• Πολιτισμός

    Βρετανικό Μουσείο: Ψάχνει ακόμη τα κλεμμένα πετράδια του

    Στα χέρια επιστημόνων του Βρετανικού Μουσείου πετράδια που επιστράφηκαν

    Στα χέρια επιστημόνων του Βρετανικού Μουσείου πετράδια που επιστράφηκαν


    Την ανάκτηση άλλων 268 κλεμμένων ανακοίνωσε το Βρετανικό Μουσείο, καθώς συνεχίζει την αναζήτησή του για να βρει τα περίπου1.500 αντικείμενα, που είχαν χαθεί ή κλαπεί από τις συλλογές του. Απέχει πολύ όμως από τον στόχο, παρά τους πανηγυρισμούς του προέδρου του Τζορτζ Όσμπορν για την πορεία των ερευνών.

    Η είδηση της κλοπής είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Αύγουστο, μαζί με την ανακοίνωση, ότι ο δρ. Πίτερ Χιγκς, πρώην ανώτερος επιμελητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου, απολύθηκε ως ύποπτος, καθώς φέρεται να τα έκλεψε από τις αποθήκες σε διάστημα 20 ετών.

    Το γεγονός πυροδότησε μάλιστα διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες φύλαξης και προστασίας των αρχαιοτήτων και γενικότερα των αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου πλήττοντας το κύρος του. Και υπό το πρίσμα αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί σήμερα η αντίδραση του Όσμπορν, που σχεδόν πανηγυρίζει, χαρακτηρίζοντας στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» την συνολική ανάκτηση 626 κλεμμένων. Αγνοώντας πάντως, πού και πώς μπορεί να βρεθούν τα υπόλοιπα.

    «Λίγοι περίμεναν να δουν αυτή τη μέρα, ακόμη κι εγώ είχα τις αμφιβολίες μου», δήλωσε πάντως, ο Όσμπορν. «Όταν ανακοινώσαμε τα φοβερά νέα, ότι είχαν κλαπεί αντικείμενα από τη συλλογή μας, οι άνθρωποι εύλογα υπέθεσαν, ότι αυτό ήταν, δηλαδή ότι ήταν απίθανο να ξαναδούμε περισσότερα από μια χούφτα από αυτά. Αυτή είναι συνήθως η ιστορία με κλοπές όπως αυτή». Προσθέτοντας ακόμη, ότι άλλα 100 έχουν εντοπισθεί. Να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που λείπουν, είναι αρχαία πετράδια και κοσμήματα από την Ελλάδα και τη Ρώμη.

    Απώλειες και ζημιές

    Όπως έχει γίνει γνωστό, μερικά από τα κλεμμένα βρίσκονταν προς πώληση στο eBay από τον πωλητή Sultan1966, που πιστεύεται, ότι ήταν ο Χιγκς. Ένα ρωμαϊκό κόσμημα μάλιστα, που εκτιμάται στις 50.000 λίρες πωλούνταν για 40 λίρες.

    Στο πλαίσιο των ερευνών και γενικότερα των προσπαθειών για τον εντοπισμό των αντικειμένων έτσι, το Βρετανικό Μουσείο έχει ζητήσει από το eBay και το PayPal να παραδώσουν έγγραφα, που περιγράφουν λεπτομερώς 96 πωλήσεις αντικειμένων – παρόμοιων με αυτά της συλλογής του μουσείου- που έγιναν μεταξύ Μαΐου 2014 και Δεκεμβρίου 2017 από τον πωλητή Sultan1966.

    Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι τα 351 πετράδια που ανακτήθηκαν αρχικά, προήλθαν από τον έμπορο Ίταϊ Γκρέιντελ, ο οποίος είχε προσπαθήσει ματαίως να ενημερώσει το μουσείο από το 2021 για την περίεργη διακίνηση αντικειμένων στο eBa, αλλά δεν είχε εισακουσθεί από την διοίκηση.

    Μικρά πετράδια από τα κλεμμένα που επιστράφηκαν στο Βρετανικό Μουσείο
    Μικρά πετράδια από τα κλεμμένα που επιστράφηκαν στο Βρετανικό Μουσείο

    Στην επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο πάντως, συνέδραμε και το Μουσείο Thorvaldsens στην Κοπεγχάγη, καθώς σε αυτό είχαν κατατεθεί από τον Γκρέιντελ για φύλαξη 290 πολύτιμοι λίθοι. Δέκα από αυτά τα πετράδια εκτέθηκαν τελικά σε έκθεση στο μουσείο τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στο μεταξύ, εκτός από τα αντικείμενα που χάθηκαν, άλλα 500 βρέθηκαν με ζημιές. Συγκεκριμένα σε 350 περίπου από αυτά έχει αφαιρεθεί ο χρυσός, που είναι πολύ πιθανό να μην ανακτηθεί ποτέ.
    Το Βρετανικό Μουσείο όμως λέει, ότι το κυνήγι συνεχίζεται και ο Όσμπορν προτρέπει όποιον έχει οποιαδήποτε πληροφορία να επικοινωνήσει και να την αναφέρει. Όσο για τον Χιγκς οι νομικές διαδικασίες έχουν κινηθεί εναντίον του αλλά αυτός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Κυρώθηκε η δωρεά Λάτση για τις μελέτες επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Μενδώνη στο Συμβούλιο ΥΠΠΟ της ΕΕ: Αναγκαία η επίλυση νομικών ζητημάτων που εγείρει η Τεχνητή Νοημοσύνη με την εφαρμογή πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου

    Μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου: Μέτρα πυροπροστασίας  



    ΣΧΟΛΙΑ