ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σάκης Ρουβάς με τον δήμαρχο Αλοννήσου, κ. Πέτρο Βαφίνη και στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ήταν οι πρώτοι που καταδύθηκαν σε βάθος 25 μέτρων, στο ναυάγιο της Αλοννήσου, στα εγκαίνια του υποθαλάσσιου μουσείου, που έγιναν το Σάββατο από την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Πρόκειται για τον πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας που γίνεται προσβάσιμος στο κοινό, για να θαυμάσει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας. Ένα εξαιρετικά σημαντικό, από ιστορικής και αρχαιολογικής άποψης, ναυάγιο της Κλασικής εποχής, από τα αρχαιότερα του κόσμου, που βρέθηκε γεμάτο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού.
Μεγάλο εμπορικό πλοίο ήταν αυτό που τους μετέφερε, πιθανόν αθηναϊκό, το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ., με φορτίο περίπου 3.500 οινοαμφορείς.
Από την Δευτέρα, 3 Αυγούστου, μάλιστα, το ναυάγιο ανοίγει για το κοινό και οι δύτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πέντε υποβρύχιες κάμερες θα μεταδίδουν, εξάλλου, ζωντανά εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr.
«Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού των προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι έχει διατηρήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και, κυρίως, έχει ένα μοναδικό εθνικό θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός αυτός, του περιβαλλοντικού πάρκου με έναν ενάλιο, υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο, δίνει στο νησί πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος μας, είναι ο στόχος όλης της κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και διεθνώς», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η ίδια «έκοψε» την κορδέλα των εγκαινίων στη θάλασσα και, όπως πρόσθεσε, η επίσκεψη στο χώρο θα είναι ελεγχόμενη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις διαρκούς επιτήρησης και ασφάλειας. «Η πιλοτική λειτουργία του ενάλιου χώρου της Περιστέρας έως τον προσεχή Οκτώβριο έχει ακριβώς ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα εντοπισθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα και ανάγκες βελτίωσης στο σχεδιασμό της επίσκεψης», είπε η κυρία Μενδώνη.
Να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Μάιο θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων χώρων μπορεί μάλιστα να συμβάλει ταυτόχρονα στη βιώσιμη διαχείριση σύνθετων τοπίων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και στην αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.
Και, όπως είπε η υπουργός, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, ο καταδυτικός τουρισμός καταγράφει διαρκώς ανοδικές τάσεις, καθώς ο αριθμός των πιστοποιημένων αυτοδυτών διεθνώς αυξάνεται εκθετικά, ο δε κύκλος εργασιών της καταδυτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη ανέρχεται πλέον σε δισεκατομμύρια ευρώ».
Η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε και το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους στη Χώρα της Αλοννήσου και ξεναγήθηκε στην εμπειρία εικονικής κατάδυσης με γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Την ίδια εμπειρία μπορεί να έχει και κάθε επισκέπτης που δεν καταδύεται. Στο Κέντρο πραγματοποιείται, εξάλλου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες, με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία.
Το ναυάγιο είχε εντοπισθεί το 1985 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας, που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου, το αρχαίο όνομα της οποίας ήταν Ίκος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα
- Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από το Τουρκικό Προξενείο