ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φορώντας το ένδυμα του Τάγματος της Περικνημίδας και έχοντας στο κεφάλι το διαμαντένιο στέμμα του Γεωργίου Δ΄ η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ως άγαλμα πλέον, ατενίζει τους υπηκόους της από το ύψος του καθεδρικού ναού Γιορκ Μίνστερ στο Γιορκ της Αγγλίας. Μπροστά της τα σύμβολα εξουσίας, η σφαίρα και το σκήπτρο. Με ύψος 2,13 μ. το κατάλευκο άγαλμα απεικονίζει τη βασίλισσα σε μεγάλη ηλικία, δίνοντας την αίσθηση της μεγαλοπρέπειας και της επιβλητικότητας, καθώς με αγέρωχο ύφος βρίσκεται μπροστά στην αιωνιότητα.
Είναι το πρώτο άγαλμα που αποκαλύπτεται μετά το θάνατό της πριν από δύο μήνες και όπως έγινε γνωστό, η παραγγελία του αφορούσε τους εορτασμούς για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας. Πράγματι το γλυπτό ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, ένα μήνα πριν πεθάνει, αλλά ήταν ήδη πολύ κουρασμένη ώστε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε τώρα ο Κάρολος, που μιλώντας στον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί στο Γιορκ Μίνστερ τους είπε, ότι το ομοίωμά της θα «προσέχει» πλέον την πόλη. Στον βασιλιά εξάλλου, είχε παρουσιαστεί νωρίτερα, μετά από τη λειτουργία μέσα στον καθεδρικό ναό ένα ομοίωμα του αγάλματος. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένας νέος δημόσιος χώρος στην πόλη, που θα φέρει το όνομα της Ελισάβετ.
Η παραδοσιακή απεικόνιση
Το έργο σχεδιάστηκε πριν από πέντε χρόνια ενώ ο γλύπτης Richard Μπόσονς, που ήταν ο νικητής του σχετικού διαγωνισμού έχει εργαστεί στο Γιορκ Μίνστερ για έντεκα χρόνια με ειδίκευση στα γκαργκόιλ (υδρορροές με τη μορφή φανταστικών ζώων) των καθεδρικών ναών. Σήμερα το γλυπτό ζυγίζει 1,1 τόνο αλλά ο καλλιτέχνης, προκειμένου να το σμιλέψει χρειάστηκε τρεις τόνους πέτρας. Συγκεκριμένα έναν ωχρό γαλλικό ασβεστόλιθο, που χρησιμοποιήθηκε και για τις εργασίες αποκατάστασης στο μεσαιωνικό κτίριο, που έχει ηλικία 850 ετών.
Όσον αφορά την παραδοσιακή απεικόνιση, δεν είναι περίεργο που επιλέχθηκε να φορά η βασίλισσα το ένδυμα του Τάγματος της Περικνημίδας, καθώς αποτελεί το ευγενέστερο και πρώτο τη τάξη τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που ιδρύθηκε από τον Εδουάρδο Γ΄ στη μεσαιωνική Αγγλία το 1348.
Σήμερα υπάρχουν στην Αγγλία πολλά αγάλματα της Ελισάβετ, ενώ είναι βέβαιο, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Μπορεί να σκεφτεί κανείς άλλωστε το πλήθος των αγαλμάτων, που έχουν στηθεί για την άλλη μονάρχη της Βρετανίας με τη μακροχρόνια θητεία, τη βασίλισσα Βικτώρια. Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, με αγάλματα της βασίλισσας Ελισάβετ σε δημόσιες πλατείες και πάρκα σε όλη τη χώρα.
Το γλυπτό είναι πλέον τοποθετημένο σε μία κόγχη στη δυτική πλευρά του ναού και όπως δήλωσε ο Κάρολος «Τώρα η εικόνα της θα παρακολουθεί ό,τι θα γίνεται στην πλατεία Βασίλισσας Ελισάβετ για τους επόμενους αιώνες».
Διαβάστε επίσης
Βασιλική δημοπρασία για τους κοινούς θνητούς – Από την Μαρία Αντουανέτα ως τον Ναπολέοντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί