκανε την διαφορά.
«Η δημιουργία προικοδοτούμενων (endowed) Εδρών είναι ο καλύτερος τρόπος για την διαιώνιση των Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια» τόνισε ο κ. Αναγνώστου.
Αναφερόμενος στις δωρεές των ομογενών επεσήμανε ότι τα αντίδωρα είναι ανεκτίμητης αξίας διότι οι Έδρες Ελληνικών Σπουδών εμπλουτίζουν την ζωή της ομογένειας και αποτελούν την μήτρα για καινοτόμες ιδέες για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και δη τον Ελληνοαμερικανικό.
Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομιλητές τους Τζον Κάλαμο, ιδρυτή και πρόεδρο του συμβουλίου της «Calamos Investments» και συνάμα πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του, Ντρέικ Μπεχράκη πρόεδρο του «The Behrakis Foundation», κ. Robert Buhler πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος Υποτροφιών, Γιώργο Χωριάτη, ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Άρτεμις Λεοντή, καθηγήτρια της Έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνταντίνου Π. Καβάφη» και συνάμα καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Τον συντονισμό της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανέλαβε ο καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Γρηγόρης Τζουσδάνης (Gregory Jusdanis).
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε επί μέρους ζητήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές σπουδές, με τις έρευνες, με τις υποτροφίες σε φοιτητές και σπουδαστές, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προσκυνηματικά ταξίδια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και τόνισαν ότι συμβάλλουν στην προσέγγιση του επαγγελματικού και πνευματικού κεφαλαίου της ομογένειας με την γενέτειρα.
Ο Νικόλαος Μπορνόζης ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις εισηγήσεις τους για το μείζον θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.