Ένα σπάνιο έργο του Τζιακομέτι κι ένας πίνακας με λουλούδια του Μπρακ. Τι μπορεί να τα συνδέει με έναν διάσημο γάλλο τραγουδιστή; Στην περίπτωση του Υβ Μοντάν η απάντηση είναι απλή: Το πάθος του για τις τέχνες και η αξιόλογη συλλογή του, δύο έργα της οποίας βγαίνουν σε δημοπρασία από τους Christie’s του Παρισιού στις 21 Οκτωβρίου, ακριβώς στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη, που εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά ταλέντα της Γαλλίας.

Τα «Μήλα» του Τζιακομέτι

Ο πίνακας του Τζιακομέτι, μία νεκρή φύση του 1958 με τίτλο «Μήλα» είναι από τα λίγα λάδια που ζωγράφισε ο γνωστός περισσότερο για τα εικονιστικά γλυπτά του καλλιτέχνης και στη δημοπρασία αναμένεται να φθάσει στο 1.000.000 έως 1.500.000 ευρώ. Όσο για το δεύτερο έργο, του Μπρακ, που τιτλοφορείται «Το βάζο με τα ηλιοτρόπια» η εκτίμηση είναι πολύ χαμηλότερη, συγκεκριμένα από 150.000-250.000.

«Το βάζο με τα ηλιοτρόπια» του Μπράκ

Ο Ιταλογάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, με καριέρα που διήρκεσε πέντε δεκαετίες _πέθανε το 1991 σε ηλικία 70 ετών _ υπήρξε δημοφιλής προσωπικότητα στον κόσμο θεάματος αλλά και των εικαστικών, αφού μεταξύ των φίλων του ήταν ο Πικάσο, ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ και ο βραβευμένος με Όσκαρ Κώστας Γαβράς, που τον είχε σκηνοθετήσει σε μια σειρά ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού «Ζ» (1969) ), αλλά και της «Ομολογίας» (1970) και φυσικά της «Κατάστασης πολιορκίας» (1972).

Ο Κώστας Γαβράς, η Ειρήνη Παπά και ο Υβ Μοντάν στην πρεμιέρα του «Ζ»

Ποιος ήταν ο Υβ Μοντάν;

Μεγαλωμένος σε μια εργατική οικογένεια στη Μασσαλία, ο Μοντάν είχε πει, ότι δεν καταλάβαινε τίποτε από τη σύγχρονη τέχνη ως τη στιγμή όμως που έγινε κι αυτός μέλος των καλλιτεχνικών κύκλων του Παρισιού. Έτσι γρήγορα, στα 40 του χρόνια είχε γίνει ήδη ένας καλός συλλέκτης.

Ο Υβ Μοντάν είχε γεννηθεί ως Ίβο Λίβι στην Τοσκάνη και είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία με τους γονείς του ενώ ήταν ακόμη δύο ετών. Γνωστός για την απαλή, βαρύτονη φωνή του αναφερόταν συχνά ως η απάντηση της Γαλλίας στον Φρανκ Σινάτρα κι είχε γίνει ήδη γνωστός ως τραγουδιστής, πριν να παίξει στον κινηματογράφο στη δεκαετία του 1940. Υπήρξε μάλιστα ο πρώτος δημοφιλής τραγουδιστής που έδωσε ρεσιτάλ στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης, το 1977.

Με ξεκάθαρο λόγο και  έντονες πολιτικές απόψεις, η προσωπική ζωή του δεν ήταν χωρίς αμφισβήτηση. Παντρεμένος με την ηθοποιό  Σιμόν Σινιορέ για 34 χρόνια _μέχρι το θάνατό της το 1985 _ θεωρούνταν οι δυο τους ζευγάρι με μεγάλη δύναμη και όχι μόνο στον κόσμο της τέχνης. Βέβαια ο Υβ Μοντάν είχε και μία διαβόητη σχέση με τη Μέριλιν Μονρόε,  συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία με τον προφητικό γι΄αυτούς τίτλο «Let’s Make Love» του 1960.

Υβ Μοντάν και Μέριλιν Μονρόε

Παρά αυτή τη μεγάλη και κακή δημοσιότητα, που πήρε όμως αυτή η σχέση, η φήμη του ως γαλλικού, εθνικού θησαυρού παρέμεινε ανέπαφη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, κυρίως λόγω της προσωπικής γοητείας του.

Ο Υβ Μοντάν απέκτησε τον πίνακα του Μπρακ από την «Galerie Louise Leiris» του Παρισιού ενώ το λάδι του Τζιακομέτι από την «Galerie Maeght», επίσης στο Παρίσι, πριν από το 1969. Είναι παρόμοιος μάλιστα με έναν παλαιότερο πίνακα του 1937, με τίτλο «Νεκρή φύση με ένα μήλο», ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: