ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Συντηρημένα πλέον, όπως επιβάλλεται να είναι, τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού πρόκειται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαρτίου (ώρα 1μ.μ.) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου.
Τα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή προέρχονται από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η ανάγκη συντήρησής τους ήταν επιτακτική. Έτσι το έργο ανέλαβε να διεκπεραιώσει με το ειδικό τμήμα συντήρησης χαρτιού που διαθέτει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την συγγραφή του Εθνικού Ύμνου, το 1823.
Θεματοφύλακα του έργου του Διονυσίου Σολωμού και όχι μόνον λόγω της φύλαξης και έκθεσης των χειρογράφων του αλλά και για το γεγονός, ότι στους χώρους του βρίσκονται επίσης τα οστά του εθνικού ποιητή αποτελεί το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι ο ποιητής φεύγοντας από τη ζωή άφησε ελάχιστο δημοσιευμένο έργο, με το πλήθος του να βρίσκεται σε χειρόγραφα. Γραμμένα σε τετράδια και σε πολυάριθμα, λυτά φύλλα, τα περισσότερα άλλωστε, και τα πιο σημαντικά ποιήματά του είχαν μείνει ανολοκλήρωτα.
Η περιπέτεια των χειρογράφων
Η συλλογή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων άρχισε να συγκροτείται το 1898 –στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Σολωμού – χάρις στην Ασπασία Σορντίνα Ρίγκλερ, αδελφή της γυναίκας του Ιάκωβου Πολυλά, ο οποίος υπήρξε φίλος και εκδότης αργότερα, των λογοτεχνικών καταλοίπων του ποιητή με τα περίφημα «Άπαντα τα Ευρισκόμενα» (Κέρκυρα, 1859).
Μετά τον θάνατό του όσα χειρόγραφα του Σολωμού είχαν μείνει στα χέρια του, η Σορντίνα Ρίγκλερ τα είχε καταθέσει στην Τεκτονική Στοά Ζακύνθου (μετέπειτα Μουσείο Σολωμού) για μια νέα έκδοση από τον ποιητή Γεώργιο Καλοσγούρο. Είναι ο ίδιος, που μετέφρασε για πρώτη φορά στα ελληνικά όλα τα ιταλικά ποιήματα του Σολωμού.
Πλην του μουσείου της Ζακύνθου πάντως, σε τρεις ακόμη, διαφορετικούς φορείς βρίσκονται σήμερα διασπαρμένα τα χειρόγραφα του Σολωμού: Στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην οποία πωλήθηκαν το 1927 από τον Σπυρίδωνα Λοβέρδο, στην Ακαδημία Αθηνών με την δική της συλλογή να συγκροτείται το 1934, από την παράδοση των χειρογράφων, που βρέθηκαν στα χέρια των κληρονόμων του Καλοσγούρου ενώ ένα χειρόγραφο υπάρχει και στην ιδιωτική βιβλιοθήκη Σπυρίδωνος Λοβέρδου.
Τέλος, από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στα Επτάνησα κινδύνευσε και η συλλογή χειρογράφων του μουσείου για να διασωθεί όμως, χάρις στην προσπάθεια του ζακυνθινού Νικόλαου Βαρβιάνη.
Η εκδήλωση
Με την συντήρησή τους τώρα, τα χειρόγραφα διασώζονται εκ νέου και την όλη διαδικασία θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η συντηρήτρια χαρτών του κυρία Ιωάννα Στεφανή. Κύριος ομιλητής θα είναι ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης με θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός και ο αγώνας για την ποίηση των νέων Ελλήνων» ενώ απαγγελία αποσπασμάτων έργων του Διονυσίου Σολωμού από τα συντηρημένα χειρόγραφα θα γίνει, από την ηθοποιό Σοφία Γιαννιώτη.
Διαβάστε επίσης:
Εμπορεύματα από όλη τη Μεσόγειο στα αρχαία ναυάγια της Κάσου
Ένα γραμματόσημο για 5 εκατομμύρια δολάρια – Έτοιμο να γράψει ιστορία
Η Φρανσουάζ Ζιλό «επιστρέφει» στο Παρίσι – Έκθεση αναγνώρισης στο Μουσείο Πικάσο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα