ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τριετείς θα είναι οι εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή και τον Προσφυγικό Ελληνισμό, όπως αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, αρχής γενομένης από το 2022.
Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με οργανώσεις του Προσφυγικού Ελληνισμού το τριετές πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επετειακή περίοδο 2022-2024 θα έχει εκπαιδευτική, επιστημονική και ψυχαγωγική και διάσταση, καθώς θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και επιστημονικές συναντήσεις, με ευρύ περιεχόμενο που θα καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της παρουσίας και προσφοράς των προσφύγων στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων πολιτιστικών φορέων μέσω των ετήσιων, δημοσίων προσκλήσεών του, είχε εκδώσει από τις 7 Ιανουαρίου 2021 ειδική πρόσκληση που αφορά στην προσφυγιά και στη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι Στις 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί 57 προτάσεις από συλλόγους και σωματεία.
Επίσης, στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με την συμμετοχή πολλών φορέων και την οργανωτική και συντονιστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Στον προγραμματισμό του υπουργείου εξάλλου έχει ενταχθεί και η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου -δια χειρός του Κυδωνιέως Φώτη Κόντογλου- στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Αρεως, καθώς οι φορητές εικόνες του ναού, με καραμανλίδικη γραφή, είναι τα κειμήλια των προσφύγων από την Μικρά Ασία.
Όπως είπε η κυρία Μενδώνη «Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται για τη συμπλήρωση της επετείου των 100 ετών, όχι μόνο από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Άποψή μας είναι, ότι πρέπει να αναφερόμαστε στην τριετία -αφετηρία το 2022 ως το τέλος 2024- η οποία είναι συνδεδεμένη άμεσα με την παρουσία του ελληνικού προσφυγικού στοιχείου: Το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση των Ελλήνων, στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Από κει και πέρα ακολουθεί η τεράστια προσφορά τους. Για την επόμενη τριετία θα αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδιαμορφωθεί από το ΥΠΠΟΑ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς».
Στόχος του υπουργείου έτσι είναι, ως τις αρχές του φθινοπώρου να δημιουργηθεί στο ΥΠΠΟΑ η πλατφόρμα, στην οποία τα δευτεροβάθμια σωματεία θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ανεπτυγμένες και κοστολογημένες, σε πλαίσιο αντίστοιχο με εκείνο που ισχύει για τις ειδικές προσκλήσεις που απευθύνονται στα πολιτιστικά σωματεία. Τα επόμενα τρία χρόνια έτσι από το 2022 θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για τις προτάσεις, οι οποίες θα προκριθούν και θα αποτελέσουν τον κορμό συγκροτημένων δράσεων και εκδηλώσεων σε όλες τις εκφάνσεις του Πολιτισμού. Ο συντονισμός και η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί από εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων. «Η συμπλήρωση των εκατό χρόνων, προσφέρει την ιστορική ωριμότητα για να δούμε συνολικά τη συνεισφορά στη δημιουργία της Νέας Ελλάδας των Ελλήνων της Διασποράς», πρόσθεσε υπουργός.
Τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση, στο τέλος Απριλίου. ΄Ηδη οι πρόεδροι των οργανώσεων κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις τους, προερχόμενες από τη γνώση και την βιωματική οικογενειακή εμπειρία τους.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Αντώνης Οραήλογλου, της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών σωματείων κ. Φάνης Ισαακίδης, της Eνωσης Πολιτιστικών φορέων Έβρου κ. Δημήτρης Κελεμίδης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης κυρία Μαρία Ασανιώτου, της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ.Νικόλαος Ουζούνογλου και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδας κ. Κώστας Πολυχρονίδης. Από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Βίλλυ Φωτοπούλου, η κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM και υπηρεσιακά στελέχη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολιτική Προστασία: Συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο χειμωνιάτικος καιρός
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον Περιφερειακό – Ανετράπη ΙΧ με μητέρα και τα δύο παιδιά της
- Χριστούγεννα στο Πεδίο του Άρεως – Το Πρόγραμμα το επόμενων ημερών
- Σάμος: Το Λιμενικό διέσωσε 35 αλλοδαπούς ανοιχτά του νησιού – Ανάμεσά τους υπήρχαν παιδιά